Tuesday, February 23, 2010

Ayam Organik...

Sapa suka makan Ayam Kampung? Yup, sapa yang mai dari kampung, masa kecik-kecik dulu mesti ler selalu makan ayam kampung, kan? Apatah lagi kalu yang bela sendiri. Suka hati jer nak makan bila pun. Yang penting rajin pilih yang gemuk dan kuat tenaga mengejar.

Pernah ada pengalaman tak? Aku dulu, masa kecik selalu tengok Arwah AYAH tangkap ayam guna jala.. hehehehe.. tebar jala pada ayam sebab dah jenuh kami kejar@“meligan” ayam keliling rumah.

Bila dah sembelih, celup dalam periuk besar, ramai-ramai men“togel”kan ayam tu. Pastu bagi jer arahan ala manja-manja kat BONDA, masak yang best-best. Biasanya kari lerrrr.. Perhhhh..! Terkenang weyyyy!

Sekarang ni, nak cari ayam kampung kena pi pasar ler. Tak pun ayam kampung pencen, buat rendang. Musim raya kalu, harga sampai RM8 sekoq.




Aku dan kawan-kawan selalu makan ayam kampung di TPCA, Kg Baru. Ayam organik ni hanya digoreng. Memang sedap wpun harganya memang mahal gak lerrr.. (RM3.50 per piece). Tapi sedap dan puas hati.





Makan tengahari sambil meratah ayam kampung dengan TOKLAKIku dan kawan-kawan minggu lepas...

Setiap 2-3 bulan sekali, kami mesti pegi makan kat sana. Satu gerai (orang Kelantan) ini memang sentiasa menjadi pilihan. Siapa yang biasa Medan TPCA mesti tau gerai tu, paling ujung berhampiran jalan besar (belakang bus stop).


~...minggu ni kerja cuma 4 hari jer kan?...~



36 comments:

  1. dengo crita dulu ada projek ayam organik kat hulu langat, terbaru diorang kata projek tu tak bule survive sebab kos tinggi ngat tu yang harga ayam pon 'tak tahan' tu. ingat nak le join projek tu last kensel le

    ReplyDelete
  2. CEMOMOI > pernah gak dengar... Tapi wpun kos mahal, market ada untuk ayam organik nih..

    apapun memang sedap sebab takdak lemak...!

    ReplyDelete
  3. Hello Azieazah, this is the first time saya dengar or bacha 'ayam organic'.
    Does it taste the same? I guess more healthy, ya?
    Your ayam looks delicious.
    Ada lagi? Ha ha.
    Have a nice day, keep well, Lee.

    ReplyDelete
  4. bukan ke isi ayam kampung liat sikit kak..? tp apa pun ayam kampung better la...tak mendatangkan penyakit..

    ReplyDelete
  5. teringat dah lama tak makan nasi ayam mancongkam jalan gombak,

    salamm,

    ReplyDelete
  6. Salam Azie..

    InsyaAllah, minggu depan, kakcik kerja sehari je (hari Jumaat) :)

    ReplyDelete
  7. Ayam ni walaupun harga agak mahal..berbaloi utk kesihatan jangka masa panjang..(takut gak makan ayam cucuk selalu ni..)

    Tak sabar tunggu cuti..

    ReplyDelete
  8. UNCLE LEE > Hello Uncle... Ayam ni memang sedap. U should try.. balik sini, kita pegi makan sama-sama yaaa...


    SITI MURNI > Ayam kampung ni ayam muda lagi dara. Bukan ayam pencen. Langsung tak liat. Sedapppp... memang sedap. Kalu bila2 mai turun KL, ajak kawan pi try kat Medan Selera TPCA (dekat Spital Besaq). Tutup hari Jumaat, hari lain semua bukak..

    ReplyDelete
  9. TUN BEGIA > Nasi Ayam pun sedap gak. Dah lama gak tak makan Nasi Ayam Hailam...



    KAK CIK > Bercuti panjang ker minggu depan? ke mana gerangan...

    ReplyDelete
  10. ZUREEN > Biasa juga makan yer. Sedap kan? Sebab kurang kolesterol. Memang masa ratah tu takda lemak pun. Isi pun sejat pejal tapi tak liat...

    ReplyDelete
  11. teringat dulu main kejar2 ngan ayam kampung sebelum ditangkap untuk dibuat lauk...nyummy :)

    ReplyDelete
  12. azie,
    akak dulu membesar kat kg baru... mak akak bela ayam... dah jadi ayam kampung...
    kira sama tak dengan ayam kampung organik?...
    Ulang soklan....

    ReplyDelete
  13. Kisah ligan ayam kg memang nostalgia lama...
    tak payah dok gopoh2...
    ligan saja..sat lagi ayam tu letih..dia mesti pi menyorok kat mana2..apa lagi pi cekop jelah..janji jgn ayam tu loncat terbang naik atas pokok udah ..

    ReplyDelete
  14. AZRUL > sesapa yang memang lahir di kampung, anak kampung jati, tangkap ayam ni dah jadi perkara biasa sangat... Malah jadi macam pesta plak bila ada abang-kakak balik kampung dari asrama. Kita pun beramai-ramai meligan ayam, nak jamu depa konon.. hehehehe



    MAMAI > Agaknya kalu makan ayam, jadi mamai tak? heheheeh...

    ReplyDelete
  15. AKAK RAHMAH > Ayam kampung yang asli, kita bela bagi makan macam-macam. Tak suntik. Biar merayau.

    Ayam organik ni dipelihara baik, makanan bijirin saja (agaknya lahh..). Tak pasti bagaimana jagaan sebenar, tetapi yang pasti tidak disuntik..

    (betulkan saya jika ada yang tahu fakta tepat...)

    ReplyDelete
  16. ala Kak Azie, n3 ni buat Nida terkonang masa zaman kanak2 ribena la kak. Seronoknya masa tu, berpeluh2 mengejar ayam kampung.

    Tapi masa kecik2 dulu, arwah abah selalu memburu ayam hutan... puas jugalah kami mengadap.

    ReplyDelete
  17. BANG LANABULU > memang seronok kan.. teringat kenangan ligan ayam keliling rumah. Sampai mengah-mengah... hahahaa

    ReplyDelete
  18. Salam..
    Kalau di Perlis boleh beli ayam organik di HPA atau nak yg fresh tak masuk ais, beli di nat Taman Sena Indah...itik pun ada.

    ReplyDelete
  19. KAK SHANIZA > wahhh.. best tu. Itik pun ada ek? Itik kalu Masak Kicap, sedap kan?

    ReplyDelete
  20. acu penah makan yg seketul 4.50..
    tapi harga ayam kampung nie memang mahal
    sebab ia nye SEDAPPPPPPP!!!!

    lama acu tak tinggal kan jejak kt blog akak nie

    ReplyDelete
  21. Jarang berpeluang merasa ayam kampung, tapi pernah juga makan dulu. Tapi rasa tak puas plak... agaknya sebab isi ayam kampung ni sikit sangat tapi harganya mahal. Vic ni kalau makan ayam memang suka pilih bahagian isi yang banyak... masalahnya ayam kampung pilih part mana2 pun tetap tak ada isi. ekekekekek

    ReplyDelete
  22. makan nasi sumatera lauk ayam kampung(goreng), memang menyelerakan

    ReplyDelete
  23. ACU > terimakasih. Lama gak tak tengok komen ACU. Jauh berjalan yerrr..


    VIC > memang ayam kampung tak ler sebesar mana, tapi yang Kak Azie makan di TPCA tu, isinya memang boleh tahan ler banyaknyerrr... kerana nak puas, kami kena order banyak dan setiap orang makan sorang 4 ketul..! hahahah...

    ReplyDelete
  24. EELOBOR > Nasi sumatera tu macamana ek?

    ReplyDelete
  25. Kak Azie...

    Akak dah buat saya macam nak aje makan ayam tu...belum try lagi. Ayam lanjut usia aka ayam tua buat rendang sodap kan kak.

    apa khabar kak? mesti best cuti nya.

    ReplyDelete
  26. IRIS > thanks menjengah.

    Ayam organik ni bukan ayam tua.
    Yup, ayam pencen tu buat rendang memang best sangattttt...

    Sihat saja, alhamdulillah. Cuti memang best punyerrrr...!

    ReplyDelete
  27. kalau balik Terengganu...HARUS moksu sembelih 3 ekor ayam buat gulai untuk anak2 buah dier yg duk bandor ni hehehe...daging dia manis...

    teringin ler nak rasa makan daging ITIK...

    ReplyDelete
  28. KAKZIE > yer lah sedap kan, walaupun kecik-kecik tapi enakkk...
    Itik ni, kalu masak kicap sedapppp....

    ReplyDelete
  29. medan selera TPCA ni yang kat sebelah stadium kat HKL tu ke?

    ReplyDelete
  30. ICE > Ya betulllll...! 100 markah! Bila nak pi? nak ikutttttt.....:)

    ReplyDelete
  31. semalam baru je pergi makan kat situ lepas appointment anak kat institut pediatrik HKL tapi bukan makan ayam kampung laaa... anak2 ajak makan nasi campur kat gerai tengah2... keh3

    ReplyDelete
  32. ICE > nanti try ler makan Ayam Kampung tu. Gerai paling ujung (sebelum gerai air). Tokey Kelantan. Gerai dia paling tepi dari jalan besar.

    ReplyDelete
  33. Salam Kak Azie...citer bab ayam organik ni, ayu biasanya beli ayam organik keluaran syarikat HPA..memang berkhasiatlah dan yang paling penting-HALAL...memula tu tak biasa,maklumla dah terbiasa dgn ayam cucuk mencucuk ni..tapi bila sekali try,best betul...so skrgni beli ayam organik HPA aje...tryla...

    ReplyDelete
  34. Salam AYU.. ya benar. Seperti juga yg disaran oleh KAK SHANIZA. Ayam keluaran HPA memang best...

    ReplyDelete
  35. bacaan lanjut tentang ayam kampung organik:

    www.ayamkampungorganik.blogspot.com

    :)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails