Tuesday, December 3, 2013

Tempe: tak perlu jadi Jawa pun...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
03-12-2013


Seluruh rakyat dalam rumah saya makan tempe. Suka tempe. Terutama bila saya buat Tempe celup tepung, just goreng gitu-gitu (ada orang sebut 'goreng-bodo'). Ratah gitu saja.

Sekarang punya zaman, makanan tradisi sesuatu kumpulan bangsa sudah tidak lagi dimonopoli mereka saja, orang lain pun suka makan.

Tempe, tak perlu jadi Jawa untuk minat tempe. Macam saya yang suka budu, nasi kerabu, laksam, kuah pindang.... walaupun saya ni anak Banjar (yang langsung tak reti sepatah haram basurah Banjar!).

Makanan hari ini, walaupun dari mana asal sudah tidak mewakili bangsa seseorang yang makan itu lagi. Sebab sesapa pun dah pandai makan. Bagus la kan?



Selingan:
Ada ketika kita merasa sangat sedih. Ada waktunya kita merasa sangat kecewa dan hampa. Ada masanya kita merasa sangat down sehingga merasa diri tidak dihargai. Kesimpulan dari kesemua situasi itu, sebenarnya memerlukan kekuatan semangat dan jiwa yang kental. Walaupun saya sebenarnya tak ada kawan baik yang benar-benar rapat untuk memahami, tetapi saya rasa saya masih kuat...!





 ~...ketika SERI BULAN sudah pandai melagukan irama ‘Love is The Moment’ dan HISYAM juga sudah pandai menangkap rentak walau hanya sekadar ber-la-la-la dan ber-hmm-hmm, suasana petang itu mendorong mereka sama-sama merasa perasaan menjadi sejiwa hingga nyaris HISYAM hendak mendakap SERI BULAN bagi mendamaikan rasa di hati yang bergolak susah berhenti...~




47 comments:

  1. saya ore kelate cmpuran Pattani + Arab tapi semua mknan saya suka makan...dan setelah brkawin dgn org Jawa bertambahlah koleksi resepi family kami....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Pattani suka makan apa eh? Saya tak sure budaya sebenar orang Pattani ni. Adakah sama macam orang Siam?

      Delete
  2. tempe mmg sedap.. mak shin penah pesan.. kalo beli tempe.. cpt cpt masak atau susun tempe tu satu persatu.. jgn bg dorang terhempap antara satu sama laen.. nnt tempe cpt busuk

    selingan : xde kawan baek time kita rasa down atleast kita paham kenapa kita kesorangan.. sbb mmg kita xde kawan baek.. bebeza kita ada kawan baek.. tp masa kita down kawan baek tu x buat yak sepatutnya.. dia ignore je mcm xde apa apa.. itu lg sedih

    ReplyDelete
    Replies
    1. abang shin, tu pasal kita pun tak de kawan baik. kalau down, kita lebih suka cerita dan kongsi dengan diri sendiri aje. berperang dan berkawan dengan psikologi sendiri.

      Delete
    2. Pasal susun tak bertindih tu Kak Azie tak pernah dengar. Tapi tempe memang tak tahan lama pun. Sebab dia mentah. Memang kena masak semasa masih segar.

      Delete
  3. kalo tempe sy mkn cuit2 je..heheh..walaupun sy ada darah jawa sikit..sikt je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apsal waktu cuti aje kau makan? diskriminasi makanan tau tu nama nya.

      Delete
    2. Sorang kata cuit, sorang kat cuti. Kak Azie kata cut!

      Delete
  4. mek kelate br belajar makan tempe

    ReplyDelete
  5. cicah sambal kicap.... sedap kak...

    ceria selalu dan senyum selalu kak.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cicah sambal kicap tak pernah lagi la. Tapi goreng garing pastu buat sambal kering selalu la...

      Delete
  6. x mkn tempe.. sian SIL bila dia masak sambal goreng dia time raya, dia n mak je makan, kami pilih letak sebelah semua tempe tu.. sekarang dia dah ada geng tambahan, BIL2 pun suka gak. n diorg tengah plan nk make sure qashif makan tempe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa elok kecik kecik lagi diajar makan makanan tradisi akar umbi keturunan. Baru dia kenal dia ada darah Jawa. Jawa hebat tau!

      Delete
  7. Potong kecik goreng garing, goreng kacang buat sambal kering yg pedas2 manis sambil tengok tv pon habis satu tipuware. Walaupun saya org Perlis saya pon suka tempe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa Kak Azie dah lama tak buat camtu. Tu kalu buat satu tipuwer besar pun lum tentu cukup!

      Delete
  8. sy suka dgn kata2 selingan tu..ianya sgt kena dgn sy..:)

    ReplyDelete
  9. saya pun suka makan tempe cicah sambal kicap:-)..sekarang tempe dah komersial, kat kelantan pun dah senang dapat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kan kat Kelantan, nun kat Barat pun dah famous. Martha Stewart masak kat TV pun masak tempe tau. Tapi packaging nya lagi up la standard nya. Tak pulak depa balut dengan banana leaves.

      Delete
    2. Tu pun masih ramai yang perlekehkan tempe. Hari tu Kak Azie tengok kat tv, sepasang suami isteri yang buat bisnes tempe ni sampai berjaya. Rumah depa besar sungguh. Means, depa hidup senang hasil buat tempe. Tidak nampak gaya jutawan tapi nampak selesa.

      Delete
  10. Suka mkn tempe espp sambal goreng tempe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambal goreng tu makan sekali dengan kuah lodeh dan lontong! Perhhh!

      Delete
  11. saya pun Banjar yang suka tempe.. dan ada kawan saya Jawa yang tak makan tempe.. apakah???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya Jawa, tapi saya kurang gemar makan tempe. Makan, tapi tak suka sangat la.

      Delete
    2. Memang ada jer orang Jawa sendiri tak gemar tempe. Itu lumrah. Apa nak buat, kalu dah tak kena dengan tekak.

      Delete
  12. Saya sekeluarga semua sukaaa tempe. Nak sedap dan cepat laku, biasanya potong nipis, tumbuk bawang putih, bawang merah dan biji ketumbar. Gaulkan dengan tempe bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng garing2, makan panas2, cicah sambal kicap. Sedulang pun boleh habis (dulang kecikk).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang. Hiris nipis boh garam kunyit, goreng garing skit. Memang boleh ratah gitu jer. Ahh enak!

      Delete
  13. ehem ehem ehem...jawa ni sensitipppp....wakakakakak
    tempe sedap apa...ngada2 laa yg tak mkn tempe pastu ngaku jawa.....ahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengada yer... ah haa memang mengada! hahaha

      Delete
  14. my hubby memang suka makan tempe saya pun suka walaupun kita orang bukan orang Jawa....awet muda kata ko...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awet muda yer? Mungkin betul la kot. Jom kita pakat pakat makan tempe pagi petang siang malam!

      Delete
  15. setiap kali pergi pasar tani...sure beli tempe...tapi mesti ada sambal kicap baru sedapp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh ramainya yang komen pasal makan tempe dengan sambal kicap. Saya tak pernah cuba lagi.

      Delete
  16. lama tak menyinggah sini...hehe
    jujurnya, sejak berkahwin
    boleh kata hari-hari saya makan tempe
    semua saya jawa, kalau ikut darah saya pun jawa sebenarnya
    tapi mak melayu pahang, ajar kitorang makan tempoyak aje =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih menyinggah. Kak Azie pun lama tak menyinggah sana sini.

      Delete
  17. kak azie..kami sekeluarga pun suka sgt tempe..walau kami bukan jawa..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkan la nak tunggu jadi Jawa, or kahwin dengan orang Jawa or bermenantukan orang Jawa, ye dak? hehehe

      Delete
  18. tempe - kalo goreng garing kite makan
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu masak lembik lembik, tak suka ya? Sama ler kita. Saya lebih gemar yang goreng garing or sambal kering. Kalu masak lemak, or masak lembik tu, kurang gemar.

      Delete
  19. Tempe cecah kuah kicap la terbaik!!

    Dah lama dah orang malaysia lebih jepun dari jepun...manjang carik sushi...wakakakaka
    Dan pesen sekarang pulak..nak makan makanan K-Pop!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heyyyy I peminat sushi tau! Kecik hati saya. Hahahaha!

      Delete
  20. Anak saya kenal/ suka tempe masa kat uitm! padahal saya org jawa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaaa silap ibu yang tidak mengajar? hehehe

      Delete
  21. dekat 4 tahun kat Banting tempat Jawa ni , sayangnya mamaD takleh nak telan tempe... (alasan sebab tempek nampak berkulat) ..entahlah , kalau org tak suka memang mcm2 alasanya..sy layan makan jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ada jenis tempe yang nampak macam berkulat (berdebu putih) tapi sebenarnya itu ragi, kan?

      Cuba la masak sambal goreng, kasi dia rasa. Mana tahu lepas tu boleh jatuh cinta pada tempe? hahaha

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails