Thursday, July 25, 2013

Ramadan 16: “Kenapa siput babi jalan perlahan?” — jawapan...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam Jemaat
25-07-2013


Entri terdahulu, teka-teki-tekuk yang tak berjawapan tapi dah ada yang menjawab tepat, sipi-sipi dan hampir tepat.

Walau ada beberapa jawapan lain juga, saya sangat berterimakasih. Sebab korang punya komen, buat saya tergolak sakan petang semalam. Merapu jer yang lebey eh? Nak kene?

Teka-teki tu saja suka-suka. Tapi memang saya tulis kat kertas dan passing passing kat kengkawan kat opis.

Dari mana saya tahu teka-teki tuh?

Komen Aziela memberikan jawapan dari mana puncanya:


Jawapannya:
Siput Babi jalan perlahan, sebab sibuk berfikir. Tak habis-habis berfikir sambil bersoal jawab sendiri, “Ambo ni siput ker, babi? Babi ker siput?”

Dah tak lawak dah kan?

Pernah tak tengok satu lawak (yang menjadi parody) di You-Tube, tentang pertanyaan bertubi sorang anak kepada ayah, “Siput apa, ayah?”

Ayah: “Siput Babi...” Siput aperrr....? Siput babiii...

hikhikhik... bebudak kat opis suka parody tu, asyik dok ulang-ulang. Hahahaha!

Ehh dah ler. Jangan gelak banyak sangat, kang terbatal posa.

Tayang-tayang:


Lempeng ‘kosong’ yang dibuat dek MyToklaki petang semalam. Terkojut gak saya, sampai rumah dah 7:25pm, anytime jer nak berbuka. Ada lempeng siap cicah inti nyior gula melaka.

Sedap wa cakap luuu...!







 ~...mendengar irama tepuk-bertepuk seperti Dikir Barat memberikan rasa keterujaan yang sakan di hati dan jiwa SERI BULAN kerana rasa sudah begitu lama tidak menghibur hati dengan irama selain bunyi hujan di zink Teratak Nyatuh, lalu ingin sekali dia mencabar HISYAM ke tengah ruang berdendang lagu lama tanpa perlu duet, lagu klasik Malam Bulan di Pagar Bintang, Sungguh Indah Bila Dipandang...~




21 comments:

  1. ehehehe...jawapan akak tu dikira betul, kan?
    minta adiah lempeng sekeping boleh? ehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe...dah lama tak makan lempeng. malam nanti nak suh wife buat kan jugak lah. makan ngan sambal bilis pun ok kan?

    ReplyDelete
  3. Waaa...sodap lempeng tu... :)

    ReplyDelete
  4. Nak gelak jugak la, walaupun terlepas episod semalam..

    ReplyDelete
  5. kacukan tu..siput + babi hehehe..

    semalam jalan jem, rasa penat sesangat.sampai umar terus ghaib (terrrtido)..sedar2 dah kul 715.apalagi baru kelam kabut pikir nak makan pe.last2 goreng naget n sosej je, pekena dengan jus lisa surihani huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah tukar nama Jus Lisa Surihani meh? Va va va, ketinggalan sungguh saya. Tapi kalau keluar je iklan tu, tahu la yang buka sudah hampir.

      Delete
  6. kami panggil 'tempek nyok'.. x penah lagi mkn ngan 'inti' camni.
    selalu mkn ngan gula puti or gula merah or belen kuah kari semalam..

    ReplyDelete
  7. Walaupun saya membaca entri ini, saya tetap menahan gelak sampai sakit perut sebab macam terbayang2 Iris tergolek2 gelak di bahankan Firman. Terima kasih Kak Azie...

    ReplyDelete
  8. Hahhaaa...kadang2 benda2 macam tu menjadi ikutan.

    Lempeng cicah kari pun sodap.

    ReplyDelete
  9. Hahahah... tak pasal2 tergelak sakan kat bank ni... Sedapnya nampal lempeng tu... terasa nak buat la tuk buka ni... mkn ngan sambal ikan bilis... heheh sedap! Astaghfirullahala'zim... baru kul 10 pagi ni!!

    ReplyDelete
  10. Salam Ramadhan Azie

    lama dah tak pekena lempeng ni

    ReplyDelete
  11. hehehe...betul..betul..pernah dengar teka-teki ni. pening jugak nak mikior apesal la dia jalan perlahan.

    lempeng cicah nyiok..fuyoo. lega la..alhamdulillah..ada orang boleh tolong back-up kerja-kerja di dapur.

    ReplyDelete
  12. lempang mkn kari pun sedap..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. soalan yang sama semalam saya tanya kat member off.. memang menjadi bahan lawak semalam.. hahaha.. ;)

    ReplyDelete
  14. Lempeng cicah inti nyiur gula apa, azieazah? Sedap tu! Orang Melaka pandai claim gula dia punya. Walhal kelapa punya, atau kabung punya... hihi.

    ReplyDelete
  15. Kak Azie naik apa, slow sangat macam siput babi..dah dekat buka baru sampai rumah?

    Bahahahahaha...

    jangan marahhhh naaaaaa...

    Lempeng mmg terbaik!
    Cita2 saya, tahun 2015 saya nak buka restoren berkonsepkan 'everything is about lempeng'. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat area saya ada satu kedai makan berasaskan lempeng. Everything is lempeng, tapi bahan cicah nya berlainan. Ada kari, kelapa, sambal. Apa aje la.

      Delete
  16. hahahhaaaa!!
    nengok gak parody tu!!

    siput baaaa...ng

    ReplyDelete
  17. Bahagia kan balik rumah ada masakan dah siap atas meja. Fuhhh leleh

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails