Friday, June 22, 2012

Mengharap Kepujian Kelas Pertama...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Salam JumAAt
22-06-2012


Minggu ini bermula minggu exam semester akhir untuk MyAMOI. Final exam akan bermula minggu ini sehingga pertengahan Julai nanti. Lama betul, tapi ada gap yang lama juga nanti.

Semalam aku pegi amik stok baru Tart Nenas, langsung pegi jumpa dia. Nampak dia relax jer walaupun tiap kali aku call, asyik sebut busy saja. Kekadang Sabtu Ahad pun ada kelas, ada program, ada aktiviti luar etc...etc.

Sedar tak sedar, budak ni akan berumur 22 tahun this coming August. Dan dah nak habis belajar dah pun. Mujur dia belajar Fast Track so, 4 tahun jer dah bleh kira “habis.” Bukan habis lagi sebenarnya, tapi untuk pengajian setakat ini, memang sampai July nanti, memang consider dah boleh balik rumah terus.

Plan dia beberapa bulan ritu, kata nak terus sambung buat Master jer. Dah daftar pun dalam Skim Pensyarah Muda tuh. Tapi, tup tup 2,3 minggu lepas dia kensel. Apply keja kat tempat dia buat internship dulu (PWC). Dah hantar resume dan akan attend interbiu next week. Confident jer dia bleh dapat keje tu. Kebetulan 2 orang kawan dia yang apply, dah pun dapat confirmation untuk kerja. After final exam selesai, probably Ogos, depa dah masuk keja.

Si minah ni pun excited la nak keja jugak. Kalu ikut hati aku ni, sambung jer la terus Master tu. Setahun jer pun. Bukannya lama. Tapi, dia kata “dah penat la Mak belajar ni. Letih sangat. Nanti-nanti la buat Master tu.”

Ok. Tak mau paksa.

Memang aku risau gak larr... dia nak final exam ni. Walaupun dia kata, CGPA dia setakat ni, dah bleh consider Kepujian Kelas Pertama, tapi aku tetap nak dia buat lebih baik dari itu. Aminnnnn....

Kalu selama ni, aku masak sesungguh hati untuk dapatkan Kepujian Kelas Pertama dari seluruh rakyat seisi rumah – walaupun memang takkan tersenarai ler dalam MasterChef tuh – tapi Kepujian ni penting untuk kepuasan diri sendiri.

Tak gitu?

 
Ni pun patut dapat Kepujian Kelas Pertama gak, kan? hahahaha!





~...tidak pernah puas hati bila masuk bab berbalah dengan HISYAM, tidak pernah rasa menang bila bersalah, tetapi yang paling tidak best adalah tidak pernah rasa senang bila SERI BULAN sahaja yang sering dicurigai...~



 

6 comments:

  1. dia kompiden maksudnya mmg dia boleh la tu kak. jgn risau... :)

    ReplyDelete
  2. aaa.. Bila nak jamu kitorg dgn menu kepujian kelas pertama tu?
    Dah terasa2 kat mulut ni

    ReplyDelete
  3. GADISBUNGA:
    Thanks. InsyaAllahhhh...


    KAKCIK:
    Nampak macam tomyam ker Kakcik? Adehh tu Sup Bebola Daging la Kakcik.

    ReplyDelete
  4. HANIE:
    Ntah bila agaknya ya? Hehehehe.



    MAMA MAMAN:
    InsyaAllah, terbaik juga yang kita akan terima nanti.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails