Friday, May 30, 2014

Tunjuk PANDA bukan tunjuk pandai...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
30-04-2014


Saya copy paste dari sebuah pendapat seorang friend di FB. Yang saya rasa ada beberapa fakta yang wajar. Mungkin tidak semua pendapat dapat difahami, setidak-tidaknya ada fakta yang tidak dapat dinafikan kebenarannya:

Panda bukan sekadar haiwan zoo

May 24, 2014
CERITA mengenai pembaziran yang dikaitkan dengan kehadiran dua panda dari China, Fu Wa dan Feng Yi memang mudah menusuk kalbu. Rata-rata rakyat percaya, wang mereka digunakan kerajaan untuk membayar kos dua haiwan itu.

Lalu kerajaan pun dikecam bertalu-talu. Ada yang mencipta peri bahasa baharu, 'panda dari negara orang, tidur dalam bilik berhawa dingin, rakyat sendiri dibiar tidur bawah jambatan'.

Sekali pandang, kecaman ini memang nampak beralas. Bawa masuk dua binatang yang hampir pupus dengan kos puluhan juta, memang kelihatan seperti membazir. Apa lagi ianya berlaku tatkala kerajaan sedang bersiap sedia hendak melaksanakan GST tahun hadapan. Lalu mudahlah untuk diberatkan lagi tuduhan, GST gunanya untuk tanggung makan minum panda!

Ada pula yang sampai mencipta cukai baharu, 'cukai pandapatan' katanya!

Dalam keadaan ini, menyalahkan rakyat semata-mata pun tidak betul juga. Soalnya, seperti juga GST, sejauh manakah kerajaan berusaha memberikan penerangan sejelas mungkin kepada orang ramai mengapa dua panda ini kita pinjam daripada China.

Usaha kecil saya mencari maklumat berkaitan Diplomasi Panda dan signifikannya kepada negara dalam situasi semasa, menghadapkan saya dengan banyak respons. Ramai yang memberi maklum balas positif bahawa selama ini mereka tidak faham mengapa kerajaan perlu meminjam panda daripada China dan tulisan saya di Facebook menyedarkan mereka mengenai hal itu.

Secara mudah, siapa pun juga akan anggap kos yang dibayar untuk bawa masuk Fu Wan dan Feng Yi dari China sebagai membazir.

Namun bagi yang memahami akan makna, keperluan dan kewajaran langkah itu dari segi diplomatik dan signifikannya pada hubungan dua hala, saya yakin darjat prasangka itu akan jauh berkurangan, kalau pun tidak terhapus terus.

Neokolonialisme
China sangat penting bagi Malaysia untuk mengimbangi pengaruh antara kuasa besar, terutama Amerika Syarikat (AS).

Dalam dominasi kuasa dunia hari ini, AS mahu semua negara tunduk kepadanya dan akur dengan segala ketetapan yang dibuatnya. Dasar neokolonialisme AS teramat jelas. Ini tiada siapa pun boleh nafikan!

Sebagai 'super power', negara itu cuba menguasai dunia sebagai kuasa tunggal yang bebas masuk campur dalam urusan negara lain, terutama negara kecil seperti Malaysia.

Selepas berakhir Perang Dingin, AS menjadi satu-satunya 'super power' yang begitu bebas lagi berleluasa mencatur politik dunia. Lihatlah bagaimana ia mencetuskan perang di Iraq pada masa Bush Sr dan Bush Jr tanpa tentangan. Demikian juga di Afghanistan, kononnya untuk memerangi keganasan. 
Dan kemudiannya di Libya yang hingga hari ini masih tidak berkesudahan bahananya.

Hakikatnya, dunia hari ini diperlihatkan bahawa tidak ada kuasa manusia yang boleh menandingi AS. Rusia cuba untuk bangkit menunjuk belang di Ukraine tetapi akhirnya sedar, ia tidak mampu. Dan Beruang Merah akhirnya berundur!

Potensi kebangkitan China sebagai kuasa ekonomi baharu dunia sememangnya cukup menggusarkan AS!

Atas sebab itulah, AS mencurigai setiap negara yang ada hubungan akrab dengan China, termasuk Malaysia. Apakah kunjungan Barack Obama ke negara kita bulan lalu hanya sekadar kunjungan biasa?
Apakah ini bukan suatu usaha oleh AS untuk memastikan kita terus tunduk kepada Uncle Sam?

Dari segi ekonomi, China adalah negara dagangan terbesar Malaysia dengan nilai RM320 bilion setahun selama lima tahun berturut-turut. Nilai dagangan Malaysia dengan AS pula ialah RM112 bilion setahun. Dari segi nilai dagangan, AS masih jauh berkurangan berbanding China walaupun negara itu adalah pelabur utama kita dengan nilai RM29.2 bilion setahun.

Melobi
Justeru menjadi tanggung jawab kerajaan untuk memastikan hubungan baik dengan China berterusan. Panda adalah simbol diplomasi China sejak zaman Dinasti Tang lagi apabila Maharani Wu Zetian (625-705) menghadiahkan haiwan hitam putih itu kepada Maharaja Jepun.

Dan berbanding dengan negara lain yang terpaksa melobi untuk mendapatkan panda, Malaysia sebaliknya ditawarkan oleh Kerajaan China untuk menjaga dua daripada hanya lebih kurang seribu panda yang masih ada di dunia. Ini satu penghormatan!

Simbolik pada penghormatan ini adalah keyakinan China kepada negara yang diterima sebagai sahabat untuk menjaga aset dunia yang hampir pupus itu sebagaimana negara berkenaan menjaga hubungan mereka supaya generasi akan datang terus berpeluang hidup bersama panda.

Setakat ini, China hanya menghantar panda ke 17 zoo di 12 negara sahaja dan untuk mendapat peluang itu bukan mudah. Kanada menunggu selama 39 tahun sebelum Ershun dan Ji Li dihantar ke Zoo Toronto pada Februari 2012. Zoo Atlanta di AS pula terpaksa melobi selama 12 tahun dengan kos kempen RM16 juta untuk membuka hati pemimpin China membenarkan panda dihantar kepada mereka.

Lalu apabila China menawarkan Fu Wa dan Feng Yi kepada Malaysia, apakah tawaran itu patut ditolak sebagaimana pandangan para bijak pandai papan kekunci yang ghairah mengecam kerajaan berhubung isu ini?

Jika ditolak, apa pula implikasinya kepada hubungan bilateral yang sudah terjalin selama 40 tahun? Apa pula kesannya kepada ekonomi negara tanpa sumbangan China?

Kita juga maklum bahawa hubungan dengan China melalui episod suram sejak dua bulan lalu yang berpunca daripada MH370 dan diberatkan lagi dengan kes penculikan dua warga China di Sabah. Pada masa yang sama, ada desas-desus Kerajaan China hampir membatalkan penghantaran dua panda itu yang sekali gus merisaukan mereka yang memahami justifikasi perjanjian kerjasama konservasi haiwan itu kepada negara.

Apa lagi China dalam beberapa tahun akan datang menyediakan peluang pelaburan bernilai lebih RM257 bilion dan ini peluang lumayan untuk Malaysia. Hubungan diplomatik yang sudah berusia 40 tahun amat perlu dipertahankan.

Justeru perlu difahami bahawa panda bukan semata-mata binatang zoo seperti singa Afrika atau harimau Bengal untuk kerajaan bawa dengan kos yang begitu besar sebagai tontonan. Nilainya jauh lebih mahal berbanding RM25 juta kos untuk membina sangkarnya.

China adalah pasaran terbesar dunia yang amat diperlukan untuk kelestarian ekonomi Malaysia. Kerana itu, dalam memahami isu ini, jangan terbawa-bawa dengan emosi konon kitalah orang yang paling ke hadapan dalam menentang pembaziran tanpa memahami apa yang sebenarnya kita tentang!

Saya yakin, kalau kerajaan kita semata-mata condong kepada AS, orang yang sama juga akan mengecam. Berpolitik dengan kuasa besar perlu kebijaksanaan. Sekurang-kurangnya apabila kita akrab dengan China, AS akan sedikit berhati-hati dan kita juga akan ada kuasa tawar-menawar. Tetapi untuk menjauh daripada AS begitu sahaja pun tidak boleh juga.

Ini kerana, ikut pada adat ekonomi kita tidak boleh hidup tanpa kuasa-kuasa ini. AS adalah negara yang ada peranan dan menguasai ekonomi hampir semua negara di dunia. Sebesar-besar Rusia pun, apabila dikenakan sekatan ekonomi oleh AS, berundur juga tentera mereka dari Ukraine.

Jadi sama-samalah kita renung, fahami sedalam mungkin sesuatu makna sebelum kita tentang. Saya bukan penyokong totok mana-mana pemimpin atau parti politik kerana bagi yang mengikuti tulisan saya di Sinar Harian, mereka akan sedar bahawa saya sering juga mengkritik pemimpin kerajaan.

*Copy paste

Saya sebenarnya pernah juga terlibat dalam beberapa article (rencana) mengenai Panda ni.


Saya sanggup tengok berulang kali filem Kungfu Panda ni. Sebab best sangat...!
 ~....dusun durian bagai memahami ada teruna dara mencari peluang untuk membuang pandang sambil berhati lapang..~
14 comments:

 1. Betul juga..ada yang perlu difikirkan bersama..saya pon suka tgk cerita kungfu panda..hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yup. Perhalusi beberapa perkara dengan rasional dulu...

   Delete
 2. Mmm..penyakit org kita ni...baca tajuk. Pastu komennn..hentam mengcadbury buta. MALAS langsung nak cari fakta..suka dengar dan sebar cerita....
  Berubahlah rakyat Malaysia weh..

  ReplyDelete
 3. Kurangnya info dari kerajaan menyebabkan kita menghentam kerajaan....apa yang penting kerjasama 2 hala antara negara Malaysia dan China...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada orang suka pula memusingkan fakta. Yang keliru semakin keliru.

   Delete
 4. macam mana nak cam antara panda jantan dengan panda betina, eh?

  ReplyDelete
 5. hehehehe.. saya juga ada membaca ulasan dari sudut pandang yang ini. Dan rasanya tidak keterlaluan andai saya katakan bahawa yang sering menaip hal negatif adalah yang kurang ilmunya.

  wira papan kekunci. hanya itu!


  kalau papan kekunci secantik kak azie punya ok la kan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha keyboard saya pun, company yang puny.

   Delete
 6. saya ada juga baca ttgnya . bkn mudah nak jadi pemimpin . kena tebal hati dan telinga ...

  ReplyDelete
 7. orang kalau dah benci...buat apa pun akan di caci.... begitulah politik malaysia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juga di seluruh negara di dunia. Cabaran yang berbeza-beza.

   Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails