Friday, July 27, 2012

Ramadhan Day 7: “dejà vu”: bukan sekadar perasaan biasa...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
27-07-2012


Ramai yang tonton drama petang-petang di TV3, Dejavu di Kinabalu. Anak-anak aku tanya, apa itu dejavu. Cemana nak explain, eh?

*dejà vu – a feeling of having already experienced the present situation.
Ianya tentang perasaan, bila kita melakukan or merasakan sesuatu sedangkan perkara/perasaan itu kita dah rasa sebelum itu. Ianya sama dan tidak berbeza. Pernah rasa?

Sekali fikir, macam tak logik pun ada. Tapi drama arahan Eirma Fatima ni best jugak. Best pada aku sebab ada AQASHA. Hehehehe… (aku sering melihat dia ni watak sesuai untuk HISYAM).

Minggu depan drama ni akan berakhir. Siap ada undian plak untuk pilih lelaki mana yang menjadi pilihan Nadira. Huhh.. semua tu duit. Sedangkan, drama tu dah siap dan mestilah dah set siap-siap siapa yang akan menjadi pilihan. Atau memang depa prepare 2 plot berbeza mengikut keputusan undian sms? Tak mungkin la plak, kan.

Dan bagi aku, apa yang aku tonton semalam sebenarnya aku nak sebut, “Padan la muka si Nadira. Itulah balasannya kepada orang yang curang.”

Memang la dia kata, perasaan dia berubah arah tu bukan kehendak dia, tapi berlaku selepas dia menerima jantung baru.

Tapi bukankah dia berakal untuk mengawal keadaan? Adakah dia sudah tidak boleh menimbang tara sehingga tergamak menghancurkan hati tunang sendiri? Yang kaya, kacak tampan bergaya dan dilihat sempurna di mata wanita-wanita lain? Hmmmm tapi AQASHA pun nampak perfect jugak. Adehhh..!

Part yang best lagi, lagu latar drama ini. Lagu lama, tapi baru kini popular.

Butterfly — Melly Goeslow ft. Andika Pratama
Ketika waktu mendatangkan cinta
Aku putuskan memilih dirimu
Setitik rasa itu menetes
Dan semakin parah
Bisa ku rasa getar jantungmu

Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu

Butterfly terbanglah tinggi
Setinggi anganku untuk meraihmu
Memeluk batinmu yang sempat kacau
Karna merindu

Butterfly fly away so high
As high as hopes I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
That previous messed up false me and you

Jalan ini jauh
Namun kita tempuh
Bagai bumi ini
Hanya milik berdua
Biar ku berlebihan
Mendekatimu
Namun ku tunggu.


Ini kek yang aku beli sempena besday CHAK semalam.
Cukuplah, itu pun waktu sahur baru habis.





~…SERI BULAN mula memeram rasa geram bila HISYAM selamba ramba berjalan diiringi anak dara Pak Imam yang konon cerita bertembung di kedai Pak Seman, sedangkan Pak Utih sendiri berkata itu semua taktik lama yang dia pernah juga buat di zaman pendek akalnya dulu…~

 

16 comments:

  1. sejak puasa, dah tak tengok dah.. sibuk iftar...hee..

    happy belated birthday to bufday girl.

    ReplyDelete
  2. akak .. nak sikit kek senyum tu. cunnn sgt.

    ReplyDelete
  3. AZIAN:
    Rumah I tak besar sebab tu bleh jer dengar TV dari dapur. Biasanya, time drama ni, I dah duduk relax tggu waktu berbuka...
    Terimakasih atas ucapan.


    KAKCHIK ELLA:
    Kek tu rasa lebih kurang jer, manis sangat plak tu. Saja beli nak happykan budak.

    ReplyDelete
  4. Samalah kita kak...sibuk2 kat dapur kejap belari keruang tamnu nak negok. Masa tu tak leh lentang2 coz masa utk bersilat kat dapo... Anak2 pulak tak mau makan lauk beli taun ni, mengada2...merempit sampai pukul 6 pas tu sinsing lengan kat dapo.

    ReplyDelete
  5. AINA:
    Kak
    Azie kul 5.15pm dah ada kat rumah, so biasanya kul 7 tu dah duduk
    menanti masa jer. Tu yg dok layan drama tu sampai waktu berbuka...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum wbth...

    wah nak jugak kek tu...

    Kadek buleh berguringan aku...
    Wagaskah sis..?.....TiranaAduka masih garing lagi.....


    *jawap sis in banjar....ok..thanks

    ReplyDelete
  7. TIRANA ADUKA:
    kamu memang nak seksa Akak, kan? adehhh
    kadak bisa basurahan Banjar. Awak keuyuhan, kadak sawat malihat gambar mu. Hehehe

    ReplyDelete
  8. akk layan jugak cerita ni..kesian bazly..amar pun baik..

    ReplyDelete
  9. Saya tak tengok cerita tu tapi dah dengaq lagu tu kat blog sapa tah haritu, syahdu la.

    Ooo la ni dah ada bayangan wajah Hisyam di fikiran. Macam Aqasha naa. Boleh dia jalan diiringi anak dara Pak Imam, sabaq Seri Bulan, sabaaaq!

    ReplyDelete
  10. KAK YON:
    Salam kenal.
    Bila kenangkan, memang dua-dua lelaki tu baik dan 'perfect', sampai serba salah pula, kan?


    DINAS ALDI:
    Amboiii cikgu kita niii. Ke situ plak dia komen.
    Bab HISYAM ni nanti Cheq tanya habis-habis kat SERI BULAN noooo...! hehehe
    psssttt... HISYAM pun rajin skodeng blog ni.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum wbth...

    semenjak aktiv berblog nie sis dh kurang tgok tv...asik blog je yg di tengok...ekekekkekeke

    ReplyDelete
  12. * Perghhhhhhhhhhhhhhhhh...


    Bisa bersurah leh............

    ekekekkekkkek..
    caya lah sis....happy blogging...

    ReplyDelete
  13. As salam Kak Azie,

    Marya sempat baca separuh semalam, ni baru dpt sambung habis baca...hehee... Aqasha matang dr usia kan ? teringat dulu waktu digossipkan dgn Umie Aida... Selamat bersahur kak! :))

    *Jgn lupa ye hari Khamis duk depan TV...hehehe... suara je on air, muka tunjuk gambar je kot...heheee..thanks kak :))

    ReplyDelete
  14. TIRANA
    ADUKA:
    Timakasih. Tapi jangan la ajak Kak Azie basurahan Banjar, kadak pandai
    aku. hehehe



    MARYA:
    Yup, baru 2,3 hari lepas Kak Azie citer kat anak dara Kak Azie pasal
    dulu Aqasha bercinta dgn Umie Aida, hampir nak kahwin. Kak Azie minat
    dia sejak tengok drama raya tajuk Sakratulmaut (dgn Khiriah dulu). And I
    know, dia peminat warna putih!

    MHI, hari Khamis, insyaAllah nak cuba tengok sebelum pegi keja.

    ReplyDelete
  15. As-salam Azieazah
    "Berasa pernah mengalami sesuatu yang dialami sekarang, sebelum ini". Memang biasa tu, cuma yang pernah dialami itu selalunya dalam "mimpi". Bila berlaku sekarang, barulah teringat mimpi yang dulu. Kalau tidak, mungkin kerana faktor usia, banyak mimpi yang kadak diingat.

    ReplyDelete
  16. salam kak azie,

    ati mmg tak pernah tgk cite ni
    takut tersangkut...hihi

    comel kek2 tu

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails