Friday, April 25, 2014

Ho Chi Minh: rapat kepada kehidupan (wpun mungkin bukan yang sebenar)....

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Jumaat
25-04-2014


Secara peribadi, tidak banyak yang dapat saya tuliskan tentang bandar Ho Chi Minh. Mungkin boleh jer Google untuk memahami sejarahnya. Tapi sebagai sebuah negara tinggalan perang, Vietnam masih memerlukan masa yang panjang untuk maju dan proses pembangunan ekonomi dan sosial rakyat sedang rancak, walaupun kesan-kesan kemiskinan akibat menjadi mangsa perang masih boleh dilihat.

Jika saya berpeluang menjelajah banyak lagi sudut bandar ini, atau negara Vietnam seluruhnya, pasti ada banyak lagi yang menarik untuk ditulis.


Antara sebahagian yang sempat saya snap.


Kami menginap di hotel ini. Antara hotel yang memberikan servis terbaik (seperti yang diperkatakan oleh ramai pelancung Msia). Yeaaa... hotel di sini semuanya menggunakan US Dolar ya.


Sarapan di Restoren Serai. Tokeynya orang Malaysia kita.


4 orang sarapan berat sebab pastu nak berjalan sakan-sakan. Sebenarnya, di negara bukan Islam, untuk mendapatkan restoren halal tidaklah susah sebenarnya, tetapi sangat-sangat mahal...!


Saya mencuba Yellow Mee Vietnam. Not bad. Harga, RM15 ker? Lupa dah...


4 orang makan = RM100± rasanya. Bayar guna matawang Vietnam, Dong.

Perjalanan dalam misi mencari barang (shopping), saya sempat snap beberapa pic sekitar bandar HCM. Bagi saya itu dapat memberikan gambaran kehidupan orang tempatan terutama golongan bawah dan sederhana.

Rata-rata kenderaan adalah motor (skuter paling banyak, oleh kaum wanita). Ramai yang tidak mampu berkereta, saya kira.




Panggung wayang depa.


Nanti kita bercerita lagi. Tak sempat dah ni... kija! kija!






 ~...HISYAM, di mana pun kamu berada, saya pasti akan mengenang kamu, mengingat kamu, merindu kamu — kata hati SERI BULAN hanya terluah di awangan sambil melihat bulan mengambang penuh bagai menanti langsuyor!...~




20 comments:

  1. Wah...bestnya...saya belum jejak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la pegi sekali. Bercuti agak kurang sesuai tp kalu shopping berbaloi sunggguh..!

      Delete
  2. masa saya pi dulu kak azie, jakun sekejap bila tengok motor kemain banyak. sempat la tengok almari, even peti sejuk depa angkut guna motor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi Sue. Depa angkut telor ayam bertingkek tingkek selamba jerr.

      Delete
  3. Hahaha. Sopannya minah yang naik motor tu.

    p.s. Spek atas meja dalam gambar tu saya tahu siapa punya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang pompuan guna apron utk tutup habuk, dear. Tapi memang kagum la sbb depa pakai tumit tinggi basal motor dia jalanraya yg sesak tu.
      *tu spek Adi Putra laaaa

      Delete
  4. mahal jgak ye makan kt ho chi minh nie, agaknya yg murah untuk nak shopping kain dan baju-baju je ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya bahan mentah tu yg jadikan ianya mahal. Lagipun sewa premis utk warga asing berniaga di sana adalah sangat mahal.

      Delete
  5. vietnam ada keunikkan tersendiri ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Jika ada banyak masa, memang Kak Azie nak melihat banyak lagi keunikan Vietnam. Lain kali mungkin....

      Delete
  6. Nampak Acu... dia jadi tour/shopping guide ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup Makchaq. Dia dah biasa ke sana jadi saya tumpang berani dia. Hehehehe

      Delete
  7. Ada cuba naik skuter tu tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe mana berani dgn jalan raya depa yg sesak giler. Asyik hon jerrrr

      Delete
  8. wahh sonoknyer makk g jenjalan vietnam tuuu., ehHHee

    ReplyDelete
  9. Cepat2 la boh gambaq shopping....:)

    ReplyDelete
  10. tak sabar nak tahu lagi
    saya tak penah lagi ke sana
    mungkin ada rezeki kelak, sape tahu kan? =)

    ReplyDelete
  11. terkenang-kenang kopi ais Vietnam....

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails