Monday, April 9, 2012

Kenangan Mengusik Jiwa: “Tak lulus kita kasi menikah...!”

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin
09-04-2012


Jauh sungguh bezanya.

Aku (kita dulu), sepanjang skulah rendah dulu bawak cuma 2 kupang (20 sen) saja duit belanja. Dah naik skulah menengah, baru merasa 5 kupang (50 sen), kadang-kadang singgit.




Budak sekarang? Baru sekulah rendah, bawak lebih dari singgit duit belanja skulah. Betullah, harga barang di zaman kemajuan ni sangatlah berbeza.

Kita dulu bawak bekal, masak sendiri guna dapur kayu. Ulang-ulang nasi putih, ikan goreng siram kicap atau tolo mato kobau atau sambal tumis ikan bilis.

Sekarang banyak yang mudah, bleh bawak hotdog or burger. Tu pun bebudak ndak beli makan kat kantin jugak.

CHAK sekarang Tahun 4, bawak RM1.50 duit belanja. Jika ada ko-ko, bawa RM2.00. Tambang van, bayar bulan. Lumayan, kan? Tak rajin belajar lagi, tak tau lah....

Kita dulu, nak bagi budak rajin belajar, ugut dengan ayat, “Tak lulus kita bagi dia menikah!”

Seriau gilerrrr...! hahahahaha



~...menjadi perintis sekolah baru di laluan utama, bertegang urat memecah peluh mencari sokongan mendiri tiang memasang bumbung akhirnya mencelikkan mata ramai orang bahawa bangunan yang cantik bukan penjamin makmurnya sekolah, bukan jaminan indahnya pekerti insan di bawahnya, tetapi juga lambang kekukuhan semangat dan sokongan sesama antara SERI BULAN dan HISYAM...~


















18 comments:

  1. Ada juga yang seronok bila dengar nak dinikahkan tu (bukan kakcik la tapi). :)

    ReplyDelete
  2. anak saya djh 1 bawak rm2... bawa bekal ke xbawa bekal tetap habes duit...huhu

    ReplyDelete
  3. zaman skang kita ugut suruh menikah..memang nakk aje la kotttt..lagi2 budak2 yg sibuk muda2 dah bercinta sakan nihh..

    teringat kecik2 dulu mak bagi bawak bekal pisang goreng..senangnya zaman dulu2, simple aje life rasanya..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Lorrr kalau tau senang je nak menikah...buat bagi tak lulus je dulu hu hu hu

    ReplyDelete
  5. kak azie, anak saya sekolah kebangsaan bawak 2inggit, sekolah agama 1.50... tapi hari2 pesan suh bawak duit lebih...

    ReplyDelete
  6. tiap kali nampak tolo mata kobau tu, misti den tolan liur. heheh!

    ReplyDelete
  7. Assalam AA..anak acik kalau bagi 2 ringgit dia kata..nasi yang ada ayam pun tak dapat..macam tu le sekarang..masa acik dulu..lansung tak dibekalkan duit..pi sekolah jalan kaki..2 batu jauhnya..bulan belum hilang lagi dah jalan ke sekolah

    ReplyDelete
  8. dulu laksa sepinggan 15 sen. air 5 sen ... bawa 2 kupang dah kenyang

    ReplyDelete
  9. SaLAM aa

    mOGA seronok menjlnkan amanah Allah. Mcmmana semua org tua kat Msia ni boleh cakap sama mcm tu...? hehe

    ReplyDelete
  10. Betul AA, kadar inflasi tinggi sangat. Sekarang Wardah belanja RM3 sehari tapi RM2 untuk emergency. RM 5 sehari tapi kalau koko double...Saya ugut kalau tak pandai sekolah, mak masukkan MOKHDAR. Alongpun sama, RM5 tapi paling best Jumaat RM8 sebab nak makan rojak dengan cendol. Budak2 zaman sekarang bertuah...

    ReplyDelete
  11. salam, seronok benar saya membaca...terasa macam semalam berlalu... emak bekalkan sepotong roti cream. Itulah makanan pagi, itulah makanan tengahari. minum air paip...subhanallah...hanya air mata pengubat rindu

    ReplyDelete
  12. acu dulu bawa 40sen g sekolah utk beli makanan...air bawa dari rumah :)

    ReplyDelete
  13. skolah sekarang ni terperasan jugak, banyak sangat orang jual jajan luar kawasan skolah...bila time balik sekolah tu menderu bebudak membeli, mau bagi RM5 pun habis tu

    ReplyDelete
  14. adik saya bongsu belanjer rm2, pergi balik berhantar, saya dulu, belanjer singgit je, pergi sekolah jalan kaki,huhu

    ReplyDelete
  15. Nasib baik lulus. Masa saya dulu pun sama kak azie..parents ada jugak ugut macam tu. lagi satu, ugutan jugak.."kalau tak lulus, duduk ja ceruk dapoq, masak, buat qeja qumah, jaga adik2.."

    huih..mana mau.....! itu yg lulus jugak tu..hehe

    ReplyDelete
  16. Setuju! Saya dulu pun takut kena kawin klau xpandai sekolah...hehehee... Rindu masa lalu :(

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails