Wednesday, June 12, 2013

WW: dari ikan ke ikan, jangan sampai kena makan...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
12-06-2013


Wordless Wednesday bertarikh 12 Jun, 2013.


*Ikan Masin (Gelama Masam) vs Ikan Kurau Masak Lemak Cili Padi + Kacang Panjang dari kebun kawan seopis.





 ~...menghampiri rumah kenduri dengan diiringi bunyi lagu Selamat Pengantin Baru dan kompang dari kumpulan kompang Kampung Separuh Desa membuatkan HISYAM tiba-tiba mengerling ke arah SERI BULAN sambil tersengih nakal lalu hati SERI BULAN berkata, “Eh apahal?” dan Mak Utih pun ikut tersenyum bagai mengharap suatu hari nanti pelamin di tengah khemah itu akan menyandingkan pula mempelai yang dibayangkannya...~




43 comments:

  1. sedap tu....selamat pagi kak azie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada Kak Azie sedap la. Selamat Amin....

      Delete
  2. ilham untuk masak tgh hari ni....tapi bahan pula tak ada.Tapau pun boleh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapau banyak sket Makcik. Bleh buat makan malam terus. hehehe

      Delete
  3. Pekena dengan nasi panas2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi memang dipanaskan di patry sebelum makan. Mujur ada microwave...

      Delete
  4. Tinggal panaskan sekejap tengahari nanti ngaplah apa lagi.
    Senang bawa bekal tak payah nak keluar kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak bekal memang best, jimat dan bersih. Tetapi antara sebab lain juga, kawasan tempat kerja saya memang takda foodcourt, dan jauh dari kawasan kedai.

      Delete
  5. Replies
    1. Sekarang ni dah malam... Good nite...!

      Delete
  6. camner nak bagi anak2 suka makn ikan?? geram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama macam kes saya. Susah betul budak kecik kat rumah tu nak makan ikan. Balik-balik telur, ayam, telur, nugget, telur, hot dog, telur. Itu aje. Badan pun dah macam telur.

      Delete
    2. Kak Azie pun tak ingat ceman anak-anak Kak Azie pandai makan ikan dulu. Tapi jika budak yang belum pandai komplen, boleh jer kelentong katakan makan ikan tu boleh buat badan sihat cergas dan otak jadi pandai. hehehe

      Masak ikan dgn pelbagai style pun mungkin boleh menarik minat bebudak makan ikan. Selaunya budak tak suka sayur, jarang jumpa budak tak suka ikan.

      Delete
  7. Terasa i... tak start masak lagi ni.. dah pukul berapa Che Mid ooiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah malam buta dah Che Mid ooiii...!

      Delete
  8. kenapa saya nampak ikan gelama (masam???) tu sedap sangat???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan nampak aje, memang sedap pun. Ngecer ni.

      Delete
    2. Bagi Kak Azie, apa saja ikan masin adalah sangat sedap!

      Delete
  9. ikan kurau? sy tak nah mkn ikan kurau segar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie main agak jer itu ikan kurau. Jangan-jangan ikan lain. Tapi rasanya ikan kurau la tu.

      Delete
  10. Kak, opo ko bondo eh menatang WW tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, I already figured it out the meaning of menatang WW tu. Rabu Tanpa Perkataan. Ha ha ha. But it is kind of irony la pulak when one did comparing the title and the words, kan?

      Delete
    2. Kak Azie menulis blog baru tahu perkataan tu. Dulu langsung tak tahu apa pun.

      Delete
  11. kena dgn nasi panas...perghhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh sudah tentu. Sejuk kalu, makan setengah pinggan jer kot.

      Delete
  12. sedap.. makan pulak dengan nasi panas + kicap.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya, kalu dah ada ikan masin, memang kicap tolak tepi.

      Delete
  13. Apa helnya jika ditukar jadi apa masalahnya lagi ganaz kan

    ReplyDelete
  14. Kalau digandingkan dengan nasi panas...yummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitulah gandingan yang sangat sesuai, Kak Zai.

      Delete
  15. Salah satu + nasi panas pun ok. Kalau kedua-duanya sekali + nasi panas, lagi sangat-sangatlah oknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru la lepas makan, badan pun ikut panas sekali. Hahaha

      Delete
  16. ikan masin makan dengan nasi panas memang layan la kak

    ReplyDelete
  17. suami saya suka ikan masin tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rama para suami lain pun suka tuu...

      Delete
  18. Kak, ikan gelama hat hari tu kah? Ok tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. risau kalau tak brp nak sedap....

      Delete
  19. Assalamualaikum Azie,
    Kalau tak keberatan.. boleh tak email address ke;
    sham_720422@yahoo.co.uk

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails