Thursday, August 29, 2013

Target entry ~ bila lelaki makan bersudu, yang jantan makan bergerapu, saya cuma ada tangan gebu...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam Jemaat
29-08-2013


Dah Khamis?

Alahai... cepatnya. Time flies! Tak sedar pun. Baju tak packing lagi. Esok nak outstation. Cewahhh... macam bagus jer? Bukan pasal kerja pun, tapi urusan peribadi.

Update pun dah berselang hari. Semalam nak update gak something (macam ada many things, tapi... elehh), balik rumah malam semalam, satu taman kami blackout. Tido jugak yang best.

Sebenarnya saya target tahun ini nak cuba dapatkan entri sebanyak 500 (or jika boleh biar lebih). Saya pernah ada rekod 500 entri pada tahun 2011. Tak rancang, tapi secara tak sengaja saya berjaya tulis genap 500 entri. Amboiii perasan banyak.


Tapi dah masuk August, baru ada 288 entri jer. Takkan la saya nak tulis sekadar 4,5 baris semata-mata nak jadikan entri. Tak puas nanti.

Tayang-tayang:


Port paberet saya sejak berlegar di area KD. Restoren (Kelantan) Mak Uda, Subang Pinggiran. Menu lauk nasi campur ada berpuluh-puluh jenis. Tapi tiap kali datang, mesti cari Anak Tuka Bakar. Air Tembikai Laici. Kadang-kadang siap tapau Sup Tulang untuk dinner, dan Cucur Udang enak untuk minum petang > perhhh bunyi macam dasat benor si Azie ni makan. Memang pong!



Pernah nampak or alami situasi gini? Yang pompuan (aku ler tuh!) enak jer menyuap guna tangan nan gempal gebu(s), tapi yang lelaki-lelaki bukan main sopan kuis Ikan Bakar guna sudu gerapu. Elehhh... nyampah tau. Tak macho okeh!






 ~...bila tiba musim hujan yang berselang hari dengan guruh dan guntur, HISYAM sudah mula mengira berapa baju basahan yang akan dilenjan, SERI BULAN sudah diberi tudung mengkuang yang baru dianyam dan Mak Utih mula mengira berapa tangkai mangga akan berbuah lebat dan Pak Utih mula bimbang akan belimbing buluh yang gugur ke bumi bila ayam bertenggek di dahan kala malam hujan dan bulan mengambang...~




28 comments:

  1. Sedap nampaknya hidangan itu. :)

    ReplyDelete
  2. sedap nmpak tangan tu. wakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chot, aku cabar kau pi geget tangan gebu tu. hahaha.

      Delete
    2. Woiiiii ingat ni berger kerrrr? Grrrrr!

      Delete
  3. kehkehkeh.. mkn ngan tangan gak puas kan kak.. :)

    ReplyDelete
  4. Hehe...control macho le bila dpn pompuan...:-)
    Sy mkn nasi cmpor...lgi enak pkai tngan kak....lgi best...!, klau pkai sudu garpu...cam x kenyang....

    ReplyDelete
  5. Kehkehkehhh...tangan siapakah itu?

    Mana layan makan ikan bakar cicah ayaq asam guna sudu garpau Kak Azie tak dak nikmatttt....

    ReplyDelete
  6. rasa tak puas kalau pakai sudu.. nak pulak time suap anak.. ;)

    psst: sangat gebu tangan kak azie..

    ReplyDelete
  7. wow!...hebat..banyak nya entry.... :)

    ReplyDelete
  8. kah..kah...tak mau bau gulai mamak yg kuat, maka makan lah guna sudu garpu..bajet macho habis !,
    ...tp kan , my boss.. lelaki tetap guna tangan walau makan nasi goreng..hah respek habis !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak buah saya makan nasi dengan sup or tomyam akan guna tangan. Cucu Mat Saleh dia tu, tapi makan guna tangan. Saya? Jawa tulen, tapi bila makan siap pakai sudu garpu semua. Cam hampeh aje. Hahaha.

      Delete
    2. Memang hampeh la ko.. hahahaha!

      Delete
  9. Hahhahaha... saya perhatikan memang ramai lelaki yang macam gitu sekarang. Termasuklah laki sendiri. Alasannya leceh nak pi basuh tangan. Nak lagi senang, minta di suap, dia nganga jer. Baru romantik kan..hahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, laki akak tu tak minta dikunyahkan sekali ke makanannya? Hahahahaa.

      Delete
    2. Dia kunyah jari orang yang suap kot! hahahaha!

      Delete
    3. Tata..kalau boleh memang dah disuruhnya..hahahahah. Tapi yang Kak Azie cakap tu memang selalulah...hihihihi Maklumlah, kita jemput nasi kecik..tak sama saiz bila dia yang jemput sendiri.

      Delete
    4. Oh ini kes tak puas makan dan tak puas hati la ni. Hahaha.

      Haah kan, orang lelaki ni kalau kaut nasi, 4 5 suap dah habis nasi dalam pinggan. Mak aih, besau nya genggam depa eh.

      Delete
  10. Jaga ketrampilan la tu...sopan santun..

    kita seropa... tangan jugak best.. nasib baik pakchaq pun jenih tak suka sudu garfu ni.. jadi tak la nampak bini dia gelojoh makan..

    ReplyDelete
  11. makan dengan tangan pun sopan ape...hehehehe

    ReplyDelete
  12. Makan dgn tangan lagi nikmat kak...

    ReplyDelete
  13. betul itu kak azie..makan dengan tangan lagi feel..
    menu dekat atas ini mengancam...:)

    ReplyDelete
  14. memang pun..tulis dua tiga baris tak puas kan..:)

    ReplyDelete
  15. Memang kuat 'menayang' Azieazah ni...masaalahnya semua lauk yang ditayang memang sedap-sedap belaka..ish, ish.

    ReplyDelete
  16. waii.. gebu tangan kak.. tapi selera saya mmg menggebu tengok ikan tu.. hahaha..

    ReplyDelete
  17. Depa jaga kuku le tu.. tak mau lekat kaler kuning kunyit... hehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails