Tuesday, April 17, 2012

Dua Kali Gagal Bukan Makna Dua Kali Hampa...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
17-04-2012



Dulu, pernah sekali. Masa baru hantar MyMak Mertua pindah. Sedang berkemas, hujan renyai. Sudah cukup menggoda untuk melompat di laman, yang masa tu rumput baru ditanam, baru nak subur. Tapi hajat nak melompat tu tak terlaksana juga. Maklum orang ramai sangat. Takkan nak jadi lebih budak dari budak...

Kemudian berkali-kali balik, tak pernah pula jumpa hujan.

Bulan lepas, masa balik 2 hari cuaca panas terik. Membakar rumput kering sangatlah seronok sampai anak-beranak berbau asap.

Kami plan nak bertolak balik semula KL kira-kira 3.30 petang. Bila semua dah ready, tup-tup masa tu la jugak hujan lebat betul. Adehhh... dah pakai baju, dah packed baju. Lalu hasrat berkobar hendak berdiri di bawah pancuran air hujan tu tak terlaksana. Jauh sekali dapat melompat di laman yang rumput begitu subur wpun baru lepas dipotong.



Takpa, lain kali jika pandai meramal cuaca musim tengkujuh, bleh la balik tiap minggu. Semata-mata nak main hujan! Hahahahaha!


Gigih aku berpayung kat laman, nak snap gambar air ujan di cucuran bumbung!

Sapa boleh lupa kenangan main hujan masa kecik kat kampung dulu... berdiri bawah cucuran atap, lalu air hujan menimpa kepala dan mata tak bleh buka dek lemas yang dibuat-buat!



~...musim hujan bukan lagi menjadi musim dingin tetapi semakin menghangatkan perasaan teruna dara yang semakin menjadi sebutan di Kampung Separuh Desa, lalu HISYAM terus mengharap musim panas tidak melekang dinding kasih juga tidak mereputkan bumbung rindu SERI BULAN terhadapnya...~




















10 comments:

  1. sudikah akak mandi hujan dgn saya kalau tetibe waktu kite gather2 nanti hujan turun mencurah?

    pakai baju hujan lah tapi. heheh~

    ReplyDelete
  2. Masa kecik2 dulu rumah akak memang ada salor air yang bila air hujan turun... laju macam air terjun... best....
    mandi sampai puas....

    ReplyDelete
  3. teringat zaman2 kecik.. mmg suka main air.. hehehe..:)

    skrg jika hujan.. lebih sentimental.. merasakan aura dingin dan pilu disebalik hujan.. nak nangis je rasa..:)

    ReplyDelete
  4. Masa tu, mandi hujan tak pulak demam. :)

    ReplyDelete
  5. memang best main air hujan kak azie :) Tp nnti demam pulak. Kak Azie jadi promoter Pesta Buku A/bangsa lagi ke kat PWTC? saya n family plan nak cuti kat KL 7 Mei ini coz Pahang cuti hari tu. Klu xde aral maybe saya singgah Pesta Buku tu. Nak beli buku ngan nak jumpa K.Azie :) Boleh?

    ReplyDelete
  6. AA
    Masa kecik2 dulu tak berapa puas mandi hujan asli wpun mandi dalam laman *dalam* rumah. Nasib baik sampai skrng masih boleh mandi air hujan dlm bilik mandi... ngeh3.

    ReplyDelete
  7. kenangan mandi hujan? sudahnya lepas mandi mesti penyapu lidi hinggap kat betis. last2 mama dah tak larat nak bedal.... di biarkan ajer... huhuhu

    ReplyDelete
  8. Kak Azie cerita zaman kanak2 yang terlalu meninggalkan nostalgia.

    Aina sesekali dapat gak main hujan, merempit tanpa baju hujan walaupn dalam bakul ada baju hujan...hoyeeeyyy...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum,
    Jom kita tubuhkan kelab mandi air ujan hu huhu

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails