Thursday, April 19, 2012

Anak oh anak...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis
19-04-2012


Minggu lepas lagi dia dah bagitau; cuti seminggu selepas dah sebulan tak balik. Sibuk dan kalut. Sabtu Ahad pun kekadang ada skulah.

Semalam dah call akan cuti.

Tadi pun call and said; “esok Along balik. Mak masak sedap-sedap tau!”

Balik sebab nak makan?

Seminggu ni sempat tak kalu nak ajar dia masak Nasi Goreng Kampung or at least “Popia Goreng Inti-Reka-Sendirik”?

Alahaiii... anak oh anak. (dalam cerita ini merujuk My AMOI)

Semalam tengok satu drama ‘Skizo’. Wanita berkahwin lama, tiada anak dan mertua desak anak lelakinya itu kahwin lain. Tension sehingga merosak jiwa.

Lalu bersyukur kita ada anak walaupun mungkin cuma seorang, walau mungkin tidak pandai mana, tidak lawa mana, or mungkin itu anak istimewa.

Teringat kata USTAZ DON hari tu “maafkan saya, saya tidak niat menghina sesiapa, tetapi ITU adalah anugerah Tuhan.” (ITU adalah merujuk kepada insan bersuara sengau -- topik tidak lancar baca Quran).




Taktau nak boh gambar apa yang sesuai dengan tajuk, so aku tayang pic Makan Ketam ni. Pic minggu lepas. Terimakasih kepada mereka yang terlibat tentang gambar ini. *lokasi: Velodrom, Ceras.


*Sori Berlori, banyak komen di entri-entri terdahulu tidak berbalas, and BW pun tidak sempat dilakukan seminggu dua ini. Apapun terimakasih bebanyak everyone!





~...HISYAM memang tidak suka mendesak tetapi SERI BULAN seringkali pula bersikap mengasak mujur pula Mak Utih memahami lalu bersyukur mereka tidak pernah dilihat bergasak...~




























17 comments:

  1. Skizo - akhirnya terbongkar di hujung cerita segalanya adalah angkara suami dan mertua yang tamakkan harta. :(

    ReplyDelete
  2. aah, jahat mak mertua dan lain2 tu, baik2 ok terus tak ok..

    ReplyDelete
  3. nasi goreng kpg tu, feveret saya kak, hari2 mkn pun takpe

    ReplyDelete
  4. adik laki saya yg dah kawin ada anak tu pun akan talipon mak tiap kali nak balik dan pesan nak makan itu ini. saya yg kakak sulung ni tolong hanginkan aje~

    ReplyDelete
  5. AA..ragam anak cam tulah kan..nampak muka mak..ingat makan..dengar suara mak..ingat makan..

    ReplyDelete
  6. air tangan ibu sapa bole lawan...itulah dia anak2

    nasi goreng kampung, sedapnya....

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum,
    Kena bangga bila anak order masakan sedap2 dari mak, tandanya ----> tiada kedai makan atas muka bumi ni sesedap yang mak dia masak hu hu hu

    Anak oh anak, bersyukurlah ada anak...orang lain ramai yg tak ada anak, walaupun ramai juga yangbuang anak. Syukur juga ada anak sebab ramai lagi yang blm jumpa pun lagi Bapak utk Anak hu hu hu

    ReplyDelete
  8. Wuihhhh.. Ketam!
    Lama tak pekena.. Huuu

    ReplyDelete
  9. kalau anak suka makan,masak apa pun rasa berbaloi kan?

    ReplyDelete
  10. tak ralat lah ko jadi johan masak masak masa kat kampong dulu..

    ReplyDelete
  11. bagus la tu..dia rindukan masakan mak. senario sekarang kak azie, lebih ramai yang suka makan kedai 'mamak' dari makan masakan mak..hehe...

    rajin kak azie makan kat velodrome tu yer....musti sodap sangat ni...

    ReplyDelete
  12. oh...ketam itu sangat seksi sehingga menelan air liur

    ReplyDelete
  13. Anak-anak mesti nak kena air tangan mak juga, tambahan pula dah berjauhan kan...

    ReplyDelete
  14. Kalau anak2 jauh bila balik mesti nak makan sedap2,jemu makan kat kampus/kedai.

    ReplyDelete
  15. As salam Kak AA,

    Cerita Skizo tu mcm best je lah... Uish gambor ketam & ayam tu mengugat betullah kak...Anak nak balik kenalah masak sedap2 ye kak :))

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails