Sunday, July 15, 2012

Akhirnya sampai juga di Kartika Sari....!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 
Ahad
15-07-2012


5 Julai: hari ke-3 di Bandung. Merupakan hari terakhir di sini.

Jam 9 pagi (10 pagi waktu M’sia) kami sudah check-out dari Benua Hotel, kerana akan berada di Jakarta pula untuk  menyambung percutian 3 hari lagi. Akan balik dari Jakarta.

Singgah di kedai coklat yang popular; Kartika Sari. Ada 2 cawangan Kartika Sari di sini, jadi kami pergi cawangan yang terdekat dan sehala jalan. “Tidak banyak beza, sama saja”, kata Mas Sudin.


Di sini ada banyak pilihan coklat dan kek serta pelbagai jenis bun. Brownies yang popular tu pun ada. Semua dijual mengikut timbangan berat.



Aku lebih memilih coklat sahaja. No brownies. Leceh nak bawak balik. Lagipun brownies hanya tahan 7 hari sahaja.

Ketika sibuk memilih coklat itulah:


Tiba-tiba keretapi melintas! Cepat-cepat aku snap. Lihat betapa dekatnya rel keretapi itu dari jalan raya dan lot kedai. Di sini keretapi lalu lalang adalah biasa, cuma baru kali ini aku dapat lihat depan mata.



Menurut Mas Sudin, biasanya jika mereka (pemandu pelancung) membawa tetamu ke Kartika Sari kami akan diberi cenderahati. Dengan hanya menunjukkan surat khas (surat dari syarikat yang mengesahkan dia membawa pelancung), dia akan diberi sekotak kuih dari Kartika Sari dengan syarat juga belian harus melebihi RP150,000. (aku duduk di hadapan sebelah supir, jadi aku mudah snap gambar dan juga tahu banyak info dengan bertanya-tanya. Orang peramah memang cenggini)

Dan kami juga dapat sekotak. Kalu dah sorang beli lebih dari RP300,000?



Di dalamnya, kuih-kuih tradisi Bandung. Yang dalam daun pisang tu, macam Lontong ada isi ayam. Mas Sudin yang makan. Ada donut dan Kuih Bom tu intinya adalah kacang hijau. Aku cuma rasa Karipap inti sayur tu jer. Getuk Bandung tu sama la macam Ubi Getuk, cuma tidak digoreng.

Kami terus menuju Jakarta.





~...HISYAM, bukankah minggu lalu sudah berjanji hendak bertemu?...~




 

6 comments:

  1. Bestnya.... tahun lepas kami sempat singgah di sini, beli brownies berkotak2 sebab masih baru 2 hari dipek.

    ReplyDelete
  2. uih bestnya...banyak shopping tu..geram pulak saya tengok..

    ReplyDelete
  3. saguhati tu nampak mcm sedap,

    ReplyDelete
  4. org peramah mudah dapat kawan ;)

    ReplyDelete
  5. Pre order Bagelen atau Brownies Kartika Sari dan Amanda fresh dari Bandung
    Whatsapp ina 0192633431

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

    Saya Mohd Irsan dari BANDUNG AMANAH TOURS AND TRAVEL, menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

    Bandung Sewa Kereta membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
    Hubungi kami Bilangan +62 83821789103 ( Whats app bersedia ) atau email: ICANYORKE@YAHOO.COM


    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung

    Kereta Taip Daily/14 jam
    Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

    Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

    Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

    KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

    Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

    Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.


    Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.


    CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
    HP / SMS / CALL : +62 83821789103
    WhatsApp : +62 83821789103
    email: icanyorke@yahoo.com

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails