Tuesday, February 8, 2011

Makan Sakan-Sakan: Aku Puas Hati Benda Lain...

Salam.
07-02-2011, malam.


Makan Sakan-Sakan, yang menjadi acara tradisi company. Kali pertama buat AA dengan yang ini. Tapi kerana sejak bertahun, memang bermajikan bangsa Cina, acara sebegini sudah menjadi lumrah dan kebiasaan.

Tapi rasanya yang ini, tiada jemputan untuk Tarian Singa.

Layan gambar jelah, itu yang lebih memberikan seribu cerita.

Tiba pada masa yang dijanji.

Yee Shang (with Salmon, mentah)


Nampak Cincin Besau itu? Hikhikhik!


Shark Fin.

...looks so tempting, tapi Lime Citrus tu AA makan sebiji jer. Aiskrim sekecil itu tak habis. So?
cuma the square bowl (kecikkkk beno), tu adalah Kuih Bakul (melted) tu jer yang sedap!

Last part, Fortune Cookies. Aku tak makan pun. Ada nombor bertuah dalam cookies tu. Ada lain-lain menu lagi (biasalah, ada 7,8 menu tapi malas nak snap).


My Bos said: “Azie, a rose among the thorns!” Sebab dikeliling oleh “thorns”, bukan peminat tapi takda pilihan (konon!)



Ada staf hotel (door man) yang melatah, “Welcome to Nikko.” So si peramah ni pun tegur, “Ni mesti staf lama ni, kan? Masih sebut Nikko.”

Tersipu dan says, “Welcome to Intercontinental.” But, kena hukum gak. Snapkan minah yang giler nak berposing tuh!

But, ada suatu insiden yang pasti menjadi kenangan kami. Aku leh sebut as “embarrassing moment” aku hari ini.

Masa keluar dari restoren (yang berkarpet tebal kaler merah menyala), aku tak sedar aku berjalan tanpa kasut. Sebab masa makan tadi buka kasut di bawah meja. Bila terpijak simen sejuk, baru terjerit, “Eh! mana kasut aku!

Ambik ko! Kena gelak oleh semua kengkawan, termasuk Bos yang sakit perut gelakkan aku! Ok la kan, tu tandanya karpet tu sungguh sedap dipijak oleh kaki gebu (alasan cover line). Memang perangai, suka benor buka kasut kalu duk dalam dewan — malah pernah dulu dalam satu seminar, aku bangun bercakap depan mic, berkaki ayam sebab terlupa kasut tinggal bawah meja. Aduhhh kalu dewan berkapet, memang sedap kaki ayam.

Kenangan betul! Esok gerenti ada yang ulang siar nak bercakap pasal aku tertinggal kasut dalam restoren! hahahaha... ok la kan? At least ada ler jugok bahan nak buat gelak-gelak kala tension.

Dah...! Dah...! cukup gelak tu.

Sambung meronda di KLCC yang sepelaung dari lokasi kejadian tertinggal kasut tu.

****

Meronda dulu. KLCC tak berapa merah, tapi pink!

Dari bawah aku dah dengar bunyi gendang yang meriah itu. So kerana banyak masa, sementara menanti, aku pegi cari dari mana datang bunyinya. So, seronokkkk!

...sebab dapat jugak tengok Singa Menari hari ini. Puas hati!

Pastu, masuk sini lak.

Ntah bila nak beli. Survey jer dulu, bagi hati teruja dan teringin-ingin. Kinokuniya.


Showing time! Tak sampai sejam setengah dah keluar.



Sebab dah time-up! Itupun mujur ada kawan yang temankan, kalu idak harus sambung baca buku bersantai dalam Kinokuniya tadi.





~...HISYAM peminat menu daging yang bukan merah, jadi setiap kali SERI BULAN melihat Arnab, dia ingin sekali memanggang tanpa bahang, malangnya lompatan Arnab tidak berdaya dikejar kerana bukit di belakang Kampung Separuh Desa terlalu curam untuk dijajah...~






50 comments:

  1. Salam,
    Patutnya entri ni yang masuk kontes lawak hu huhu

    ReplyDelete
  2. Samalah kita. Kakcik pun masuk kereta, bukak kasut. Sampai ofis, juga bukak kasut. Bila nak bangun tergagau2 cari kasut. Kadang2 TERpakai selipar (bos cukup tak suka tengok orang pakai selipar kecuali untuk ambil wuduk). :)

    Nasib baik tak tinggal kasut kat luo kete!

    ReplyDelete
  3. kalau carpet sampai keluar.... sampai keluarlah tak berkasut ya azie...

    lucu pulak bila membayangkannya

    ReplyDelete
  4. ANYSS:
    Dengan ini, MokYang nak masukkan entri ini sebagai Penyertaan Kedua. bleh? pleaseeeee...:)


    NAA:
    Tang mana yang comel tuh?

    ReplyDelete
  5. KAKCIK:
    Padahnya kalu dah jadi habit memang gitu lerrr.. aduhh.

    Kami di tempat kerja, kasut memang tinggal luar. Dalam ruang kerja, berseliper or kaki ayam sahaja.



    CIKGU NORMAH:
    kalu bayang jer dah rasa lucu, cuba kalu tengok depan mata. Terguling agaknya.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.

    Macamana boleh tertinggal kasut! Mesti makanan yang sedap tu yang buat hal.
    Bertuah dapat majikan yang baik hati.

    TQ

    ReplyDelete
  7. cop gambar no 3 tu...tang cincin dia lah :p

    sedap sangatlah tu, sampai tak sedar 'kaki ayam'nya...hehe

    lawak sungguh

    ReplyDelete
  8. hahahhahahaha..
    (tak mampu nak kata apa2....sebab ayu tak pernah buat peel gitu)


    jangan marah

    LARI!!!!!!!!!!

    EIK, mana sandelku???hahah (tukor sandel dr awal pakai kasut merah...20 sen!!!)

    ReplyDelete
  9. akak selalu jugak tinggalkan kasut sebelah kanan di luar kereta kerana memandu tak pakai kasut. bila turun dari kereta nak pakai kasut tinggal sebelah je....ha..ha..ha

    ReplyDelete
  10. ADMIN P@P:
    Salam. Tertinggal kasut tu mungkin kerana dah kenyang makan, macam kat rumah...:)
    Majikan baik hati sebab nak kena jaga hati pekerja.


    KAK KUJIE:
    Sedap sangat pun idak juga KAK... Tapi dah memang perangai...
    Cop gambor nak buat apa gamaknya tu? :)

    ReplyDelete
  11. AYU:
    Memang yang tertinggal itu adalah kasut kaler merah...!


    ARIZAKIAH:
    Akak ni... lagi kelakor. Tak dapat balik ler jawabnyer kalu datang dari luar. Kalu dari umah, ok selamat lagi. hehehehe

    ReplyDelete
  12. CEMOMOI:
    alaaa shark fin nyer cuma semangkuk kecil besar tapak tangan budak!

    ReplyDelete
  13. alaa..
    beshnye... bla kami nk ada plak...

    ReplyDelete
  14. COMEL TANG TERLUPA KASUT TUE....EHEKSSS

    ReplyDelete
  15. hehehee....
    tingat kat satu makcik tu dolu2, dah biasa masuk rumah bukak selipar kan? so bila nak naik bas dia pun buat benda yg lazim tu, bila dah sampai ke destinasi, masa nak turun bas dia boleh tanya : eh, mana selipar aku?

    Selipar dia kat tepi jalan depan rumah dia lar....

    yg penting makcik tu bukan akak....heh heh heh....

    ReplyDelete
  16. ME’AH:
    Ada nanti tu. Raya 15 hari..:)


    NAA:
    Amboiiii... part comel utk orang comel. hahaha

    ReplyDelete
  17. MIECYBER:
    Pada saya yang menarik adalah kerana kami dapat berkumpul dan borak2 tentang perkara yg bukan kerja. Leh gelak2 lagi dgn Bos.


    KAK QUEENIE:
    Ahaa, saya pun pernah dengar citer lawak camtu. Lama dulu ler. Itu dah kategori nyanyuk tu. Saya takut saya jadi nyanyuk, Kak...hehehe

    ReplyDelete
  18. salam azie..hehe..teringat cerita lama pakcik pergi kerja dengan selipar jepun sebab dia selalu pakai selipar masa nak buka gate..masuk kereta bila sampai tempat kerja keluar kereta terperasan lalu pusing balik ambil kasut..

    ReplyDelete
  19. Salam MAKCIK MERIAM:
    Sebenornya, pakai seliper Jepun memang best makcik!

    ReplyDelete
  20. o nonaku azizah...
    hasben ekau orang kampung den rupo e hikhik...

    ReplyDelete
  21. lawaklah k.azie ni..kusyuk makan sampai lupa sarung kasut balik..

    terlioo tgk shark fin tu....dh lamaaaaaa sgt tak makan...nyum2

    ReplyDelete
  22. amboi kak azie..
    tudung ala2 aisyah gitu..^__^

    shark fin soup..my fav!

    ReplyDelete
  23. sedap ka shark fin....ish... mentah2 ikan tu ya....

    ReplyDelete
  24. dah agak pun lepas ke nikko mesti melencong ke KLCC, hehehehe

    ReplyDelete
  25. menten cincin tu aihhhhhh...hahhaaaa...

    ReplyDelete
  26. saya pernah makan sekali sup sirip ikan jerung tue..lame dah tahun 2004 tp tak leh masuk la hehehhee

    ReplyDelete
  27. salam kenal.....
    hehehheh...lawak la pasai tak pakai kasut tu kak...mujur ade tak sampai jalan raya ade karpet...ngeee...

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum,,
    lama tak singgah sini.. macam2 cerita kita dah tertinggal..

    tapi takpe.. kita tetap ikut dari belakang ni.. :)

    ReplyDelete
  29. kihkihkihkihhhhhhhhh......
    5 minit lagi saya stop!!!

    ReplyDelete
  30. Salam KAK PAH:
    My TOKLAKI memang asal Kuala Pilah, tapi tak pernah nyer menetap situ. Arwah Onyang dulu duk situ. Sekarang kami ulang alik tengok rumah kampung jer... Jom dating Kak Pah...:)


    OGY:
    Lawak tak sengaja dan tak antarabangsa langsung!

    ReplyDelete
  31. EN_ME:
    meh ler join mak ni nak oiiiii.... Tapi kene pakai Seliper Jepun.


    ATI:
    Ala ala Aisyah ker? Beli dari koleksi AIDA RAHIM. Anak tudung jer. Shawl sendiri punyer. :)

    ReplyDelete
  32. ALIMAZ:
    Shark fin bila-bila pun sedap. Yang mentah itu salmon dalam Yee Sang.



    EELOBOR:
    Pandai mengagak yerrrr.... berkawan baik dgn gagak ker aper nih? hehehe

    ReplyDelete
  33. JUNAINA:
    Itu jer pun yg adaaa..


    SAHROM:
    Elok ler tak bleh masuk. Sebab mahaiii...


    AZLAN:
    Salam kenal. Sila masuk, terimakasih.
    Uishhh kalu sampai jalan raya, jadi selebriti ler saya. Karpet merah gitu!

    ReplyDelete
  34. KELLA:
    Salam.
    Lama bercuti yerrr.
    Ikut belakang. Kena ler Kak Azie asyik pandang belakang kan?


    DRSINGA:
    Tu dah stop ke blem tuh?

    ReplyDelete
  35. Hello Azieazah, I love your pics here. And glad to see you had fun with the yee sang.
    Kita ni tahun belum lagi makan, as disini it is not known, or practised.
    Only in Malaysia and Singapore.

    Wishing you the very best of the rabbit year.
    Lee.

    ReplyDelete
  36. Hello UNCLE LEE..!

    So kesian, susah dapat Yee Sang di sana. Kena balik Malaysia lah.

    Have a nice day, UNCLE.

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum....
    Kah..kah..kah...kah...kah (sambil guling2).

    ReplyDelete
  38. Salam KAK SAM:
    Guling kat karpet merah tauuu.. baru kelas!

    ReplyDelete
  39. yeesang tu macam mee so`un tu kann.. sebab kena makan ramai2 cam tu, harus ler fikir 2 kali nak makan.. hehe.. tak pun, amik sekali, tak tambah2 dah...

    kak, saya pernah gi kerja kasut sebelah lain sebelah lain.. satu kaler hitam satu kaler biru gelap..sib baik pattern sama, kalo tak mau jadik bahan lawak sepanjang tahun kat ofis..

    ReplyDelete
  40. AANAS:
    Ya, ada so’un. Ia dtambah sayur-mayur, salmon mentah, juga kacang tanah, halwa manis... Memang takleh tambah pun, satu big bowl tu pun dah berapa ratus RM tu...:)

    ReplyDelete
  41. salam azie, lucu lah, pernah juga auntie bukak kasut ketika nak masuk kereta di parking lot. Bila sampai kat rumah tercari2 kasut dlm kereta baru auntie perasan memang tak de..
    he he kami pergi balik kat situ..memang dah tak de kasut tuh..
    hu hu hu

    ReplyDelete
  42. UNTIE MARINA:
    hahahaha.. macam sama lak pe’elnya. Tinggi kasut merata.
    Sayang lak kasut tu diambik orang...
    Pakai seliper Jepun jer UNTIE, tak ramai orang minat nak kebas...:)

    ReplyDelete
  43. kak azie camner leh lupa tuh
    lawak2...
    trasa ler kegebuan carpet tuh kak hihi

    ReplyDelete
  44. hehehe.. hebat jgaklah AA ni.. bleh trlupe ksut pulak.. hehehe.. nsib baek x kluar lg dr hotel tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  45. NOOR:
    Dah tua, gitu laaaa...:)


    MIMI JAZMAN:
    Kalu dah sampai pintu hotel, dgn Doorman tu sekali gelakkan Kak Azie...hahahaha

    ReplyDelete
  46. My Bos said: “Azie, a rose among the thorns!” Sebab dikeliling oleh “thorns”,

    AKU RASA ROSE TUH HAT JENIS BAKA DARI CINA TUHHH....YG JENIS BESAR PUNYA

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails