Tuesday, July 8, 2014

Air oh air... apa salah kami?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
08-07-2014


Semalam, saya dalam perjalanan balik kija (berbuka dengan kurma dan air saja dalam keta), sms dari ‘home’: “Mak, air takda.”

Alahai... kali KEDUA di bulan Ramadan. Baru Ramadan ke-9 dah DUA KALI air terputus. Minggu depan? Minggu minggu depan lagi? Berapa kali nak kasi putus?

Apa salah kami rakyat marhain nih? Bil air datang tetap dibayar. Tapi janganlah aniaya kami camni. Dah la bulan posa ni. Anak-anak kita ramai. Nak kena masak, mencuci... ehhh saya tak perlu explain la kan? Semua orang tahu. Cuma mungkin tak semua orang FAHAM.

Tak mengapalah. Tiada pilihan selain menanti dengan redha. Menanti entah berapa jam pula kali ini air tu akan diberi semula. Biasanya lepas 24 jam la.

Sejak terputus semalam, sehingga pagi ini setitik pun tak datang lagi. Lalu plan saya nak masak Tomyam subuh tadi terbatal dengan sendirinya.

Kesian, kan?

Ada ker yang kesian?

Tak pa la kalu tak kesian. Setakat takda air 2,3 hari, tak mati kan? kan?





 ~...oh bulan mana bintang, oh SERI BULAN mana HISYAM...~




20 comments:

  1. Kakak memang kesian dan geram dgn 'janji manis' kata bulan ramadhan hingga raya katanya tak akan ada catuan air. Tipu rupanya..

    ReplyDelete
  2. Saya kesian kak....kalau saya, saya lari balik rumah mak bapak saya...hhuhuhuhu.

    ReplyDelete
  3. Eiii! Geramnya! Klu sy pun, emo kak. Nak bt pape pon, x lalu klu x de air.

    ReplyDelete
  4. kesiannya akak..saya boleh bayangkan betapa susahnya takdak air (T T)

    ReplyDelete
  5. kesian..kesian..kesian..(baca ala2 upin & ipin)

    ReplyDelete
  6. Ura2 sana sni tak ada air Aina pun simpan le air dalam besen besar seminggu kemudaian jadi rumah jentik2.

    Entah le nak cakap apa kak bab air nih.

    ReplyDelete
  7. jenuhnya takde air, kena tambah lagi perbelanjaan beli juadah berbuka kan, takleh masak kenala beli, jenuh, jenuh...

    ReplyDelete
  8. bertabah la... moga2 ada hikmah dan ganjaran bila kita bersabar...boleh jadi juga, menjadi jalan ukhwah terjalin...in shaa allah

    ReplyDelete
  9. Sehari takde air pun pening.. apatah lagi bila berhari-hari..

    ReplyDelete
  10. Kesian tu Azie.. naik geram pulak dengan syabas ni kan.. mana janji kata air tak dicatu.. cuba buat aduan pelanggan kat web syabas tu Azie..

    ReplyDelete
  11. Tempat kami pernah tak ada air beberapa bulan 15 tahun dulu..setiap mlm mengankut air dari rumah ipar di pandan indah siang tak ada org nak tadah air.. tau benar siksa nya bila tak ada air.. segala bekas yg ada di guna utk simpan air..

    ReplyDelete
  12. Barua Kundoq sunggoh...! (maaf, uncle selalu hilang kawalan perasaan bila tengok kawan-kawan ditimpa kesusahan...)

    ReplyDelete
  13. tempat saya dr catuan air berjadual hinggalah sekarang , air sentiasa on jer . sama ada paip kami satu hala dgn putrajaya atau da org ptg dok sini , saya pun x tau nak kata lah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang penting? Rakyat tak penting ni tak reti guna air kah?

      Delete
  14. Kesian... saya rasa sangat kesian, sebab di tempat saya tak pernah putus bekalan air kecuali kalau tak bayar bil memang tak ada air sampailah bil dibayar he hehhe... sabar ajelah sayang ye...

    ReplyDelete
  15. kesian....pernah rasa masa gi puchong, walau pun dah store dalam tong....gayatttt je nak guna air

    ReplyDelete
  16. memang kesian kalau air takde...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails