Monday, November 23, 2009

Pernyataan Kasih Sayang

Pagi tadi dalam perjalanan pergi kerja, aku terlihat sepasang suami isteri yang juga berada di atas jalan raya yang sama. Naik motorsikal. Kebetulan aku terpandang.

Si suami terlanggar suatu lopak (lubang kecil saja) dan motorsikal terhentak sedikit. Si isteri pun ikut terhentak sedikit. Si suami dengan tiba-tiba, mengusap-usap peha si isteri di belakang. Dan aku yakin itu adalah tanda dia minta maaf, tanda dia tidak sengaja dan tidak berniat menyakitkan si isteri. Si isteri hanya senyum. Aku sempat lihat senyumnya.

Itulah secebis pernyataan kasih sayang dan rasa cinta, yang SPONTAN yang tidak dipaksa. Sangat simple, sangat mudah dan tak perlu bayar apa-apapun kan?

Sebenarnya terhentak itu sangat sedikit, tak ada kesan pun aku rasa. Tetapi begitulah bila hati sudah sayang, sangat kasih. Kasih sayang yang tulus.. Dan kebetulan pagi ini bila buka email, aku menerima story ini:

Attachment dari email SIM:

Silent Inspiration from Married Couple who have disabilities
But Lead Normal Life.

Fatima And Ahmad married

with both having disability..

Ahmad Has no both hands,

And Fatima has no both feet  

but the couple are both strong in

the field of artwork activities.








~...ada orang SUDI nak hantarkan Dodol ke rumah malam esok, sebab sejak raya dulu lagi aku dok meroyan nak makan Dodol.. thanks..~



Myspace Text - http://www.glitterwordslive.com

20 comments:

  1. CALUK... yang salah gosok tu la yg selalu kuar JIN NOTI tuuu.. wakakakakak...!

    ReplyDelete
  2. itu yang positif,
    ada tu penyengat naik ke peha suami.. hhee
    membebel, tak nampak,,bute,,sengaja bla bla dari isteri belakang..

    lain kali naik motor dalam hujan baru lomentik. (pengalaman)

    ReplyDelete
  3. ZEQZEQ... ujan-ujan ni, parking motor tepi jalan atau di laman rumah orang, jalan kaki jer sampai umah, baru besttttt....

    Esok kalu panas, baru pegi amik motor (kalu masih ada...) hahahahaha...!

    ReplyDelete
  4. semoga kita sentiasa ikhlas dgn pasangan masing2

    kak azie, best tgk couple yang disable tu, bila masing2 ada kekurangan, mereka akan saling mencukupi satu sama lain.

    tp lg susah kalau kekurangan yang tak nampak pada zahirnya, bila buat salah, pasangan tak le terima, tu yang jd bercerai-berai tu

    ReplyDelete
  5. Setiap yang dijadikan tuhan ada hikmah nya. Begitu sayang suami kat isteri tu, semoga kita juga akan mendapat kasih sayang yang berlipat ganda dari pasanagan kita kan.

    ReplyDelete
  6. lain kali naik motor dalam hujan baru lomentik. (pengalaman)...romantik apernya zeq.....pernah bermasam muka sbb tu. hahahah, tp kejap jer, kena gaya pujuk elok la balik.

    ReplyDelete
  7. ROSNANIE >> benar.. mereka saling melengkapi...

    CT DELIMA > Aminnnn... saya pun suka tengok CT dan Che Mat.. loving couple.

    EELOBOR > awak kena try macam apa yg dikata Bro ZZ tuu... Dia suka macam tu agaknya.. naik motor dalam kebasahan..

    hehehehe...

    ReplyDelete
  8. naik moto dlm hujan ke ZZ??

    amboii mesti seksi giler kan..siap nyanyi lagu hindustan lagik :p

    ReplyDelete
  9. Ehem..ehem...

    ngidam ke??? dah berapa bulan??? kang dapat anak itam cam dodol kang.. tak tawwww... wakakaka.....

    ReplyDelete
  10. COMBI.. tingin nak try buat... naik moto dalam ujan.. uishhh nyanyi lagu Yaadon ki Baraaatttt... hahaha!

    ReplyDelete
  11. Kak CIK > Azie takyah makan dodol pun memang dah itam dahh... Dapat anak itam takper lagi, tapi takut liat tu yang tak tahan tuh..

    btw, I'm too old to beranak lagi.. hikhikhikhik!

    ReplyDelete
  12. azie..jom layan lagu KD "aku wanita biasa"

    sesuai ni kalau nak buat terapi mata sbb bole nanes sepuas hati :(

    ReplyDelete
  13. COMBI... pastu kita layan lak lagu HURT by Christina Aguilera.. hahahaha.... jadikkkk

    ReplyDelete
  14. Salam..
    Hi..hi..entry azie sama gak ngn entry akak yg lepas.. suka tengok kasih sayang mereka.
    Ada masa, jemput le lg ke laman akak..

    ReplyDelete
  15. Salam SHANIZA... (uikk kakak ker)

    Benar, Kak Azie dah ronda tadi (wpun tak semua) memang dah nampak entry dan gambar tentang couple yang sama ni..

    Juga dah baca kisah Ummi SHA di sekolah, kisah melawat Perlis, tentang suami yg nama sama mcm nama MB Perak, dll..

    terimakasih..

    ReplyDelete
  16. kak azie...wah wah wah... lagu industan ek.. yadun ki bharat lg... mula2 atas moto, pastu g padang, kalau dpt lereng bukit lg best, boleh golek2.. hahaha...

    ReplyDelete
  17. ROS... berapa pasang sari ko ada? nak pinjam nihhh...

    kurang2 mesti ada yang kaler merah, ungu, hijau dan biru..
    wakakakakaa...!
    *Dok bayang pakai sari terbelit-belit naik motor atas bukit.. hehehehe..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails