Thursday, September 5, 2013

Jalan-jalan ke Utara: kenduri enam beradik...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam Jumaat
05-09-2013


Sebenarnya tujuan utama saya balik ke PB minggu lepas atas tujuan utama, kami berkenduri. Sebenarnya berkenduri (doa selamat or tahlil) selepas Raya, adalah tradisi keluarga kami sejak dulu lagi. Sejak My(arwah) Ayah dulu lagi, selalu buat kenduri 2,3 hari lepas Raya. Time gitu, selalunya kami adik beradik masih berkumpul di kampung, di Rumah Biru. Lalu kenduri akan terasa lebih meriah wpun sekadar kenduri tahlil yang jumlahnya tak seramai kenduri kahwin. Tapi tetap meriah, sebab itulah time gathering kami yang happening.

Kerana Rumah Biru sudah tidak dihuni lagi, sejak beberapa tahun kebelakangan kami berkenduri di Taman Damai, rumah MyKakYang.


Dalam famili, kami ada enam perempuan. So kali ini, sangat best sebab semua saudara perempuan saya balik berkumpul. So, setiap orang (except me...) masing-masing ada ‘potluck’ masakan. Myadik-adik memang handal masak. So menu Laksa, Mee Kari, Mee Kuah sudah ada tukang masaknya. MyKakak pula masak Nasi Daging. MyAnak Buah buat Rojak Buah.



Saya suka ini. Lemang Daun Pisang (ketupat pulut + kacang putih). Sumbangan ‘beras’ MyKakYang. Ahhh “sedap habaq hang!”



Menu tradisi. Ikut resipi My(arwah)Ayah. Daging Masak Merah. Hasil karya sapa ntah. Adik or kakak saya?



Antara yang sempat disnap, sebab saya jadi bibik sepanjang hari tu.


Nampak tak sudut sate di hujung sana? Terbaekkk...!



Kuah kacangnya ‘kureng’ tapi satenya... “sedap habaq hang!”



Majlis kenduri +  majlis Raya. So ramai sedara mara kampung yang hadir, memberikan kemeriahan dan saya sendiri rasa gembira. Terharu jumpa sepupu-sepupu yang jarang kami jumpa.



Puan blog yang perasan. With myanak buah; blogger CIKINTO.


So, Azie masak apa? Kerana dia yang paling tak pandai masak, so dia jaga air saja. Mujur pun laku.

*Sori Berlori sebab tak cukup masa nak BW, and many thanks for your comments!






 ~...rindu itu macam air hujan yang turun lebat pagi itu sehingga daun getah yang muda pun hampir gugur semua, dan HISYAM termangu di serambi bersama gebar sambil menanti SERI BULAN melempeng kelapa di dapur kayu...~




16 comments:

  1. haha...jadi bibik mana sempat nak curi tulang bw? hihi..terok tak jd bibik? bibik yg montel tembam!!
    seronok kakpb tengok kenduri kumpul adik beradik, sedihlah kita jauh dari mereka. dah la ada kakak dgn adik perempuan je..huhu

    ReplyDelete
  2. Best kumpul adik beradik....
    Pulut tu...pulit cmtu lagi sedap kat tekak sy bnding dgn lemang...mmg tebaik...!
    Family belah sy pnggil pulut dakap....:-)

    ReplyDelete
  3. Seronoknya berkumpul adik beradik sambil makan-makan...makanan pun sedapppp semuanya..

    p/s Azie, saya cukup suka baca cerita Seri Bulan dan Hisyam..pandai sungguh Azie mengarang ye...ayat-ayat dia, aduhhh!!!....kadang-kala saya rasa, Seri Bulan tu adalah saya..he..he..ke kisah tu dari buku?

    ReplyDelete
  4. kak.. kalu sy lak.. disebabkan mmg tak reti masak dan plus ngan kurang sihat sikit.. so me jadi 'tukang arah' besh ooo.. kiki

    ReplyDelete
  5. As-salam kak Azie..

    Bestnya berkumpul2 macam ni.. lagi best sebab ada banyak makanan.. terliur2 tgk gambar2 makan tu.. terutamanya lemang daun pisang tu.. aduhai.. bestnya..

    ReplyDelete
  6. Air Azie pun special sampai licin tong!!

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    Nyummmmm nyummmmm.mbelum jumpa sate lagi ni hu hu hu

    ReplyDelete
  8. Meriahnye kak.. sy yang menengok ni pun dapat rasakan kemeriahan dan kegembiraannya.

    ReplyDelete
  9. Seronok berkumpul beramai - ramai gitu....

    ReplyDelete
  10. haha...azie berkaki ayam,berapron...apakah itu..???:)

    ReplyDelete
  11. meriahnya bila beramai2 turun padang sambil membantu & tak berat tulang

    ReplyDelete
  12. first time nampak lemang daun pisang tu.. tak guna buluh la eh?

    ReplyDelete
  13. lemang tu kukus ker ... jap , ada letak santan tak ...

    ReplyDelete
  14. suka balutan lemang tu tak pernah jumpa, kalau belah utara ada ek...belah selatan tak pernah tgk ...hoho

    ReplyDelete
  15. Memang seronok berkumpui adik beradik.. lagi lagi bila masing2 bertungkuih lumuih sampai berlemoih di dapoq..

    Apa boleh buat famili kita tak sama dalam resam sebegitu.. telan je laa walaupun pahit..


    Gambaq laksa tak amik ka???

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails