Tuesday, June 3, 2014

DNA Babi: siapa yang kita nak percaya sekarang?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
03-06-2014


Muka depan ada tajuk besar. Bahagian dalam. Berita Harian hari ini:


Apa isu sebenarnya yang terjadi?

Boleh kita teka?

  1. Rasuah?
  2. Lalai?
  3. Penyelewengan kuasa?
  4. Ambil mudah dan tak kisah?

Apapun alasan pihak terlibat, kita sebagai pengguna merasa dipermainkan. Merasa tidak lagi yakin. Merasa dipermudahkan isu ini seolah-olah kita tak berperasaan.

Soal company Cadbury nak saman tu, perkara biasa dilakukan oleh mana-mana syarikat pengeluar sesuatu produk. Reputasi merudum teruk. Coklat dipandang hina. Dulu berkilau kaler PURPLE, besar kecik bar nya sungguh mewah lagi enak. Sejak minggu lepas, hmmm penggemar coklat tersebut rasa nak muntah...!

Kita harap selepas ini, tiada lagi perkara seumpama ini terjadi. Di Malaysia. Sebuah negara Islam.



 ~...belum pernah terfikir di minda SERI BULAN untuk mengatakan HISYAM itu seorang yang berperangai buruk tetapi sifat miang lelaki itu diterimanya sebagai lumrahnya fitrah seorang lelaki yang apatah lagi ada sedikit rupa tenang yang senang dipandang juga senyuman yang buat ada orang tak tidur malam siang...~




9 comments:

  1. Selamat pagi kak azie... saya setuju dengan pandangan ni. Walaupun saya dh agak lama tak makan coklat tu... tp sbg pengguna saya dh rasa lebih keliru sekarang

    ReplyDelete
  2. lebih baik tinggalkan terus kalau sy la.Mcm2 la depa ni la...buat rakyat jd keliru dan hilang keyakinan terus

    ReplyDelete
  3. As slm Kak Azie....bila dah timbul isu ni saya dah jadi was-was..nasib baik saya jrg beli brand ni. Sebenarnya bila timbul isu DNA babi ini pihak yg dipercayai dan dipertanggungjwbkan harus jujur dan telus...kdg2 benda yg simple mcm tu jadi drh daging...nauzubillah..

    ReplyDelete
  4. Saya memang kurang suka coklat bar cadbury kecuali coklat ZIP je..Tapi sedihla kan memang sebagai pengguna terasa dipermainkan..

    ReplyDelete
  5. takutkan....byk sgt benda shubhat dah zaman skang ni

    ReplyDelete
  6. salam, gua tak makan coklat biar diangkut berbakul bakul...tapi depa tu buat kerja menghalal mengharam itu sesuka hati depa saje......Dah seminggu tak meniaga coklat kerugiannya sape nak tangggung...Bagi gua sape tokak tengkok babi tu terang terang dah tentu haram dah. Mana yang ya tak ya dikira was was, mana yang makan campur campur jadi syubahat pulak. Tok sah makanlah...benda berlendir lendir ni memang banyak campur campur cam tu. Orang tua tua dulu makan nasi dan ikan sahaja... Tersangat terang makanannya, tersangat terang gulai kawahnya, tersangat terang masak lemak cili apinya......Mana ada babi dalam ikan..kecuali ikan duduk dekat kandang babi

    ReplyDelete
  7. lupa kan cadbury tu yang terbaik rasa nye :)

    ReplyDelete
  8. sekarang bukan takat cadbury je. dah banyak makanan yang buat kita ragu-ragu nak makan. -_-

    ReplyDelete
  9. Macam-macam ler ....macam biskut...kejap ok kejap tak....

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails