Tuesday, June 17, 2014

Persediaan Raya vs persediaan puasa...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
17-06-2014


Dengan keadaan rutin kerja saya yang ‘pegi bulan balik bulan’ ni, memang takdak harapan lah nak buat Kuih Raya, apalagi bab nak jahit-jahit nih. Ingatkan makin tua makin banyak lapang, rupanya makin tua makin banyak kerja pulak. Takpa, follow the flow...

Minggu lepas, tanpa dirancang saya ‘ter’ikut rakan sekerja ke Nilai 3. Lepas kerja sekerat hari yang sebenarnya berakhir jam 2:30pm. Jalan agak sesak lalu kami tiba sekitar jam 4:00pm.

Saya tanpa tujuan, sekadar melihat-lihat. Tapi selalunya, yang melihat-lihat ni yang dok borong sakan tapi yang betul-betul nak shopping (plus agak cerewet), dah lewat petang baru dapat barang diidamkan.



Tempat pertama. Design agak ketinggalan. Ohhh tak boleh langsung. Mahal ya amat. Langsung tak masuk akal lah!


Kedai perabot jati. Bukan minat saya. Bukan taste saya.


Harimau Tuan Sadiq Sigara. Jumpa dalam kedai karpet Baryali Carpet House yang besar gedabak. Berbaloi. Permaidani dari Belgium dan Turki.  Berbaloi. Kawan saya yang beli.

Posing dalam kedai bunga camni, saya suka lah!


Puasa kami akan menjadi puasa yang tidak banyak berbeza. Semua rakyat seisi rumah memahami cara dan aturcara.

Cuma saya mengharapkan agar puasa kami, dan kita semua akan menjadi puasa yang lebih baik dari tahun sebelum dan tahun-tahun sebelumnya....






 ~...mengharap kasih berpanjangan, mengharap sayang kekal sepanjang zaman tetapi andai HISYAM mengambil tindakan untuk kekal di Kampung Separuh Desa, SERI BULAN juga tidak rela ditinggal pergi atau disuruh menyendiri...~




27 comments:

  1. Pun mengharapan ramadhan yg baik utk thn ni...:)

    Selalu ke nilai...tp x penah msuk gudang kapet merah ni...main lalu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupakan saja ka gudang tu. Mahal tak padan dengan bendanya...

      Delete
  2. hati2 lah yer..tulis SALE besar2 tapi harganya mahal bedentom..
    ada tu siap naikkan harganya, lagi mahal dr harga semasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah antara taktik orang meniaga. Kita kena pandai agak dan buat pilihan..

      Delete
  3. assalam..semoga ramadhan tahun ini akan lebih baik dari yg lepas2..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah. Begitulah harapan kita semua. Terimakasih berkunjung ziarah.

      Delete
  4. Saya pun lebih minat seksyen bunga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat jamu mata kan. Tak beli pun takpa.

      Delete
  5. kami takde persediaan..hehehe..sb raya kat kl aje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually tak kira la raya di mana pun, sikit sebanyak persediaan raya kena la buat juga.

      Delete
  6. Persediaan puasa masih belum start lagi Aina nih tahun lepas sejak masuk Rejab dah berlatih bangun pukul 4 pagi tapi tahun ini penyakit'm' besar sangat tapi persediaan raya anak2 dah complete sebab tak nak berasak2 di bulan Ramadhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah M, apa pun tak boleh. Hahaha

      Delete
  7. Selamat berpuasa dan bershopping.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama untuk kak Izan juga. Nanti kongsi resipi ya.

      Delete
  8. baru beberapa hari berlatih... ada y hampir kecundang, ada hari y segar bugar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh yang kecundang tu kena berlatih gigih lagi tu...

      Delete
  9. Takut nak beli kalau harga mahal berdentum...

    ReplyDelete
  10. hahaha....tuan sadiq jugak yang dapat nama. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia jer yg berani bela rimau letak atas meja. Hahaha

      Delete
  11. Boleh dikatakan, kebanyakkan kedai2 karpet kat situ, pusing2, owner nya sama aja...cuma letak nama kedai berbeza...dan kalau nak menawar, tawar betul2...sebab mmg mereka mark up harga gila2...ni pesan wife saya, yg rumah parents nya belakang nilai 3 tu je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Harga muka mulut RM700 kamindapat RM450. Boleh la tu. Pakistan yg jual tu udah mcm ajak gaduh jer. Hahaha

      Delete
  12. teringin karpet terbang... kat sana ada?

    ReplyDelete
  13. Untuk cuci2 mata boleh la..kan kakAzie..nak beli mahal2 semata2 untuk alas kaki,alas ponggong ,tak berbaloi rasa mahal2 nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Kak Azie cuci mata jer. Kawan yang beli pun cuma sekeping jer.

      Delete
  14. nilai 3 klu baju , ok la ... yg lain mcm mahal jer . dah 3x ramadhan shopping kat sana . meriah tapi krg berbaloi ...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails