Thursday, July 12, 2012

Pasar Baru yang sudah tidak baru: ada orang sudah mula rasa terharu...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis
12-02-2012


Hari kedua di kota Bandung.

Program pagi ini ingin menghabiskan separuh hari di Pasar Baru. Dah lama aku dengar pasal Pasar Baru ni, tapi belum pernah sampai. Pasar Baru adalah tempat paling popular untuk shopping di Bandung dan di kalangan orang Malaysia yang datang ke sini. Pendekata, tak sah ke Bandung jika tidak singgah berbelanja di Pasar Baru.

Menanti Mas Sudin, yang sebenarnya sentiasa menepati masa dan cekap.

Jalan raya di kota Bandung kurang sesak, cuma sekali sekala sahaja di kawasan tertentu.

Pasar Baru sebenarnya sebuah kompleks (macam Bazar Siti Khadijah or Bazar Tok Guru di Kelantan), tetapi ianya lebih padat dan sesak dengan orang berniaga.

Ada 8 Lantai (floor) dan kami naik sehingga ke parking paling atas di Lantai 7.

Semasa dalam flight, aku berkenalan dengan seorang wanita Malaysia dari Seremban yang datang ke Bandung untuk kali ke-12 dan akan serang Pasar Baru katanya (orang berniaga). Dia rekmen untuk cari toko/kedai di sekian lantai dan beri nama sekian-sekian, so mungkin kami berpeluang dapat harga yang lebih murah nanti.

Kawasan luar Pasar Baru yang sempat aku snap. Pemuzik jalanan.


Ini gambar aku snap di dinding lif dalam bangunan Pasar Baru. Memang berkali-kali diingatkan Mas Sudin, beg harus dijaga ketat, dan jangan sekali-kali melayan orang berbual dan elakkan bertentang mata lama-lama tanpa sebab. Bimbang dipukau.

Tujuan utama ke Pasar Baru tentulah shopping kain baju dan telekung. Kami cuba mencari kedai yang disebut oleh teman dalam flight tadi, tapi tak jumpa pula. Setelah berpusing-pusing, sesuai pula dengan lot yang ini lalu di sini sahaja kami borong kira-kira 20 pasang telekung pelbagai corak dan warna sulaman. Dan tawarlah sehingga “terduduk harga” kerana jika pandai menawar, memang murah giler! Apapun, salesgirl yang berdua itu tetap mendapat tip dari kami. Nak bagitau juga, di sana mereka lebih suka jika tip kita adalah dari ringgit Malaysia bukan Rupiah. Memang melompat anak dara berdua tu bila dapat sorang RM10..!


Kerana kami datang seawal kompleks Pasar Baru dibuka, jadi kurang kesesakan di dalam.


Memang murah harga di sini dan tidak hairanlah ramai orang kita datang ke sini mencari stok. Harga tudung boleh dapat separuh dari harga kita di Malaysia. Sapa tak tergoda. Kain batik sarung or kain batik lepas, serta kain pelikat pun murah dan banyak pilihan untuk mencari yang berkualiti atau yang halus buatannya. Beli banyak bleh dapat harga “grosir”.

Kain ela juga banyak di sini, malah boleh ditempah terus di situ. Ada perkhidmatan jahit dalam masa sehari dan baju yang siap akan dihantar terus ke hotel kita. Tapi tak beranilah nak ambil risiko sebegitu.


Kain merah ni sebenarnya, bunga kakinya adalah bunga timbul. Rasanya trend kat sana kot. Banyak design sebegitu.

Grosir = harga borong. Eceran = (tak pasti), tapi rasanya harga persatuan.





Telekung di sini, pelbagai corak dan rekaan sehingga terfikir pula di dalam hati. Sanggupkah kita nak pakai telekung yang begitu “fashionable” nih? Tak jadi riak? Kalu solat jemaah  dan berada di saf depan, orang belakang kita dok renung telekung kita saja...

Persekitaran dalam Pasar Baru sesak dengan peniaga kecil seperti jual air, kuih muih, beg-beg kecil, cenderahati...dll. Kadang-kadang lemas sebab depa ni terlalu ramai dan suka nak himpit pelancung tanpa jemu. Kita yang rasa rimas dan cuak.

Tak tau berapa harga kuih-kuih ni, sebab kami tak beli pun. Semua kuih besar-besar.

Menjelang tengahari, barulah agenda memborong ditamatkan. Mas Sudin pun dah penuh jari mengendong segala barang buruan kami yang berlima. Walaupun ditawarkan perkhidmatan pembantu untuk membawa barang, tapi kami lebih selesa bersama Mas Sudin sahaja.

Lunch kami dipelawa makan bersama dengan Pn Rafidah, ejen yang menguruskan trip kami. Pn Rafidah adalah orang Melaka yang berkahwin dengan orang Indonesia. Sudah 4 tahun menetap di sini. Lupa nama tempatnya, tapi kira-kira 3 jam perjalanan dari Bandung.


Mereka memilih Restoren Sari Bundo. Akhirnya, kami makan juga Nasi Padang. Tapi ambil lauk yang nampak segar sahajalah.


Yang berdiri tudung kelabu, Pn Rafidah dan suaminya serta anak tunggal mereka. Kalu sesapa nak melancung ke sana, boleh jer contact depa nih. Bisa diatur.




Kami balik ke hotel mengejar waktu.

Sebelah petang, ada agenda lain sudah dirancang.





~...ambin tidak berdinding tiba-tiba rasa kaku bila tangga tidak dipijak orang, lantai terasa keras bila tiada sila santun di situ, kerana dulu HISYAM pergi berburu tanpa berguru dan SERI BULAN dengan rela hati membiar semua orang merindu kerana apalah maknanya lagi jika di kerling mata sebelah ada orang lain yang lebih enak dipandang direnung...~



 

16 comments:

  1. Assalamualaikum,
    lantai paling bawah paling murah harga tapi...kurang pilihan. makin tinggi lantai, makin mahal...gayat kot ;)

    ReplyDelete
  2. bestnya ke pasar baru! sakan bershopping sampai tak ingat berapa jam kat dalam tu...

    yup, kuih2 besar2.. bukan tak nak beli, tapi takut tak bersih... hati mmg teringin...

    ReplyDelete
  3. ayorrrkkk..... saya pun pernah 'hilang waras' sekejap di sini...itu ini semua rasa nak diborong.

    ReplyDelete
  4. 'Kalu solat jemaah dan berada di saf depan, orang belakang kita dok renung telekung kita saja...'
    betul jugak yer..sian org saf belakang

    ReplyDelete
  5. hi, bley x nk dpt kontek utk ke bandung.
    drop kt my emel syue86kmk@yahoo.com
    tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Kak Azie akan emailkan ya. Tunggu, nak tanya dengan kawan trip dulu. Haritu lupa nak minta pun.

      Delete
  6. Salam, nk tanya sikit, nk wat lah mano nk ads nafnang kat blog tu, boleh ko.. guna handset? Kita tak berapo faham sikit tak cekat nak paste, tak ja'di: -)

    ReplyDelete
  7. Salam, nk tanya sikit, nk wat lah mano nk ads nafnang kat blog tu, boleh ko.. guna handset? Kita tak berapo faham sikit tak cekat nak paste, tak ja'di: -)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika guna handset, saya tak pandai. Untuk dapatkan HTML iklan tu, sila semak laman web: www.nuffnang.com.my

      Selamat mencuba.

      Delete
  8. Harga telekung kat sana berapa ye?

    ReplyDelete
  9. Harga telekung kat sana berapa ye?

    ReplyDelete
  10. Salam Madam Azie... selain dari salah membayangkan wajah Madam Azie, saya lihat gaya bergambar Madam Azie mesti ada peace dan tangan dua-dua diangkat ke atas. Hehehehe...Trade mark ek..

    ReplyDelete

  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  12. Bandung Tour package Bandung Tour Pakej Murah !!

    Assalamualaikum ..
    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    #Pakej dikekalkan sampai 2015 :)
    Pakej Terbaru 4 hari 3 malam Rm 245/pax (minimum 4 pax)
    Termasuk Hotel/guest house & Transport

    1). Budget pakej Full Board
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Budget Rm. 320/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Budget Rm. 380/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Budget Rm. 420/pax
    **Pakej Includ :
    -Hotel bintang 1
    -Meal B/F/D
    -Privat transport
    -Entrance fee tiket
    -Pemandu pelancong

    2). Star Pakej Full board
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Star Rm. 380/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Star Rm. 430/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Star Rm..515/pax
    **Pakej Includ :
    -Hotel bintang 3
    -Meal B/F/D
    -Privat transport
    -Entrance fee tiket
    -Pemandu pelancong

    Itinerary tour
    1). Hari pertama (pick up airport) Welcome to bandung kata itulah yang pertama kami siratkan untuk anda.. Chek in hotel Rest sekejap di hotel dan dilanjutkan untuk Makan siang di sederhana restoran padang, setelah puas pengenalan sekitar kota bandung dan shoping di jalan dago factory store, dan dilanjutkan untuk dinner di restoran pak chi met yang terkenal dengan ikan bakarnya, kembali ke hotel dan beristirahat.

    2). Hari kedua (jom shoping belah belah) Breakfast di hotel, dan dilanjutkan untuk shoping di pasar baru trade centre surga beli belah, lunch kat pasar baru shoping sampai selesai, (kat sini kami beri massa sampai jam 4 petang) dilanjutkan shoping semula ke jalan kosambi untuk shoping barangan jeans di toko 3 jeans factory, dan di lanjutkan untuk shoping di jalan riau factory store, dinner at balacan resto.

    3). Hari ke tiga (jom cari peranginan) Breakfast at hotel dan bissmillah semoga perjalanan kita lancar, amin.. perjalanan akan di lanjutkan untuk menuju ke wisata alamgunung tangkuban perahu, dan dilanjutkan menuju ke floting market lembang, lunch at kampong daun culture & galeri, setelah puas malan perjalanan dilanjutkan untuk menuju ke bandung dan shoping kat rumah mode factory outlet, rest at hotel dan dilanjutkan untuk dinner di stones cafe, menikmati makan malam dengan suasana pe,andangan kota bandung dan diiringi alunan musik (live band) kembali ke hotel, kemas barang untuk persiapan esok chek out.

    4). Hari ke empat (sayonara) Breakfast di hotel, dilanjutkan untuk shing oleh oleh khas bandung cake kartika sari, free program untuk penerbangan petang, transper semula ke airport. Dan akhirnya kami segenap crew yang bertugas, mengucapkan banyak2 terima kaaih atas kepercayaan anda menggunakan khidmat kami selama melancong di bandumg, kami harap anda sehat selalu dan boleh berjumpa lagi di lain waktu .. sayonara ..

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    Group yang sudah kami layani :)
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Terima ksih atas kepercayaan tuan & puan semua

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Whatsapp : +6283821529157
    Emai : tourbandung833@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com


    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager
    Owner Rose Villa Guest House

    ReplyDelete
  13. Bandung Tour package Bandung Tour Pakej Murah !!

    Assalamualaikum ..
    Adalah pembekal perkhidmatan yang bergerak di bidang Pengangkutan & Hotel, Berpengalaman di bidang pelancongan di bandung dan sekitar nya, dengan mengusung tema kekeluargaan maka anda tidak usah ragu untuk menyakan persoalan apapun tentang seputar bandung, dan dapatkan tips melancong dan tempat shoping murah dari kami, crew kami akan membawa anda ke destinasi tempat tempat menarik di bandung ..

    #Pakej dikekalkan sampai 2015 :)
    Pakej Terbaru 4 hari 3 malam Rm 245/pax (minimum 4 pax)
    Termasuk Hotel/guest house & Transport

    1). Budget pakej Full Board
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Budget Rm. 320/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Budget Rm. 380/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Budget Rm. 420/pax
    **Pakej Includ :
    -Hotel bintang 1
    -Meal B/F/D
    -Privat transport
    -Entrance fee tiket
    -Pemandu pelancong

    2). Star Pakej Full board
    a. Pakej Bandung 3 day 2 Night pakej Star Rm. 380/pax
    b. Pakej Bandung 4 day 3 Night pakej Star Rm. 430/pax
    c. Pakej Bandung 5 day 4 Night pakej Star Rm..515/pax
    **Pakej Includ :
    -Hotel bintang 3
    -Meal B/F/D
    -Privat transport
    -Entrance fee tiket
    -Pemandu pelancong

    Itinerary tour
    1). Hari pertama (pick up airport) Welcome to bandung kata itulah yang pertama kami siratkan untuk anda.. Chek in hotel Rest sekejap di hotel dan dilanjutkan untuk Makan siang di sederhana restoran padang, setelah puas pengenalan sekitar kota bandung dan shoping di jalan dago factory store, dan dilanjutkan untuk dinner di restoran pak chi met yang terkenal dengan ikan bakarnya, kembali ke hotel dan beristirahat.

    2). Hari kedua (jom shoping belah belah) Breakfast di hotel, dan dilanjutkan untuk shoping di pasar baru trade centre surga beli belah, lunch kat pasar baru shoping sampai selesai, (kat sini kami beri massa sampai jam 4 petang) dilanjutkan shoping semula ke jalan kosambi untuk shoping barangan jeans di toko 3 jeans factory, dan di lanjutkan untuk shoping di jalan riau factory store, dinner at balacan resto.

    3). Hari ke tiga (jom cari peranginan) Breakfast at hotel dan bissmillah semoga perjalanan kita lancar, amin.. perjalanan akan di lanjutkan untuk menuju ke wisata alamgunung tangkuban perahu, dan dilanjutkan menuju ke floting market lembang, lunch at kampong daun culture & galeri, setelah puas malan perjalanan dilanjutkan untuk menuju ke bandung dan shoping kat rumah mode factory outlet, rest at hotel dan dilanjutkan untuk dinner di stones cafe, menikmati makan malam dengan suasana pe,andangan kota bandung dan diiringi alunan musik (live band) kembali ke hotel, kemas barang untuk persiapan esok chek out.

    4). Hari ke empat (sayonara) Breakfast di hotel, dilanjutkan untuk shing oleh oleh khas bandung cake kartika sari, free program untuk penerbangan petang, transper semula ke airport. Dan akhirnya kami segenap crew yang bertugas, mengucapkan banyak2 terima kaaih atas kepercayaan anda menggunakan khidmat kami selama melancong di bandumg, kami harap anda sehat selalu dan boleh berjumpa lagi di lain waktu .. sayonara ..

    1). Transport
    > MYR: 400.000/Day
    > Includ: minyak, parking fee, tol, driver, kereta

    2). Hotel & transport
    > MYR 187 (Untuk 1 bilik 1 malam dan transport)
    > Untuk jumlah group tinggal di hitung kelipatanya

    Hotel facilities:
    -Ac
    -Free Hot spot / wi fi
    -Cable-Tv
    -Breakfast
    -Hot & cold water
    -Free parking

    Transport facilities:
    > Ac
    > Audio video
    > Kereta terbaru
    > Supir yang ramah dan berpengalaman

    Group yang sudah kami layani :)
    -CIMB Group Company From Malaysia
    -Tv 3 malaysia
    -My bank group company
    -Petronas Company
    -Family trip
    -Pelajar Trip
    -Back pac trip
    -Dan lain-lain
    Terima ksih atas kepercayaan tuan & puan semua

    address : Jalan. Bapa Husen Dalam No.10 Cihampelas – Bandung
    Phone : +6281322511883 / +622 203 9130
    Whatsapp : +6283821529157
    Emai : tourbandung833@yahoo.com
    Website : http://www.chepycar.com


    Terima Kasih

    Chepy suryana
    Marketing director Chepy car tour & travel
    Mine Home Hotel Manager
    Owner Rose Villa Guest House

    ReplyDelete
  14. Bismillah..
    Assalam / Salam sejahtera Tuan,puan,abang dan kakak.
    Perkenalkan kami team Best Tour Bandung, Kami ada menyediakan perkhidmatan
    Supir / harga pakej bercuti ke bandung.
    Pakej bercuti
    Pakej 1 = Supir,Hotel,Makanan dan tiket lawatan [Per pax]
    pakej 2 = Supir,Hotel dan makanan [per pax]
    pakej 3 = supir dan hotel [per pax]
    paket 4 = Khidmat supir sahaja [per day]

    Harga sewa Kereta per Day :

    # Suzuki APV/ Toyota Avanza/ Daihatsu Luxio/ Nissan Evalia [6-7 seat]
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova/ Kia Pergio [7-10 seat]
    Rate: IDR 550.000

    # Coaster Isuzu Elf Short [11-12 seat]
    Rate: IDR 600.000

    # Coaster Isuzu Elf Long [19 seat]
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace Commuter [15 seat]
    Rate: IDR 850.000

    *Include : Minyak, Parking fee, Tol, Driver, Drivel meal and kereta
    *Exclue : Entrance fee ke tempat-tempat Pelancongan untuk persons dan kereta.

    Untuk tempat lawatan boleh ikut tentatif program yang sudah di sediakan atau ikut plan sendiri.
    Harga yang kami tawarkan pun boleh kira jimat sangat dan berbaloi.
    Bila berminat boleh berurusan dengan saya melalui :
    WhatsApp +6282214268400
    WhatsApp +6287825410700
    FB Syarikat : Punaza Besttour
    Fanspage : Best City Tour & Travel Bandung
    Website : http://sewakeretamurahmelancong.com/sewa_kereta

    NB : Walaupun promote saya kurang manis dalam perkataan nya, tetapi saya dan team sudah berpengalaman dalam memberikan kepuasan percutian di bandung.
    Jangan tertipu dengan kata manis perkataan, tapi percaya lah dengan kenyataan dari pengalaman kepuasan orang.
    Semoga informasi yang saya berikan dapat memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails