Tuesday, June 24, 2014

Hai laaa budak, nak jadi menteri bukan setakat tahu laut dan loji saja...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
24-06-2014



Saya copy n paste dari wall MyAnakMenakan.


Saya cuba translate ya...

“Kalu aku lah jadi menteri.. aku buang jer budak-budak OKU ni dalam loji. Buat semak jer lah. At school aku pun ada gak OKU. Geli lah nak kawan... dah lah tak hensem...huduh... Kenapa lah ada OKU-OKU ni? Buang duit rakyat saja lah nak bela. Diaorang ni...baik buang kat laut ker..kat loji ker...”

Belajar tinggi-tinggi dulu dik (nama pun budak), sebelum awak nak jadi menteri. Nak jadi menteri bukan setakat nak kenal laut dan loji saja.

Sekian. K, bai!





 ~...bila HISYAM menolak untuk menginap semalam dua di Teratak Nyatuh sempena musim durian yang kian rahat, SERI BULAN tanpa sedar mengingatkan tentang, dia tidak mempunyai kawan lain selain HISYAM, dan kemudian HISYAM sendiri mengakui itulah juga yang sudah lama mahu diucapkannya, lalu bagai ingin berpelukan pula mereka mengenang nasib diri, menjadi pasangan yang terbuang di negeri orang tetapi masih dilihat asing dan cuba diasingkan...~




20 comments:

  1. Budak mana gak nih?
    Sakitnya hati baca!
    Tak layak jadi menteri pun... sebab dia sendiri pun OKU!
    OKU tak reti nak mengeja dengan betul!

    Agama apa dia ni eh?


    Eii sakit pulak hati ni! Grrrr!

    ReplyDelete
  2. astaghfirullahalazim..nak salahkan sapa klu budak ni fikir macam ni?huhu..ke mana perginya sifat kemanusiaan?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum

    Inilah dia contoh manusia yang dilahirkan didunia ini tanpa kecacatan FIZIKAL tetapi tak tahu bersyukur.....mungkin mengalami kecacatan MENTAL

    ReplyDelete
  4. Budak2 dengan fikiran budak2 yang tak matang harap kita tidak melatah tapi bagi saya didikan ibu bapa penting, kalau didik dengan baik mungkin anak ini tidak akan secabul itu.

    ReplyDelete
  5. astaghafirullah...kasihan budak ni, kasihan juga dekat ibu bapanya...

    ReplyDelete
  6. amboi bahasa.. kurang diajar nih.. agak2 la ooii budak.. (benggang sy kak)

    ReplyDelete
  7. Astaghfirullah, bagaimanalah boleh keluar kata2 kesat gini walau masih kecil pun. Kira dah berakal lah dia kan, dah ada akaun fb, huhu tapi bahasa, Nauzubilllah. Semoga dia di beri hidayah....

    ReplyDelete
  8. bahasa melayu pun tak lepas ada hati nak jadi menteri..budak tak matang macam ni la..kesian adik firdaus tu:'(

    ReplyDelete
  9. Singkat akal budak ni.... As parents, kena pantau laman sosial anak anak. Kena ingatkan anak anak selalu tentang sahsiah berbahasa. Ingatan untuk diri sendiri ni. Kena ingatkan anak anak saya.

    ReplyDelete
  10. tak cukup akal minah tu...kena sekolahkan lagi...hehehe

    ReplyDelete
  11. Ya Allah, tumpang simpati dekat budak ni, kenapa la dia sanggup tulis macam tu.. kesian juga kat ibu bapa dia.. budak ni kurang dapat didikan ibu bapa agaknya.

    ReplyDelete
  12. dia tu yg patut dihumban kedalam loji...ni la yg dikata bodoh tak boleh diajar,cerdik tak boleh nak tumpang...

    ReplyDelete
  13. semalam pun dah perasan kat dalam facebook yang orang duk share status dia, sampaikan takde bahasa yang termampu untuk di komen. akhirnya saya ambik keputusan untuk diam jer.... semoga adik ini mendapat hidayah & pengampunan. jauh lagi perjalanan ko dik....

    ReplyDelete
  14. Hi,

    Good day. I came across your blog while I’m blog surfing and I found your wonderful blog. Are you interested to earn extra income? If yes, please reply to my email adel@exabytes.com


    I am looking forward to hear from you. Thank you.

    ReplyDelete
  15. ditakdirkan Allah , one day dia anak dia semua oku ... subhanallah !

    ReplyDelete
  16. Ish..bak kata orang melaka bakau darah jer budak yang tulis tu

    ReplyDelete
  17. confuse lak kak rose, dah tak tau yg mana OKU......budak ni lebih oku dari adik Firdaus rupanya!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails