Sunday, February 17, 2013

Cameron Highlands: yang belum pernah saya sampai....

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ahad
17-02-2013


Dak AMOI pegi Cameron Highands bersama kawan-kawan kerja dia semalam. Macam biasa, CH sinonim dengan ladang teh dan strawberi. So berpeluang la dia masuk ke Strawberi Farm untuk pluck sendiri strawberi yang segar dan besar-besar. (Kalu tak silap, bayaran RM30 untuk masuk, jalan-jalan, pluck dan boleh ambil hanya setengah kg seorang, jika lebih kena bayar untuk lebihan tu)



Dia call tanya saya mahu sayur apa. Sebab ada sayur-sayur dijual beberapa jenis secara pakej RM10. Hmmm... jenoh lah seminggu ni asyik makan sayur-mayur saja.



Strawberi cuma ini, sebab dia tertukar dengan kawan dia. Segar dan sedap! Tak cukup....



Teh ini dibelinya sebungkus besar 1 kg punya. Jenoh la setahun asyik layan Teh saja...!

Ya, saya belum pernah sampai lagi ke Cameron Highlands. Kesian saya.





 ~...meniti denai yang sudah separa semak dek lalang yang membiat betis bersaing dengan bau rumput segar berbasah dek embun SERI BULAN terus terasa hendak berjalan lagi ulang alik ke baruh dan darat asal HISYAM menjadi pengiring walaupun harus pulang nanti menadah telinga Mak Utih berleter Pak Utih mengeluh kesal...~




89 comments:

  1. boleh la ajak cik abg ke sana.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat isi rumah suka pegi tempat yang ada sungai.

      Delete
  2. Replies
    1. Wahhh macam mandi bunga plak ya Pakngah?

      Delete
  3. Ish mcm tak caya azie tak pernah ke CH .... huhu

    ReplyDelete
  4. Hiduplah emak adam kalau nampak sayur segar mcm tu. Saya yg mati kutu sebab tak suka sayur .....huwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm Bang YB ada kutu? hahaha
      Saya suka makan sayur, wpun ada juga sayur yang saya tak berapa gemar.

      Delete
    2. Akak sya macam tak percaya
      sebab kalau ke utara kan simpangnya jadi laluan

      Delete
    3. Ya betul tu Sya. Exit Simpang Pulai jer kan? Tapi sebab tak pernah plan jadi tak pernah la melencong ke situ lagi.

      Delete
  5. Assalamualaikum Azie,
    Last time Sham pi CH was masa darjah 6, rombongan sekolah.
    Confirm macam2 dah berubah sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya la. Dah berapa puluh tahun tu. Harus la banyak perubahan. Saya belum pernah sampai lagi.

      Delete
  6. kak rose jeleskan stoberi yang merah segar tu... sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah la segar, sedap pula tu. Tapi tak cukup utk kami sekeluarga.

      Delete
  7. CH dekat je kak. kite boleh gather2 kat situ nanti. amacam?? ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sangat jika dapat konvoi ke CH. Bukan jauh, boleh pegi balik hari jer, kan?

      Anak Kak Azie pegi ikut Simpang Pulai, jalannya elok sikit banding jalan yg lagi satu tu.

      Delete
  8. takperlah kak, lepas ni ajak dak amoi bawak akak ke CH..saya pun hari tu je baru pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang-kadang gitu la. Yang dekat tak terpegi, yang jauh pula yang selalu nak pegi.

      Delete
  9. Vegetarian la gamaknya! So leh put in the list utk cuti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya memang one day terdekat kena juga buat plan pegi CH ni...

      Delete
  10. Kak Azie. Sementara akak tengah holiday ni bolehlah pergi masa hari biasa. Bila tak ramai orang stroberi lebih murah dan tak perlu bersesak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tukang bawa la pulak tak cuti macam kita.. hehehe

      Delete
  11. Salam kak Azie. Cek dah hantaq invitation kat email ;)

    ReplyDelete
  12. nasihat akak..jgn sesekali kesana masa public holiday..manusia sesak mcm semut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dengar, kalu ramai pengunjung, naik ke atas pun kena bergilir.

      Delete
  13. huhuhu saya dulu masa ke sini x ramai org walau public holiday .. ok lah , mgkin sbb kami sampai pagi koot ;)
    jalan x jem ..
    cuma x tahan sejuk sbb masa kami pergi tuu dah ujan sehari suntuk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cameron Highlands tu memang ramai yang minat nak pegi kan? Saya teringin nak naik sampai lereng teres ladang teh tu.

      Delete
  14. Azie..
    Dak Amoi dah kerja, nanti dak Amoi bawak azie gi Hong Kong pula...
    ( jelezzz dengan gB)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah Kak. Memang jelez jer dgn GB sebab dapat gi jenjalan sampai ke Hong Kong. hehehe

      Delete
  15. salam kak..sy kdg2 jugak ke CH, menurt kwn d sna, kalau carrot yg tnam d CH bila d jual bsama akar n daun nya sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la tu. Dak AMOI bawak balik karot memang ada akarnya. Dan bunga kobis siap dengan daunnya sekali.

      Delete
  16. Saya dah lama x p sana. Masa dulu bila pergi sana sementara nak sampai pening kepala lah dulu, sebab jalan nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. Dak AMOI pun muntah dalam perjalanan balik turun.

      Delete
  17. minum teh kaw tiap hari...jangan sampai sembelit plak !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee memang tak la buat tiap hari. Tu yang saya kata boleh sampai setahun 1kg teh tu.

      Delete
  18. Kena pergi cepat, kerana CH secara perlahan-lahan hilang kesejukannya. Sebab ada 2 jalan naik dari lebuhraya utara-selatan, elok alami pergi satu jalan, balik satu jalan lagi. Tapi, jujurnya, saya suka ikut jalan exit Spg Pulai - lebar dan kurang lenggang-lenggoknya. Cepat, azah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dak AMoi memang pegi balik pun ikut jalan Simpang Pulai. Jauh sedikit tapi jalan tu lebih selesa.

      Delete
  19. sayur! sayurrrrrr! jenuhlah seminggu nak perabiskan sayur...kikiki. Jangan lupa buat stroberi bercekelat mcm CTDK...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan-jangan lebih seminggu baru dapat habis sayur tu.. Hahaha kang tak pasal pasal jual sayur macam Sofi Jikan tu kan?

      Sayurrr! Sayurrr!

      Delete
  20. elya baru sekali je gi cameron ..tp tak berapa njoy sgt..sebb aritu hujannn..tapi minum teh kat sana mmg maveless!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Elya Roza,
      Di atas sana kalu ujan memang sangatlah sejuk menggigil kan? Pastu pekena teh panas, ohhh heaven!

      Delete
  21. Huhu dulu2 xpenah pegi....sejak dh bukak jln baru....selalu gak sbb dkt umah mama hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah mama tu dekat dengan Simpang Pulai la kan?

      Delete
  22. Salam Azie,
    terbeliak biji mata tengok harga sayur kat supermart kat arau.Daun saderi CH RM 20 sekilo,tomato sebiji 1.40...pasai apa mahal sangat.Jauh kot nak sampai sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak sayur datang dari CH, tapi kalu di Perlih tik tau la mai dari mana. Mai pedi Siam kot.

      Delete
  23. wah..strawberry tu mmg tangkap cintan la kak azie..hehe.

    nampak mengiurrkan..

    ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tiap kali makan strawberi boleh jatuh cinta... tak tau la nak kata apa... hahaha

      Delete
  24. bukan Kak Azie sorang tak pernah gi.. saya pun... :-((((

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Saya pun dah lama tak ke sana. Hari tu nak pegi homestay pulak penuh.
    hehe tapi suami tak berapa suka ke sana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Ju, agaknya suami tak tahan sejuk tu kot.

      Delete
  26. huhu..saya ingat saya jer yang belum:-)ramai lagi rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu geng lagi yang belum pernah pegi...

      Delete
  27. kita serupaaaaaa......saya pun belum pernah sampai...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahaiii sorang lagi geng yang belum pernah sampai CH. hehehe

      Delete
  28. Kak..nanti kita g sesama ye kak...hehe..lyn dah sampai tapi tak puas, nak p lagi..jom kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat program konvoi blogger niii....

      Delete
  29. best weh gi CH, suasana sejuk dan nyaman...angah dah dua kali pi, dan nak pi lagi insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi dah pegi 2 kali. Kasi chance la kami pegi pulak. hehehe

      Delete
  30. Nampak sayur terus ingat mak Amoi nie... naluri kasih kejap tu azie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang benor nya dia tak kenal nama sayur tu. Hahahaha!

      Delete
  31. bab sayur saya tak heran dah kak azie..bini tokey sayur kan :P, tapi bab strawberry serius saya masih jakun..kih3!. untuk berduaan sesuai ke sana, tapi kalau nak heret anak2 kecil macam pernah saya lakukan..mintak nyawa kot ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak anak-anak kecil kena la sediakan sweater tebal tiap sorang. Jenoh menggigil nanti.

      Delete
  32. kak azie wat la rombongan g CH..kompom ramai yang nak join hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, idea yang best tu. Kalu Kak Azie teragak nak pegi nanti, harus la cari geng untuk berkonvoi.

      Delete
  33. CH kampungku! hahaa.. dh asyik sgt naik sana smpai ngaku kampung la pulakk... pdhal tu je tmpt percutian plg dkt utk sy pegi...hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dok Tganu pun dah boleh sampai, Kak Azie yg dekat pun idak sampai-sampai lagi. Cemana tu...

      Delete
  34. saye kalau pergi sane beli strawberi satu tray terus.. hihi.. dalam 2 tray saye beli.. puas makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau banding strawberi CH dengan yang di Bandung, sedap lagi strawberi CH kita. Manis dan kurang masam!

      Delete
  35. tahun depan saya dengan suami ada plan nak pi ke CH pulak..boleh la petik2 sayur jugak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh bestnya. Tapi tahun depan tu lambat lagiii...

      Delete
  36. CH.. best sesangat.. memang tempat yang tak jemu untuk pergi..
    memang makan sayurjerler yerk.. tapi sayur dia best segar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pagi petang siang malam, sayur saja lah nampaknya.

      Delete
  37. jgn risau..sya pun tak pernh sampai sana lgi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ada lagi geng yang belum pernah naik CH. Hehehe kesian kita, kan?

      Delete
  38. saya pun tak pernah jejak CH, teruja tengok gambar strawberry......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strawberi tu bukan saja teruja tengok gambarnya tapi juga teruja nak merasanya...

      Delete
  39. Samalah ngan Nurul x pernah lg ke CH,huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti sama-sama la kita berombongan naik ke CH tu ya...

      Delete
  40. caya ker, tak caya CH sebelah rumah jerr tuTak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelah rumah pun, tapi kalu pagar tinggi, tak nampak juga.

      *blog anda ada Malware, dari ustazazhar.net
      Harap maklum

      Delete
  41. Mesti penjuai sayuq kat pasar pudu rindu kat Azie minggu ni...

    Buat la rombongan cik kiah ke CH.. rasanya ramai nak ikut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan minggu ni saja, harus lagi 2 minggu pun rindu. Tapi ikan ayam kena la ke Pasar Pudu juga Makchaq.

      Nanti nak cuba juga plan berombongan ke CH...

      Delete
  42. sy baru je balik bercuti dr cameron...mmg damai je kalau pergi ctu...try la nanti kak..

    ReplyDelete
  43. tak akan pergi CH buat sementara ni..
    pengalaman dak Kakak dengan dak Adik jatuh tersungkur kat ladang teh buat percutian menjadi sejarah hitam.. taknak ingat.. taknak kenang.. :(

    ReplyDelete
  44. Sy plg teringt jagung dia..Maniss sgt...tp dgr kt bila dh turun bwh dh tk manis lg..fuhh kecur air liur

    ReplyDelete
  45. kak azie, nampak segar betul strawberry tu... tengok sayur tu rasa gerammm je.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails