Saturday, July 20, 2013

Ramadan 11: “Jangan bawak dapur magic mak!”

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sabtuday
20-07-2013


Minggu lepas Ika ada balik cuti hujung minggu bersekali berbuka posa di rumah dengan adik-adik lain. Dak AMOI memang tiap minggu mesti balik punya.

Jadi bila Ika nak balik semula ke skulah dia, saya buatkan dia Sambal Bilis Tempe (sedikit kering) sebagai bekal juga sebiji Kek Coklat (kek sepanjang tahun tu la).

Then malam tu, dia tanya, “Apa lagi mak nak kasi Ika bawak balik?” Amboiii....

Me: “Bawak la peti ais Mak tu, Ikaaaa....” > sarcastic punya ayat

Hahahaha berderai si CHAK gelak.

Chak: “Bawak la peti ais Mak. Tapi jangan bawak dapur magic Mak.”


Me & MyAdik Bongsu. Kami belum lagi sempat berbuka posa bersama. Saya plan nak berkumpul pada cuti Nuzul Quran nanti.

Menu? Ntah la. Kalu masak Sup Kepala Ikan Merah & Sambal Belacan, ok dak?





 ~...SERI BULAN merancang untuk berhijrah dari Teratak Nyatuh ke teratak lain yang lebih memahami liuk bahasa tubuhnya, yang lebih mengerti kerling senyumnya, juga menerima rentak rajuknya tanpa peduli samada HISYAM perlu ikut atau perlu sekadar angkut tetapi apabila kebelakangan ini Mak Utih sering rebah lambat kebah dia jadi tak sampai hati dan HISYAM sendiri bagai sudah berakar kaki di ambin tidak berdinding sambil mendengar Pak Utih bercerita tentang zaman Jepun zaman British...~




19 comments:

  1. Bestnya...dapat buka posa dgn mak... Huhu..

    ReplyDelete
  2. saya setiap hari berbuka bersama bonda sbb dia ada bersama saya . tapi rindu lak kat adik beradik lain ... asal sedap kat tekak dan semua ahli suka , ok jer ...

    ReplyDelete
  3. kalo anak betuah jenis lurus a.k.a x paham bahasa terus angkut peti ais.. mau tekebil kebil akak ek huhu.. wahhh apa dapo magic tu ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala Ika, dari susah-susah angkut peti ais ke dapur ke, elok la angkut aje mak tu haa. Lagi senang. Apa benda nak, mak boleh buatkan.

      Kan mak, kan? Hahaha.

      Delete
  4. Teringat zmn sy tgl hostel..bln posa ni..mcm2 mknn yg nak d bw blik hostel..dan sedih nya masa sekola mnengah sy jauh d pulau labuan..mmg x sepa2 yg dtg..tym tu klorga tgl jauh d tenom..klu dtg melawat opkos blnja bsr...jd sedih tengok org lain d lawat famili..pglmn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duduk asrama bulan puasa dapat balik at least sekali sahaja. Lepas tu balik raya terus. Kalau buka di rumah dapat lah makan sedap. Buka di asrama makan nasi keras dan lauk sejuk aje. Ye la, buka jam 7.30 pm. Jam 6.30 tray dah terhidang semua atas meja.

      Sebelum makan tengok dulu ada telur lalat atau tidak. Huhu.

      Lepas buka minum air dan makan kurma, solat, baru sambung makan. Tapi yang best waktu moreh memang tak nak miss. Makan best dari waktu buka.

      Oh kenangan sungguh duduk asrama ni.

      Delete
  5. Mak dgn anak masing-masing dah faham lentuk bahasa - berderai ketawa sebagai penyeri suasana ramadhan.

    ReplyDelete
  6. ikan bilis tempe??feveret husband sy tu....sup kepala ikan merah pulak feveret sy..boleh la dtg umah akak untuk berbuka ye..hehehhe...

    ReplyDelete
  7. Heeeee.. class lea jwpn mak akak tuu.. heeee...

    ReplyDelete
  8. azie...
    pinjam dapur magic tu...
    selalu keputusan idea nak masak apa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapur magic tu kalau boleh terus keluarkan lauk yang kita nak, memang magic sangat la. Masih panas lagi tau lauk-lauk tu, siap berasap lagi haa.

      Hahaha.

      Dapur tu mesti ada Mak Esah nya kan yang duduk dalam?

      Delete
  9. Mana la x gelak besor anak akak...hangkut skali pti ais..mmg melampau la tu...hik3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin masa ini Ika akan wish untuk lampu ajaib Doraemon, yang boleh kecil dan besarkan semula barang sesuka hati. Kecil kan peti ais, dapur semua dan simpan masuk poket. Sampai sana besarkan semula.

      Senang kan?

      Delete
  10. Kak azie,rasa nk gelak guling2 tau..
    Dasattt ooo mak suruh angkut petiais...K

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. Memang best, kalau semua adik-beradik baik dan ngam.

      Delete
  12. Sup ikan, sambal belacan, ulam dan telur dadar atau ikan kering nak2 kena gelama masam!

    ReplyDelete
  13. hahahahaha...bawak peti ais..mintak terus mesin basuh lak..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails