Tuesday, February 2, 2010

Sata yang wangi...

Tak sangka ada juga sambutan untuk join aku trip ke Kelantan & Tganu pada 5—7 Mac 2010 nanti. Tak ler aku sorang jer yang pegi nanti. Macam dulu-dulu aku pegi, sorang jer takdak geng. Tapi aku dapat ramai kawan baru tiap kali pegi bercuti macam ni.

Masih ada tempat lagi, jika sesiapa berminat nak ikut. InsyaAllah memang seronok bercuti sambil melihat negeri orang, sambil membeli belah dan menikmati menu-menu tempatan yang sangat besstttt...

Kuih Bunga Tanjung. Kat mana leh dapat nih?

Tak sabar dah ni nak makan macam-macam. Budu. Nasi Kerabu. Gelembung Buaya. Buah Tanjung. Jala Mas yang dulu-dulu hanya kerabat diraja sahaja yang boleh makan.. Laksam. Laksa Kelantan. Lagi? Lagi...? ohhh...

Laksa Kelantan yang pedas lemak.

Laksam. Sampai sekarang tak reti buat. Kalu nak makan banyak sampai puas, terpaksa upahkan jiran untuk buat.

Juga jalan-jalan cari makan di pasar malam sekitar Kota Bharu. Rasa itu, rasa ini. Lihat cara orang berniaga, dengar dan cuba faham dialek yang sangat indah di telinga walaupun hanya faham sepatah dua saja.. Kalu ada nasib baik mungkin leh lihat orang berdikir barat, mungkin... ohhh teringin sungguh rasa nak tengok.

Tapi aku bukan jenis yang suka bershopping, masuk satu kedai ke satu kedai. So itu bukan menjadi agenda utama aku. Aku lebih suka melihat gelagat orang, dengar orang bercerita, melihat budaya mereka yang unik, melihat kaum lelaki berkain batik dan lain-lain perkara yang sukar aku lihat di tempat lain. Mesti best, kan? Kalu ada Wayang Kulit, lagi menarik. Mau ralit kat situ sejam dua.

Atau berlari-lari di pasir Pantai Cahaya Bulan. Dulu pernah kami singgah, kebetulan ada ramai warga tempatan seperti berpesta layang-layang. So, kerana ramai ahli trip yang kelihatan lebih berminat untuk duduk makan udang goreng, sotong dan rojak serta air kelapa, aku seorang saja yang pergi melihat layang-layang dan tak pasal-pasal berjemur.


Pastu meronda Pasar Kepayang di Kuala Terengganu. Menyambung jengah gerai-gerai di pesisir pantai Rantau Abang, yang jual keropok lekor. Boleh makan terus dari periuk yang merebus, atau makan sata dan otak-otak di Kemaman.. Ahhh...! wangi...

Heeeee tak sabar....! > macam budak-budak dah niiii..:D




~...FM baru dari Datin NORMAH yang bercuti di Cameron Highlands Sabtu lalu. Thanks.. I love it..!~





27 comments:

  1. Hello Azieazah, that Kelantan laksa loos soooooo delicious!
    I used to love eating it at a shop near the big market.
    There's also laksa Alor Star, Laksa Trengganu....all have different tastes and aroma.
    Secret recipes I guess. Also Laksa Nyonya.
    I love Kelantan, still remember Pantai Cinta Berahi.
    And yes, its fun to go with friends, have fun.
    You enjoy and keep well, and jangan lupa makan the ikan percik while there.
    Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak....

    Bawak bersabaq Kak hehehehehh.....
    Sesekali jadik bebudak apasalhnya....heheh

    ReplyDelete
  3. Bestnya Kak Azie dapat bercuti-cuti Malaysia..

    Zureen tahun ni "dibekukan cuti" until anak habis ambil UPSR..huhuhu(takpelah bukan amik tiap2 tahun pun..he3)

    ReplyDelete
  4. UNCLE LEE > Pantai Cinta Berahi sudah ditukar nama kepada Pantai Cahaya Bulan. Yaa.. laksa memang best.. Thanks UNCLE...


    EPOI > Lama betul tak pegi Kelantan nih... Dah bertahun-tahun lamanya..

    ReplyDelete
  5. ZUREEN > Anak ada juga yang ambil exam, tapi untuk pergi bercuti di awal tahun masih dibolehkan.. Sendiri lulus cuti sendiri...hehehehe...

    ReplyDelete
  6. teringin rasanya utk turut serta.. tapi tak mungkin akan kesampaian... :(

    ReplyDelete
  7. Memang best lah pi ramai2 kan..

    ReplyDelete
  8. KAK CIK > Sabar yer... Tapi rasanya Kak CIK dah banyak berjalan merata dah ni..:D


    LANABULU > sekali sekala bersama kawan-kawan memang best..

    ReplyDelete
  9. Teringat kak Zai masa pergi pantai timur last year.Memang best apa lagi makanan yang azie nyatakan diatas membuatkan kak zai rindu...

    ReplyDelete
  10. Kak Azie....

    Ini yang buat nak ikut sangat2 ni.

    ReplyDelete
  11. Salam kak Azie...ayu menanti kedatangan kak Azie dgn karpet merah!(ke nak pakai karpet kaler lain??hehehe) harap sgt kita dpt jumpa nanti,InsyaAllah....apa yg akak bgtau tu,yup..mmg semuanya blh didapati di Kelantan.ada lagi satu kak,nasi dagang yg mmg ummmph!!kalau setakat kuih jala emas n buah tanjung tu,boleh beli kat pasar siti khadijah.kak,jgn lupa ayam percik ye!mmg sedapla....apa lg ek?hah..keropok lekor...jln2 Wakaf Che Yeh...heheheh...nak wat bakar semangat akak utk kira hari nak dtg sini!hihihihi....oohhh....serunding ayam/daging/ikan...kat sini pgl sambal daging....klu kat KL mahalkan...sini murah aje...dlm 1kg tak silap RM50 kot...klu kat KL,100g RM7.00....pergghhh....apa lg nak dibgitau?terpjg lak komen nih!senang citer,MEHLAH DATANG KELANTAN!(tlg promote sket)

    kak...nanti bgtau schedule ek...senang ayu nak set dating ngan akak klu ada peluang nanti!

    ReplyDelete
  12. KAK ZAI... masih rindu yerrr... Jom ler ikut sekali lagi...:D


    IRIS > masih belum buat keputusan? Pagi ini kawan 3 orang yang nak join dah mula nak buat payment. Excited sungguh depa... IRIS can call me kalu dah buat keputusan yerrr.. Sebab nak buat arrangement lokasi meeting point nanti..:D

    ReplyDelete
  13. AYUUUUUUUUU > 20 posen...! (tingat citer Bujang Lapuk...!) hehehe

    wahhhh ni yg buat Kak Azie naik takut nih.. Seronok sungguh AYU nak sambut Kak Azie yerrrr... Alaa tak yah susah2 nyer karpet merah buat lalu, tapi bungkus jer kapet merah tu buat hadiah door gift ker? Ahaks! hehehehe...

    dah nak dekat tarikh nanti, AYU misscall Kak Azie, so kalu Kak Azie dah dapat no AYU, senang nanti contact..

    Oleh kerana Kak Azie ni ikut trip, so mungkin jadual tu lebih ikut jadual orang.. Harap jangan diberi harapan tinggi. Apapun kita cuba nanti yer... Terimakasih kerana sudi nak ajak dating..

    Ada sesapa lagi? orang Kelate yg nak ajak dating? Ahaks!

    ReplyDelete
  14. sungguh seronok berjalan sambil mencuci mata,

    salamm,

    ReplyDelete
  15. dah lama x makan sata kat besut he he

    ReplyDelete
  16. Salam!
    Azie, tak mungkinlah kami org lelaki nak pi sama kot, nanti kacau program dan rasa tak selesa pulak. Mcmana pun terima kasihle, cuma saya doakan selamat pergi dan pulang pada 5-7 Mac 2010, InsyaAllah...

    ReplyDelete
  17. Salam kak Azie...

    Nida pun suka makan laksam.. tapi tak pandai nak buat, tapi bila dah jauh ni jadi terpandai pulak.. dah 2 kali masak tau..hihi

    p/s: kena duk jauh baru pandai kot

    ReplyDelete
  18. TUNBEGIA > Salam, terimakasih sudi bertandang..
    memang seronok berjalan melihat-lihat tempat orang... selagi terdaya kaki ni melangkah...:D


    CALUK > Besut? Selain Besut? Marang pun ada yg sedap gak.. Jommm...1

    ReplyDelete
  19. TAJNUR > ya benar.. Saya sendiri lebih selesa jika ikut trip dengan kaum sejenis sahaja, tapi ada kala kaum lelaki juga perlu dlm waktu2 tertentu..

    Dulu pi trip ke Jakarta dengan semua wanita sahaja, boleh pulakkk...:D


    NIDA > wahh dah pandai yerrr.. Nanti ajar yer... Kak Azie ni pun kira jauh gak nii.. tapi tak pandai-pandai.. hahahaha...!

    ReplyDelete
  20. Waaaaaaaa....!!! Beta ngidam laksammmm...!!!

    ReplyDelete
  21. salam buat azie...
    kalau sampai kelatan jangan lupa cari kuih

    1. gelembong boya
    2. buah gomok

    selalunya nak makanan cam ni kat atas pasar siti khadijah banyak jual menada ni...

    senyum semacey....

    ReplyDelete
  22. Salam..
    Suka makan laksam tapi bila minta org Kelantan atau Terengganu tunjukkan, depa pun kata depa tak berapa reti nk buat isi laksam yg nipis dan tak terputus2...ada sapa tau mcm mana nk buat isi laksam yg licin dan nipis..

    ReplyDelete
  23. Sata paling sedap pernah vic makan sata di terengganu tepi jalan menghala ke cherating kuantan. Gerai bawah pokok... betul2 lepas simpang...

    Kalau ke KT atau kuantan... wajib singgah semata2 nak beli satar... sedapnya

    ReplyDelete
  24. salam kak azie, sy akan balik kelantan insya Allah cuti thn baru cina ni, so memang tak ley join akak nye rombongan... hehhe... drp ikut akak rombongan, tido hotel, baik sy tido rmh mak kan, free je... hehehe... jgn marah aaa....

    ReplyDelete
  25. hehehe, samalah kita kak ros. cuti panjang jgk CNY nih, hampir 10 hari. Alang² nak balik

    ReplyDelete
  26. wahhh! kita pun macam teruja gak nak ikut sama jalan2 sambil menghabis kan duit hehehe. Kali pertama gi Trgganu last 2009 memang best, walau pun x dapat jalan2 sangat. Rindu akan keindahan pantai disana. Zaman anak dara pernah samapi dengan hubby dulu.(zaman bercinta2an) hehehe.

    Memang seronok coz ct pun suka melihat tempat2 orang ni azie. Apa kata kalau dah gi nanti tepek gambo banyak2 ya. Yang penting Laksam & Laksa memang ct suka tu.

    ReplyDelete
  27. Wahhhh... banyak nyer komen-komen dan pendapat yang sungguh buat saya teruja...

    Memang saya seorang yang suka berjalan melihat negeri orang, dan segala yang berkaitan dengan warga tempatan...

    Nak shopping tu bukanlah menjadi keutamaan..

    Nanti kalu tercapai hasrat ini, insyaAllah.. akan ditayangkan gambor nyerrr...:D

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails