Friday, July 3, 2020

Situasi sebenar ialah....

FRIDAY
03-07-2020

Sudah lebih dua minggu saya kembali masuk ofis. Sebahagian dari kami (juga dari department lain), masih ada yang meneruskan kerja dari rumah.

Last Monday, beberapa keputusan telah dibuat selepas beberapa meeting. Akan ada beberapa pasukan dibentuk — Team ofis & Team WFH. Kami bebas memilih untuk berada dalam keadaan mana. Dua pasukan akan bergilir selang bekerja dua minggu.

Saya menjadi orang terawal memilih untuk berada di ofis. Malah saya menolak juga untuk diberi giliran. Dalam erti kata lain, saya memilih untuk kekal. Permanent. Waktu bekerja saya hanya ingin berada di pejabat sahaja. No more WFH for me. Ya, pasukan kekal juga dibentuk kerana ada beberapa orang juga sependapat dengan saya.

Alasan:
Saya mudah stress bila kerja masuk tidak mengira waktu. Rutin kehidupan saya menjadi berselerak. Sepanjang WFH banyak yang saya korbankan. Rela demi menjaga kerjaya. Membantu syarikat bermakna membantu diri sendiri. Kerja tidak tentu masa. Malah saya harus ke pasar seawal jam 6.30 pagi untuk memberi ruang kepada kerja seawal jam 8 pagi.

Malah, pernah juga bersengkang malam hari untuk menyiapkan kerja ketika kerja masuk selepas jam 5 petang. Lalu saya merasa kehidupan saya mulai huru-hara. Masa untuk bersosial jadi tersekat. Untuk keluar pun sudah menjadi kelam kabut kerana bimbangkan kerja yang menanti di rumah.

Dan merasa kehidupan saya semakin kalut. Tidak bersistem. Penat. Stress otak. Persekitaran tidak membantu untuk menjana semangat bekerja. Komunikasi selalu tak cantik bila bercakap tentang kerja. Info jadi tidak tepat. Aduhh...

Itu saya. Bagi mereka yang suka, silakan. Saya tidak. Itu bukan saya.

Dan, saya berasa lebih teratur bila kembali ke pejabat. Selepas kerja, saya bebas ke mana. Boleh singgah mall, boleh shopping, boleh ngeteh. Masak tanpa kelam kabut. Makan dengan tenang.

Ini ruang lobby ofis saya di mana hanya pintu utama sahaja dibuka untuk keluar masuk. Seawal pagi, abang guard tolong tembak dahi early bird stafs.

Lain senarai, lain department.
Ada beberapa meja disediakan, setiap orang lepas kena ‘tembak dahi’ isi sendiri suhu depa, dan sign.

Selepas jam 7.30 pagi, ada staf khas ditugaskan jaga suhu setiap yang keluar masuk. Semua orang wajib check suhu ketika masuk pagi, dan sebelum balik (sebelum 4.30 petang). Setiap hari.

Topeng muka diberi percuma, setiap orang. Setiap hari dapat satu topeng yang baru. Sanitizer setiap sudut.

Alhamdulillah. Kita jaga kita.

Okeh... tayang-tayang menu eat clean saya:

Nasi putih berulam bawang putih stim, ayam bakar bersama sedikit madu & herbs, salad & tomato ceri.

Sebelum.

Selepas. Ikan siakap kukus limau. Bersama sawi park choy.
 ~...HISYAM pernah berkata seperti berikrar; tiada siapa dapat menggantikan SERI BULAN di hatinya, walaupun dia berdampingan dengan ramai gadis lain termasuk anak dara Pak Imam dengan alasan apa yang ada pada sahabat baiknya itu tidak terdapat pada gadis lain termasuk perangainya yang bila merajuk suka melangut merenung sarang tempua bergayut rendah...~20 comments:

 1. Jika sy pun diberi pilihan, sy lebih suka bekerja di pejabat, lebih bersistem, lebih tenang, di rumah kena fikir tentang rumah juga

  ReplyDelete
  Replies
  1. Benar. Kita akan lebih fokus dengan kerja atau ofis bila dalam situasinya. Baru la tak stress...

   Delete
 2. jah, banyak kali kena tembak, nanti hilang ingatan

  ReplyDelete
 3. lama sangat tak menjenguk, apa khabar

  ReplyDelete
 4. I finally found what I was looking for! I'm so happy. 우리카지노


  ReplyDelete
 5. Double Deck 바둑이게임 Card Counting Session $10,000 to win $5000 profit!

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails