Wednesday, July 17, 2013

Ramadan 08: Kek Coklat Sepanjang Tahun pulak...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
17-07-2013


Mula-mula saya ingat, susah nak jual Kek Coklat ni. Dulu, di 2,3 ofis dulu susah nak jual sebab staf tak ramai. Yang order pun cuma sorang dua, dan tak konsisten.

Kali ini, saya cuba lagi sebab saya lihat sambutan terhadap benda lain pun boleh tahan. Why not cuba. Dulu lagi, saya memang tahu 2,3 orang pembekal Kek Coklat yang handal. Kali ini saya dapat pembekal, seorang kawan juga. Kenalan keluarga saya yang saya kenal sudah bertahun-tahun.

Saya buat beberapa sample. Saya potong kecil-kecil dan boh dalam banyak bekas kecil untuk dirasa semasa berbuka.


Saya juga cetak kertas iklan yang simple saja. Lengkap dengan gambar kek,  info, saiz ukuran sebenar kek (sebab saya tak bawak sebijik kek ke ofis), dan harga tawaran. Yang penting Kek Coklat ini akan menjadi kek coklat sepanjang tahun. Boleh order bebila jer.


Kemudian saya letak kertas iklan yang simple tu, bersama sample (“Sample untuk dirasa, sila ambil satu”) dan borang tempahan di dalam surau. Surau memang selalu menjadi port terbaik untuk meletak barangan berniaga. Nak letak secara terbuka di work station adalah dilarang.

Belum pun ada yang rasa, saya dah berjaya jual 12 biji kek semalam. Ini tempahan untuk minggu ini. Depa nak makan saja-saja.

Saya berharap, untuk Raya nanti tempahan akan bertambah.

Untung tak perlu banyak, tak perlu drastik. Pelan-pelan kayuh asal konsisten. Saya sentiasa yakin, jika rezeki tak ke mana.

Malah kawan-kawan yang nak try buat sendiri pun, saya galakkan. Jangan sekali-sekali paksa orang beli barang kita. Berjaya jual satu barang pun, adalah pemangkin untuk jualan seterusnya.


*oh ya, Kek Coklat ni tak saya tak jual secara pos. Tak sesuai la kan? Kena delivery by hand.





 ~...semasa tiba dengan kelat muka pucat tersipu, SERI BULAN terpaksa mengakui dia tidak pandai bersila-simpuh sehingga HISYAM terpaksa menumpang pengakuan itu sebagai alasan menutup malu, lalu bila Mak Utih dan Pak Utih tertawa tidak niat mengejek, kedua-dua mereka selamba duduk tanpa kuda-kuda tetapi teringin berjalan unta...~




62 comments:

  1. salam ramadhan azie.sedapp kek cokelat ni..knah anak beranak memang sukakannya..dulu knah juga pernah buat n jual kat kwan2 opis..tp dah tua2 nie xrajin dah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pandai buat sendiri, elok jer buat. Murah mudah. Tapi macam saya ni, memang tak pandai la. Masa anak dara dulu boleh tahan juga membuat kek, bila dah kahwin, skill memang hilang terus.

      Delete
  2. alhamdulillah...rezeki tu kak...memberangsangkan...:)
    kalau dekat..mahu juga merasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saling tolong menolong orang yang tingin nak rasa nak makan, tapi takda masa nak buat takda masa nak cari.

      Delete
  3. Jual ckit2..wlu x byk tp puas hati kn...sy pn minat mnjual. Apa2 shj yg rasa bole d jual..kdg tu ikut mood...bla lama x jual apa2 ada jgk yg trtanya2 knp x jual..tp so sad whem i'm doing this just for suka2 n sampingan pun ada yg jeles n takut sy jd lbi dr dia...walhal lbi apa nya...x kaya2 pun..tp one thing yg sy perasan wlu pn ckit rezeki brkat byk manfaat nya..kannnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie biasanya kumpulkan hasil untung jualan (wpun tak mewah), untuk sesuatu perkara/barang idaman. Contoh pernah dibuat; tukar spek mata baru.

      Untuk kali ini, rasa macam nak tukar henpon jer.. hahah berangan

      Delete
  4. Kek coklat memang ramai yang suka ..klau pandai buat,sedap ramai la yang beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi, ramai yang merungut tahun ni, harga barang buat kuih buat kek, semua naik dahsyat. Memang mahal betul, kata depa!

      Delete
    2. Jadinya bila harga barang semua naik, bila difikir semula, kalau setakat nak makan gitu-gitu aje, baik beli. Lagi untung rasanya.

      Delete
  5. mengiurkan kek coklat tu kak. hehehe.
    mmg ramai yg niaga kek coklat, tapi yg sedap tu payah sikit. Jadi sy selalunya buat sendiri jer...air tgn sendiri, sedap ke idok....senyap jerlah. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguih tu. Buat sendiri gerenti sedap. Kita yang sendiri rasa. Kalu pandai elok jer buat. Lagi puas makan.

      Delete
  6. Alahai Kak Azie rasa macam nak buat kek coklat lagi ja siap dgn topping yg hari tu tak ada topping pun kejap je licin kalau letak topping takut ada pulak yg pecah posa bila mak gi kerja...:)

    Rezeki pada yg rajin berusaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiii... ingatkan ritu buat siap ada topping segala. Kali ni buat la yang ada topping. Pastu pesan, sapa boleh tahan tak curik makan, nanti berbuka dia akan diberikan portion yang lebih. Hahahaha!

      Delete
  7. Rajinnya Azie, kalau akak ni, bab2 jual menjual agak payah nak buka mulut. Akak boleh duduk belakang tabir je...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ZANA, Kak Azie pun bukan pandai sangat. Just buat iklan, citer lebih kurang. Buat sample, korban duit beli untuk dijadikan tester... pastu tunggu. hehehehe

      Delete
  8. owh.. my guilty pleasure...

    kak azie.... sedapnya nampakkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan nampak jer. Kalu rasa, memang sedap! hehehe

      Delete
  9. wowwww.. anna suka kek coklat... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi, sebenarnya Kak Azie kurang gemarkan kek, kurang gemar coklat. Jadi kek ni wpun banyak kat rumah, Kak Azie tak makan pun.

      Delete
  10. alamak.. nampak creamy.. ha mulalah kepala dok fikir resepi haha.. adeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek ni sangat mudah nak buat sebenarnya. Antara nak buat dengan taknak jer...

      Delete
  11. Baru nak srh pos. huhuhuhu..... Bijak akal akak cari duit yer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu le pasal. Saya pun terus plan nak beli. Tup-tup ada tang pos tu. Huk aloh.

      Delete
    2. Kena mai jumpa dating. Hahahaa!

      Delete
  12. betul tu kak.. pelan2 kayuh asalkan konsisten.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Dalam bisnes tak payah la nak belari laju sangat. Penat nanti terus terduduk. Takut nya terus stop. Bila pelan-pelan lari nya, penat, berhenti then boleh sambung balik.

      Delete
    2. Yang penting permintaan sentiasa ada wpun sekadar seorang dalam seminggu or sebulan.

      Delete
  13. Saya ni pandai membeli jer...nak buat tu kadang2 ikut mood...terukan mcm tuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekurang-kurangnya pandai ler jugak buat. Kak Azie langsung tak reti.

      Delete
  14. Kek coklat memang pilihan ramai, evergreen gitu, dari dulu, kini & selamanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Amie, setakat Kek Coklat ni, hujung jari jer kan?

      Delete
  15. erk.. nampak menyelerakan la kak.. nyumnmn.. gebu je cekeletnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, memang gebu dan berkrim. Nak cuba tak?

      Delete
  16. haah kan kak.. sikit sikit lama lama jadi bukit.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas jadi bukit, kita daki sama-sama. Hahaha

      Delete
  17. tengok gambar pon da terase sedap.. tibe2 terase nak buat kek kukus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek Kukus Buah pun sedap. Lagipun tahan lama. Kak Azie pun suka gak kek kukus tapi selalunya tak makan banyak.

      Delete
  18. nmpk dah sedap belum rasa dah terliur.. eh.. hehe.. lupa posa.. :)

    ReplyDelete
  19. betul2.. pelan2 kayuh..
    psstt: saya pun nak belajar tapi tenaga pengajar saya agak sibuk makanya kupendam dulu rasa nak belajar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok la jika ada niat nak belajar. Nanti kalu ada masa, elok belajar sampai pandai. Pastu boleh bisnes pulak.

      Delete
  20. alhamdulillah, banyak dah terjual tu...
    moga rezeki mencurah-curah hendaknya...
    kek coklat fev ramai tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Selagi ada pembeli kita cuba la jual.

      Delete
  21. sy tgk pon da melelh kak..apatah lg bla msk dlm mulut...kalu ada gathering blogger nnt, akk bw ye ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa... bila kita nak buat gathering Raya eh?

      Delete
  22. Kak Zai tengok aje pun dah tahu sedap.Anak2 memang suka apa saja yang ada coklat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak saya pun suka sangat. Coklat memang kegemaran bebudak.

      Delete
  23. aduhhh sedappp je mata mandang kakkk

    semoga maju jaya kak
    kalau sedap basah2 macam nie .. memang saya beli ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek Coklat memang kena basah lembap berkrim memang lazat. Pastu makan jer boleh sampai jilat jari.

      Delete
  24. rajin kak azie buat kek, kek tu pun nampak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie rajin jual jer. Buat tak reti. Tu kawan yang punya, bisnes diperpanjangkan.

      Delete
  25. rajinnya la buat n amik tempahan . saya yg leh wat sendiri pun berkira nak ke dapur ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah. Kak Azie melihat pasaran juga, Selagi ada permintaan, boleh la cuba jual.

      Delete
  26. alhamdulillah..rezeki utk kak azie n keluarga..berkat kerajinan.
    nampak tempting jugak kek cekelat tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie berani kata, Kek Coklat ni memang sedap!

      Delete
  27. Tengok topping pun dah tahu sedap sangat ni kak azie... haih nasib baik jauh. kalau dekatttt.... order sebijik! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom kita dekat-dekatkan. Dating jom. hehehe

      Delete
  28. halamak kek coklat, mamaD suka sangat nih...boleh try rasa nt.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails