Friday, April 11, 2014

10 April, World Siblings Day: “kita adik beradik maaa...!”

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis
10-04-2014


Dah Khamis? Saya dok sangka Rabu.

10 April, dijadikan Hari Adik Beradik Sedunia (asalnya dari Amerika). Lupakan sebentar bagaimana ianya diwujudkan, tetapi seperti kita meraikan Hari Ibu, Hari Bapa dan sebagainya, Hari Adik Beradik juga bertujuan merapakatn kasih sayang.

Banyak kenangan masa kecil. Mesra. Rapat. Berkongsi suka duka rahsia segala. Walaupun masa memisahkan, mengubah keadaan fizikal dan perangai, tetapi adik beradik tetap adik beradik.


Sebahagian dari adik beradik saya yang perempuan. Saya dari 12 adik beradik. Saya nombor 6 dalam family. Ada 4 abang, 2 kakak, 3 adik adik perempuan, 2 adik lelaki. Hari ini abang yang ada cuma sorang sahaja.


Last but not least, me and MyAdikBongsu.


Berusaha mencari ruang untuk diri sendiri (yang tersendiri) untuk buat beberapa perkara sampingan, adalah sangat mencabar. Di kala begitu kalut gelut dengan kerja yang setiap hari mendesak komitment dan tumpuan sakan. Aduhai... jika jiwa muda macam 10, 15 tahun dulu, agaknya saya jadi orang yang suka melawan dan memberontak.

Tapi dah tua tua nih, sabar itu menjadi senjata paling ampuh dan keceriaan dalam usaha melupakan perangai orang keliling adalah nikmat paling best. Saya tak suka nak pot apa yang remeh di belakang saya!




 ~...bukan sekali malah berkali-kali SERI BULAN cuba menelan apa sahaja bisik-soksek di belakangnya yang bukan sahaja menfitnah dan menghina tetapi demi sebuah persahabatan, sebuah ikatan yang bukan sekadar rakan juga kerana HISYAM yang bagai tangan kanan juga Mak Utih yang walaupun mulut macam bertih tetapi menjadi penguat jiwa raga...~




12 comments:

  1. bahagia keluarga yang adik beradik bermuafakat,bersatu hati dan dijauhi hasad dengki,irihati,memusuhi.Hadiah yang paling baik dlm dunia.

    ReplyDelete
  2. hensem adik kak azie tuh, ada lesung pipit, masih bujang ke? sori..ngusik je.

    tapikan..kasih-sayang itu memang tuntutan, moga berkekalan..

    ReplyDelete
  3. sy perasan muka kak azie ni berubah-rubah..kejap macam erra fazira,kejap macam siti norhaliza.. :p
    hahaha..kak azie. Sy gurau meh.

    ReplyDelete
  4. Bestnye bila adik beradik ramai sentiasa meriah jer rumah...

    ReplyDelete
  5. kak, adik bongsu akak tu dah berpunya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa..sape suruh kak azie tepek gambo adik yg ensem tuh. Dah sume mata ke situ je.. :D

      kak, gamba yg ramai2 tu mcm perkahwinan di raja gitu.

      Delete
  6. adik lelaki bongsu dah kahwin ke? tanya jer...kui..kui...boleh buat menantu....haha

    ReplyDelete
  7. Mak oii...kuningggg. Kerabat gituuu

    ReplyDelete
  8. ops sori, abaikan komen kat latest post tu
    mmg hensem lah adik akak :)

    ReplyDelete
  9. ha'a lah handsomelah adik kak azie! cam retis!
    kak, saya ada adik perempuan single juga kak
    nak saya kenalkan? boleh kita berbiras...hehe

    ReplyDelete
  10. Selepas perpisahan yang bertahun2 apa lagi yang lebih berharga selain dari masa bersama2.

    ReplyDelete
  11. kacak..dia tak nak je jadi pelakon..ekekek

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails