Friday, August 30, 2013

‘Colek kelapa kering’ menjadi kenangan masa kecik

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
30-08-2013


Perasan tak? Jerubu kembali semula selepas kita beraya. Syukur juga tak ‘mengganas’ masa bulan posa ritu. Kalu idak, ramai ler yang sakit tekak dan demam.



Ini pic pagi tadi masa nak masuk area tempat kija.

Semalam bercerita pasal masa lalu, tentang kesusahan kerja kampung vs kerja di bandar. Saya terus teringat zaman kecik saya pernah beberapa tahun kerja sambilan di kampung. Rumah jiran saya menguasahakan kelapa kering (kami sekeluarga pun buat juga, tapi tak banyak). Saya pernah ambik upah kopek kelapa kering (read: kopek isi kelapa yang separuh kering [selepas dijemur/or disalai], keluar dari tempurung. Upah dikira berapa banyak isi kelapa dalam bakul.

Memang sakit tangan, so kena guna sarung tangan. Alat ‘pencolek’ tu dari besi macam sudu berhulu kayu. Entah kat mana boleh jumpa lagi alat camtuh... Saya cuba Google pun tak jumpa.

*Pic Google

Lebihkurang gitu ler gaya mengorek isi kelapa tuh... Tapi idak ler saya pakey suar pendek camtuh. Hahahaha!

Memang saya terkenang sungguh zaman tu. Upah yang tak seberapa sen tu, tiba-tiba menjadi nostalgia yang sayu pula.

Okeh... lets tayang-tayang:


Sejak area taman saya dah seminggu dua ni asyik on-off jer air, saya hilang mood nak memasak sakan-sakan. So, malam tadi saya makan di kedai jer. MyToklaki tingin nak makan Sup Ekor. Ok jerrrr...


Saya order Nasi Goreng USA. Tiba lewat, semasa Sup Ekor MyToklaki dah susut. Standard macam biasa; Air Tembikai, but this time no Laici. Takpa, janji kenyang kentang! Bukan susah nak jaga bini macam Azie ni. Ehh.. ehh tiba-tiba!


*Saya bercuti sehingga Senin depan. Harus tidak update apa-apa sepanjang cuti itu.





 ~...HISYAM merungut pisau toreh sudah separa karat lalu pokok getah terluka teruk tetapi Pak Utih mengadu pokok terguris parah seperti hati SERI BULAN yang sedang penasaran menanti janji ikrar yang pernah disebut dulu, HISYAM lalu mengakui sesuatu yang sedang berlaku di persekitaran Kampung Separuh Desa membuatkan dia serik untuk mengukir senyum, takut untuk menawar khidmat dan tidak lalu berselera untuk makan percuma...~




16 comments:

  1. Mkn...mkn...dan mkn....:-)
    Nmpk sedap sup tu....

    ReplyDelete
  2. tengok pic colek kelapa tuh terus tingat zaman kecik..zee pon sempat gak merasa wat gitu..tiap kali nak pakai santan, mesti colek isi tu pastu antar kedai tuk mesin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelapa kalau nak dimesin kena dengan tempurung nya. Kalau tidak memang hancur la tangan orang yang memesin nya tu. Kalau dah dicolek, nak diparut guna tangan, haa itu ye la. Biasanya orang buat macam tu sebab
      1) tak de mesin kelapa,
      2) ada mesin kelapa tapi tak de elektrik,
      3) sebab nak ampas yang putih aje, yang hitam kena kupas dulu.

      Delete
    2. Hahahaha pehal beli mesin kelapa tapi rumah takda eletrik? Blackout or kabel belum pacak? hahahaha

      Delete
    3. Hahaha.. kak bajet la yang api mati kak.

      Delete
  3. Saya juga ada pengalaman mengorek isi kelapa kering itu. Kelapa tua dibelah, buang air nya dan dijemur. Kalau masa belah tu dapat kelapa yang busuk, aish masam la bau nya. Lepas tu jemur, dah lekang baru korek isinya.

    Selain kelapa saya pun ada buat untuk koko juga. Koko basah atau pun kering. Itu semua pengalaman masa kecil di kebun emak. Tapi laa ni semua pokok koko dan kelapa dah tebang, tanam sawit. Kakak saya dengan suaminya yang ambil alih.

    ReplyDelete
  4. Saya tak buat coleh kelapa...tapi makcik saya yang buat. Saya tukang parut jer. Parut yang sekeping besi tu, lepas tu kita parut serpihan isi kelapa tu. Sekarang? Perah santan pun saya tak nak buat. Heheheheh. Tuang dari kotak jer...hehehehehe

    ReplyDelete
  5. congkel isi kelapa tuh saya pun ada buat masa kecil . Arwah ayah ada kebun kelapa . jadi , arwah ayah akan salai dan kopek isi kelapa tuh baru ler pi jual ...

    ReplyDelete
  6. kenangan mengusik jiwalertu.. kecik2 dulu kami adik beradik lak usahakan koko.. pergi ambik kat kebun, keluarkan isi dan jemur...

    ReplyDelete
  7. kenapa tak update??kenapa??kenapa??????????

    muahahah..

    ReplyDelete
  8. selamat merehatkan diri walaupun sebenarnya tak rehat.. ;)

    ReplyDelete
  9. amboi sedapnya sup akak tuuu...hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Azie

    Selamat menyambut Hari Kemerdekaan ke 56

    saya ingat yg pakai seluar pendik tu...he he

    ReplyDelete
  11. Kak Azie outstesen ke aman pulak?

    Cukup senang jaga cukup makan cukup pakai memang tutup mulut...hehehee...

    ReplyDelete
  12. salam kenal Dik azie..baru terjumpa blog ni...nak tanya Dik Azie orang mana?..saya pun ada kenangan tentang colek kelapa salai tu..tapi tengok orang buat sebab masa tu kecik lagi..isi kelapa tu untuk dibuat minyak...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails