Tuesday, February 11, 2014

MLM 2013: Maharaja yang sukar digugat...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
10-02-2014

Berakhir sudah. Rakyat Malaysia tahu siapa juaranya. RM500,000 sudah dimiliki. Rezeki melimpah hasil usaha keras, latihan, bakat dan kreativiti.

Saya agak puas hati dengan hampir semua persembahan finalist. Malah sejak awal saya dah jangka keputusan di mana akhirnya jangkaan saya tepat sekali dengan keputusan.

Wpun ramai yang mahu Shiro or Bocey menjadi juara, saya tetap kata Sepahtu masih ‘kuat’ berada di atas untuk mengungguli. Mereka masih kuat untuk ‘dijatuhkan’. Nama yang teguh, masih bersih dengan rekod yang masih cemerlang, membolehkan peminat (yang depa sebut sebagai Sepahturious yang luar biasa) terus menyokong mereka. Tahniah...!


Nabil lebih nak meluahkan perasaan dan penghargaan. Content lawaknya cuma mungkin 50% saja.


SHIRO. Dah jadi style, bila segmen bebas di final, peserta akan repeat watak dalam lawak yang paling hit sepanjang pertandingan.


BOCEY: saya kagum dengan usaha sungguh-sungguh kumpulan ini. Memang depa layak ke final.



Segmen ke-2 SHIRO. Saya paling suka part nyanyi lagu lama tu. Ajak nyanyi lagu Ahmad Jais, Setahun Budi Segunung Intan, sebab tu lagu paberet yang menjadi ring-tone hp saya sekian lama...!


Dak ABAM yang comey ni, bila dia beliak beliak mata, adoi laaa... lawak!

Ohh... saya terlupa snap Sepahtu dan Jambu. Takpa, ramai orang lain pasti upload gambar depa malam itu.

Dunia lawak sudah mula diterima dan diiktiraf. Terkini, sudah ada realiti program, Skool of Lawak. Apa sahaja cara, apa saja konsep selagi berunsur lawak semakin menjadi ikutan dan wajar diberi perhatian.

Kenapa saya suka lawak?

Masa saya mula kerja dulu (1990), seorang staf, one Indian man pernah kata pada saya, “You’re very good joker!”

Then saya pun sedar saya suka lawak, suka merapu. Saya happy bila orang lain happy.

Tapi jangan suruh saya masuk Maharaja Lawak. Kompom tv pecah!





 ~...sejak minggu lepas lagi, SERI BULAN sudah dapat mengesan suatu perkara sudah berlaku bilamana Mak Utih bercakap rendah kepada HISYAM di bawah pokok cermai yang rendang dan bila dia mendekat cerita sudah berubah menjadi kisah Pak Pandir jatuh dalam parit!...~




26 comments:

  1. lawak tu kan hiburan mudah. boleh ubat hati lara
    orang tu senyum, orang ni senyum, semua senyum
    timbul keceriaan yang boleh mengubah seluruh dunia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Yana. Kat tempat kerja pun, Kak Azie suka gak merapu. Tak suka tension tension. Yang penting happy, kata Rhoma Irama!

      Delete
  2. Replies
    1. Heheeh nampak tapi malas dah nak tukar. Entri ni cadang nak publish esok tapi siap jer tad nterus publish. Hahaaha gelojoh.

      Delete
  3. Assalamualaiku Azie

    rancangan yg paling saya minat kat TV adalah yg lawak2 ajer

    ReplyDelete
  4. akak masuk kak. sy nak undi. nnt menang kita share ek..bole tak..bole tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boooolehhhhhh...! Boleh blah!

      Delete
    2. Kau nak Sakinah, setiap kali Kak Azie masuk tv, tv kau pecah? Nak? Duit menang tu karang penat beli tv baru je la. Tu kalau menang, kalau tak, menang sorak je la.



      Jahahahahaaa hat nya saya.

      Delete
    3. Haha....tau takpe... Kak azie pair terus dgn cikta bole kot.haha

      Delete
    4. Kah kah kah. Tak nak. Saya tak nak.

      Delete
  5. Saya belum ada rezeki untuk bersua muka dengan Kak Azie lagi, so saya belum rasa kemeriahan dan gurauan akak. Semoga kita akan bersua juga nanti. Insya Allah.

    Mak saya gelak sampai tak keluar suara masa Bocey punya persembahan. Saya pula sentiasa menyokong Shiro. Terkilan sikit sebab mereka tak ingat lirik. Final dah, macam tak buat cukup preparation. Tapi saya tetap suka mereka. Saya langsung tak ralat Sepahtu menang sebab mereka memang layak. Saya sangatttt terharu dan kagum sebab mereka terus sujud syukur bila dinobatkan. Subhanallah...semoga sifat2 baik ini terus bergaul mesra dengan lawak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aziela nanti jika ada rezeki ada jodoh bertemu jugak kita. Kak Azie pun nak sangat jumpa Aziela...

      Delete
  6. saya jarang tengok program MLM nie...masa malam final itu ari ada lak dinner geng opis kat hotel. balik tghmalam layan wife duk tgk. sempat la tgk bocey....saya suka persembahan diaorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Program MLM ni kalu dah start follow memang ketagih nak tengok tiap minggu. Takpa Astro memang akan ulang ulang punya...

      Delete
  7. mesti lupa nak snap pic Jambu sebab show dorang ala2 je..hehe. Yess, saya setuju Sepahtu masih kuat utk dikalahkan..takpe bocey leh cuba lagi tahun seterusnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam final tu jAMBU ok la jugak jika dibandingkan dgn Nabil. Memang terlupa nak snap...

      Delete
  8. boleh bayang camne kak azie gelak..
    hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap nak kira.

      satu, dua, tiga...

      wah. dah lebih 7 rakaat tu Iyra.
      bahaya gelak sakan ni.

      Delete
  9. Nabiltu saya suka,, tapi malamtu macam tak nak bertandingjer... macam hilang semangat ...
    tapi saya berharap Shiro tak menang.. ha.. ha.. jangan marah peminat Shiro.. tak suka sebab lawak dia cam samajer... tak berkembang... (dah macam juri lak)
    suka Bocey gak sebab semangat bertandingnyer tu sangat tinggi.. tahniah...
    Sepahtu menang kira oklah... janji bukan Shiro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju part semangat juang kumpulan Bocey. Wpun tak menang tapi depa berjaya memikat ribuan peminat mereka..

      Delete
  10. saya suka Shiro...tapi terbaik malam tu Bocey.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Shiro jugak hebat malam itu. Ok la bawak balik RM350,000!

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails