Wednesday, May 20, 2020

Teknik Secawan...

Rabu
20-05-2020

Kami hanya berempat sahaja di rumah. Waktu bersahur, hanya seorang saja yang makan nasi. Anak dara berdua itu, waktu sahur lebih suka makan cereal atau roti saja. Saya memang akan nutrition shake sahaja.

Jadi semasa berbuka, nasi dimasak extra khas untuk MyToklaki seorang. Kadang-kadang semasa berbuka pun nasi habis.

Jadi saya gunakan masak nasi Teknik Secawan, untuk dia bersahur.

Belajar dari beberapa blog (selepas Google). Ternyata teknik ini sangat mudah, cepat dan jimat. Tidak berkerak.


Sukat beras dalam cawan dan masukkan air mengikut sukatan yang biasa kita masak nasi. Sukat dengan jari pun sama juga. Letak dalam rice cooker yang juga ada air. Air separuh periuk sahaja (cawan terendam ler kekdahnya). Kalu banyak sangat nanti cawan tu timbul pulak, atau bila ia mendidih, air tu boleh melompat masuk pula dalam cawan beras.

Ada ketika saya guna mangkuk untuk makan dua orang.

Selamat mencuba.



 ~...begitu bersungguh SERI BULAN belajar memasak Nasi Lemak Buah Bidara hanya semata-mata HISYAM pernah berkata “kerana kasih hamba turutkan” malang sekali Limau Purut tidak upaya dilurutkan kerana batang berduri menyucuk jiwa...~



6 comments:

  1. 1st time tahu teknik ni.. masa bersahur pun saya makan nasi sorang ... isteri makan kurma shj, anak kalau makan nasi pun dua tiga suap shj selebihnya makan roti sapu nutella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika hanya seorang, adalah jimat guna teknik ini. Tak perlu guna seluruh periuk, less kerak.

      Delete
  2. CH pun buat mcm masak nasi dlm mug.. senangkan azie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benar. Senang jer. Letak dan biar. Agak-agak 10 min, mesti nasi dah masak.

      Delete
  3. tak pernah cuba... macam konsep kukus gak yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, lebih kurang kukus. So nasi tak mungkin hangus dan tak berkerak.

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails