Tuesday, February 4, 2014

Lion Dance...! Lion Dance...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
04-02-2014


Musim CNY tak boleh dipisahkan dengan mercun dan tarian singa. Yeahhh Lion Dance. Saya sangat suka!

Saya selalu tulis, bila tiba musim CNY saya akan kejar Lion Dance Group ni jika saya terdengar gendangnya di mana-mana. Dalam kompleks lah selalunya.

Dulu saya pernah kejar di KLCC dan jumpa Singa tengah melompat nak tangkap sayur di jenang pintu sebuah restoren Jepun di tingkat atas.

Zaman kerja di Imbi dulu puas la tengok Lion Dance sebab tiap tahun Singa akan datang menari joget dari tingkat bawah sampai tingkat atas.

Tahun ni? Wuaaaa belum jumpa. My bosses kat sini (wpun Chinese), dikatakan tak pernah panggil grup singa menari, sebab dia lebih banyak meriahkan program untuk Raya (coz majoriti staf adalah Melayu)

Nak cari! Nak cari...!



BB Plaza. CNY 2010



CNY 2012. Di taman rumah saya.


Ini pun 2012. KLCC. No singa masa tu.


Oh ya...

Mengulangi jemputan:
Sebelum terlupa saya berbesar hati menjemput para bloggers dan para pembaca memeriahkan lagi program demo masakan oleh blogger di majlis Masak-Masak Blogger (Rendezvous Blogger #1, 2014) yang bakal diadakan pada Sabtu 8hb Februari nanti. Saya turut dilibatkan. Entri tentangnya: SINI.

Dan ini poster terbaru untuk segmen saya:




Cantik kan?




 ~...sudah lama SERI BULAN menanti HISYAM muncul bagai selalu dan Mak Utih sudah mula menunjuk riak muak kerana yang dimasak tidak luak dan Pak Utih terasa keseorangan di ambin tiada peneman bersembang-gebang samboil menggulung daun nipah buat perasap tembakau Cina...~




24 comments:

  1. Makchaq suka tengok pertandingan lion dance.. hat depa lompat atas batang2 kayu tu.. sangat teruja...

    Ala.. tak dapat pulak nak pi demo masak... ada jemputan kawin kat Melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah nak cari show Lion Dance yg lengkap lompat panjat tiang segala tu... saya pernah nampak sekali jer masa grup singa tu buat performance depan hotel...

      Delete
  2. lps ni nak panggil Chef Azie la pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya masak cara saya kat rumah jerr....

      Delete
  3. kat sini ramai cina . malah tokong juga ada di depan itu saja . tapi setakat nih blm ada lion dance ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada bos juga. Ada bos yg suka panggil grup singa ada juga bos yg tak kisah pun. But depa percaya singa ni membawa kemakmuran ke dalam rumah dan company..

      Delete
  4. Kerlas lah poster tu Kak Azie... Aina dok tunggu jugak ni biasanya Sunway hantaq mai jugak singa kat bangunan depa tang ni.

    Aina pi nanti jadi pemerhati dan tukang makan jalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh kalu singa tu mai joget-joget mesti best dapat tengok..

      Delete
  5. wah bestnya k.azie kalau dpt tgk u demo tu….nanti update kat blog ye utk org jauh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Permintaan cenggini buat kita tambah nerbes la pulak!

      Delete
  6. siap bergambar lagikan... lion danceni kitapun suka sebab nampak lincah...
    ooo bestnyer der demo memasak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Tengok mata dia kelip kelip tu pun syok sangat!

      Delete
  7. kat umah kawasan rumah pun ada..tapi kan masa saya dok jb dulu ada cina sorang ni dia kata ada setengah cina percaya kalau panggil tarian singa tu mai rumah atau kilang ke apa,itu macam suwei (sial) la..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah la pulak Kak Azie dengar camtu. Selalunya dok dengar depa kata kalu singa ni datang, macam blessing la. Boleh membawa kemakmuran dan kekayaan kepada perniagaan depa.

      Delete
  8. Time sy keje kat wisma central pun gitu kak...after cny...bedengung dengung dlm bangunan bnyi lion dance ni...c2 mmg bnyk company cina juga....puas la tgk..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti sepanjang 15 hari after CNY tu meriah dengan tarian singa di sana sini. Wahhh seronoknya.!

      Delete
  9. All the bestttt,k azie..InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih. InsyaAllah mencuba yang terbaik.

      Delete
  10. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya? Terimakasih.
      InsyaAllah akan membalas kunjungan.

      Delete

  11. Hello I'am Chris
    Assalammualaikum...
    This is not a spam
    Your blog is not on the "Directory Blogspot" ?
    With little site offers free website promotion
    I invite you to join
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Represent Your Country
    World-Directory is 193 countries in the world! and thousands of blogs
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    We follow your blog! Please follow mine
    You can forward this invitation to your friends

    PLEASE IMPERATIVE !
    Registration for the "Directory" blog, are free.
    We only ask you to follow the blog. Thank you for your understanding
    **********************************************

    Last news of "Directory Blogspot" "
    Soon we will award the best Fashion blog and psp, Makeup, nails, crafts, handmade, cooking, paintings, home, photography, jewelry

    ReplyDelete
  12. Sedihnya...buat weekend di KL, memang saya tak ada...huwaa! Oh...sekarang bila tengok lion dance, terbayang2 Hilman di bawah kepala singa tu.

    ReplyDelete
  13. Kalau singa tu mnari, ada yg bg angpow kan? kalo jumpa yg tu best.. paling tak bg limau je..haha..
    sy dah apply cuti 8hb..Sbb tu InshaAllah nnt sabtu sy pergi :)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails