Wednesday, February 12, 2014

Masak-Masak Blogger: cerita yang tertinggal...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
12-02-2014

Cerita mengenainya sudah banyak di beberapa blog.

MAMA JU: Blogger dan Masak-Masak

Blog Makcik KANTIN: Masak Masak Blogger

Azian Elias @ YAN: Blogger Masak-masak and Chef Adu in the Hauz

mungkin ada lagi, tapi saya tak sempat nak semak...

...jadi saya rasa, memadai saya tunjuk gambar sahaja.




Lutfi Lokman dan isteri Najwa, yang pakar dalam menu Arab (sebab bermastautin di Mekah bertahun lamanya): Taqatae’ & Syaqsyuqah.


Perut lembu @ babat






Sesi kedua: blogger Azian Elias dan adiknya Chef Ciju dengan Butterscotch Bread Pudding.






Sesi utama: bersama Che Adu Amran (Masterchef Malaysia)




Next: Char Kuey Teow by Abe Zam suami blogger Roshidayu.



Next: Makcik tudung oren dengan Udang Masak Lemak Cili Padi dengan Nanas.


Sori Berlori, sebab terlajak pedas (terlebih sukatan cili).

Next: coklat yang enak Precious Treat by blogger Kak Izan Aziz.




Sebelah petang: Chef Izyan Masterchef pun sampai.



Masak Pavlova.





Nak try gakkk...







Sebahagian yang hadir menyokong. Terimakasih semua!

Lagi gambar boleh diterjah di FULL ALBUM AbuAin Kitchen Studio. KLIK SINI.




 ~...sekadar mendengar suara dan khabar pasti tidak pernah sama dan tidak akan menjadi serupa berbanding bersua muka bertentang mata setiap kesempatan tidak dijeling Mak Utih dan HISYAM seperti lumrahnya dia paling suka bila SERI BULAN tertangkap malu...~




29 comments:

  1. Wah, tentu puas menjamu selera dgn macam-macam juadah tuh.

    ReplyDelete
  2. Lebih dari itu juga penuh meja panjang makanan yang dibawa secara potluck oleh tetamu dan rakan-rakan blogger.

    ReplyDelete
  3. As-salam Kak Azie..

    Telan2 liur tgk menu2 tu semua.. Alhamdulillah.. sy sempat rasa masak lemak udang yg sedap tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak sempat rasa? Sori la sebab terpedas sangat pulak. Seronok kita dapat gether2 sebab lama tak jumpa...

      Delete
  4. wah meriahnyaaaa. semua resepi2 pun nampak sedap especially yg terlebih cili tu. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakakaka malu pulak sbb resipi saya resipi kampung. Yang mana adalah peserta paling sedikit bahannya. Orang lain berderet ramuan saya punya paling sikit (5,6 bahan jer). Maklum menu tradisional.

      Delete
  5. Kalau makchaq pilih udang masak lemak tu la.. pasai tekak memang melayu ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awat Makchaq tak mai? Kalu dak sakan la kita bergebang. Ada Makcik Kantin lak tu.. hahaha

      Delete
  6. terima kasih kak azie dan kawan kawan sebab tolong makankan untuk saya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yea GB. Kenyang betul hari tu. Heheeh
      Mak dah ok?

      Delete
  7. Masak lemak udang terlebih pedasss...???!!!!!! Sedapnyaaaaa!!!!!!

    ReplyDelete
  8. huhuhu.. cemburunya..
    Hari kejadian saya dalam keadaan demam teruk, maka tak dapat nak hadirkan diri.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa kesiannya. Hari ni Kak Azie pulak yg demam...

      Delete
  9. Hari tu ambik tiga ekoq udang tak sempat nak rasa anak dara perabih... Bunga mawar pelawa dia punya dengaq kata pedas langsung tak jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori la memang terlajak cili. Btw masakan harintu macam tak cukup umphhh sbb agak kalut.

      Delete
  10. wah..meriahnya..siap de chef adu n izyan..
    sedap nya perut lembu tu...tetiba rindu kg..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perut lembu tu dimasak dgn bawang yg banyak, tomato dan jintan. Sedap betul dimakan dgn roti Arab.

      Delete
  11. huhu hebat semuanya....bab memasak I suka, tp malu ank beraksi depan kamera.. @babat tu nampak sempoilah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup babat tu memang istimewa dimasak resipi Arab. Sebenarnya ianya adalah menu sarapan. Orang Arab makan sarapan berat-berat.

      Delete
  12. wah meriahnya
    entah bila saya pula dapat join =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup memang meriah. Nanti kalu ada kesempatan sila la hadirlan diri join para blogger yang happening nii...

      Delete
  13. seronot gituww kan.... hehehee.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih banyak paling utama utk Cik Puan Lawa..!

      Delete
  14. Salam.
    Suka-suka dgn Azie! Walau tak dpt tgk Azie beraksi tapi sempat rasa udang tu. Sedap, tak pedaslah...
    Hari ni dan semalam saya buat salad chef Adu, lepas ni nampaknya mkn salad je lah..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh ya ker tak pedas? Mujur la ada gak yg suka pedas. Saya masak agak tidak begitu sempurna haritu.
      Terimakasih kerana hadir memeriahkan dan menyokong.

      Delete
  15. pavlova tuh nmpk menarik... tergoda ai.. kiki

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails