Thursday, February 25, 2010

Our last 6.30pm...

Petang tadi merupakan hari terakhir kami balik 6.30 pm. Yessss..! akhirnya tanpa disangka management menukarkan semula waktu bekerja.

Dolu-dolu kerja 8.00 am-5.00 pm atau boleh memilih shift lewat skit: 8.30-5.30. Aku pilih yang lewat skit, sbb pepagi kalut uruskan anak-anak pegi skulah, dan biasanya anak-anak suka bawa bekal.

Pastu, berubah lagi sebab kami tak berminat untuk kerja hari Sabtu yang cuma sekerat hari. Ok juga sebab loose jer rasa, tapi kalu sesapa yang apply cuti or "tercuti" pasti rasa rugi. So atas budi bicara, no more Sabtu tapi waktu kerja yang 5 hari tu dipanjangkan sehingga 6.30 pm dan clock-in 8.30 am. No more nak pilih-pilih shift.

Ya begitulah senario pekerja swasta (apa lagi berBOSkan warga UK). Ada banyak beza, ada banyak yang tidak sama, tapi sebab dah bertahun-tahun (sampai dah tua...), dah biasa sangat dengan budaya dan cara bekerja yang ada yang best, ada yang kekadang sakit gak jiwa bila musim angin melanda... Agaknya angin tu mengikut 4 musim di Glasgow kot... sekali fikir rasa benciiiii sangat, tapi 4,5 kali fikir rasa seronok plak.

2 hari lepas memo kuar lagi. Waktu bekerja menjadi 8.30-5.30pm sahaja. Yesssszaahhh! 1 jam kelebihan yang besar maknanya tuuu.. Especially bagi aku yang mengambil kira waktu balik hanya 7-10 minit sahaja. Ya, jarak ofis dan rumah tak jauh, tak pernah lebih 15 minit waktu pegi dan balik, so kalu dapat singkatkan sejam tu, memang ler sangat membahagiaaaaa kannnn... yuhuuuuuu!

Pasni rasanya dapat kot layan siri-siri kat tv yang selalunya menjadi kegemaran makcik-makcik kat umah tu, kan? :)

Sesi tayang-tayang

Kasut CROCS yang ALONG beli minggu lepas. Tersalah size, masa acu di kedai, elok jer bila pakai 2 hari ketat pulok, sampai melecet. So tukar yang baru. Cari yang bigger skit, tapi tak dapat same design, kene pilih yang lain. So dapat yang ini:

Mujur bleh tukar dalam masa 3 hari -- itu ler untungnya kalu beli yang ori dari butik jenama itu sendiri. Tapi, yang ini harganya murah skit RM139, tapi macam biasalah, perbezaan harga tidak akan dikembalikan. So, ALONG rugi RM30. Takper, janji puas hati...

~...Maggi Saya Sudah Kembang..!!~



33 comments:

  1. salam kak azie..
    Tuya suka tang "Maggi Saya Sudah Kembang..!!!"..hahahahahahaha..

    ReplyDelete
  2. Salam kak,

    selamat menyambut Maulidur Rasul.

    Cuti lagi kita...

    =)

    ReplyDelete
  3. azie,
    selamat menyambut Maulidur Rasul...
    amacam?... dah cuba beriyani JM?..

    ReplyDelete
  4. Naper jadi camtu? Naper boleh pendek masa lak?

    ReplyDelete
  5. Ooo...best lah, lepas ni balik keja akak boleh la layan Na O Mei..hehe..favorite saya skrg ni.

    Comel nye kasut..pinky lagi!

    Salam Maulidur Rasul...

    ReplyDelete
  6. salam kak azie

    lama betul saya tak menjenguk, banyak sudah yang kak azie tuliskan. Sori, sy tak boleh nak komen kat semua entry, tp saya dh baca semuanya. Tentang nilai, tentang ayam organik, tentang pesta buku dll. Insya Allah ada kesempatan saya akan sapa akak di pesta buku PWTC. Kebiasaannya sy akan buat rombongan cik kiah pada hari pertama pesta buku, tapi tahun ni nampaknya macam tak berkesempatan sebab kebetulan pada tarikh tu adalah tarikh konvokesyen student di tempat saya. Mungkin saya terpaksa tunda ke jumaat yang berikutnya. Insya Allah bila sampai saya akan cari kak azie dulu. Tahun ni mungkin tak boleh nak shopping sangat sebab pesta buku dibuat dipertengahan mac, time ni belum gaji lagi. Rasa macam sesak pulak kenangkan tahap layak shopping ni dh jadi kurang. Takper la, mungkin dapat jumpa akak pn dh mencukupi.

    Ok la kak, selamat bercuti...

    ReplyDelete
  7. Mahal betul kasut crocs tu, ya? buat dari kulit boye ke dagen boya? :)

    ReplyDelete
  8. salam azieazah kasut cantik lagi cantik bila tuan yang memakainya cantik...

    ReplyDelete
  9. TUYA > saja suka copy ayat ALEX.. Dia sebut selamba jer, dia sendiri pun agaknya tak sangka, ramai lak suka tagline tuh.. hahahaha...!


    IRIS > Selamat bercuti juaa..

    ReplyDelete
  10. AKAK > alahaiii... lupa lak Azie pasal tu. Ritu pegi Tesco Ampang, tp anak-anak nak masuk KFc.. lupa terus. Belum lagi mencuba.. AKAK dah try ek? ok tak?


    KHAYAL-KHAYAL > panjang masa pun kalu ada time yg tak berkualiti, baik pendekkan jer...hehehe (btw, ada mirror team kat China yg jadi backup kalu overloaded)

    ReplyDelete
  11. SITI MURNI > Siri Na-O-Me? ada gak tengok skit2, heroin dia Elly Mazlein kan?

    Kasut tu yg benor nya tak ler pink sangat, lebih kepada warga Magenta (merah keunguan). Dan tukar yg baru dapat kaler Merah Makngah..hehehe..

    ReplyDelete
  12. ROSNANIE > terimakasih sudi menjengah. Nanti jika berkesempatan, jumpa di Pesta Buku. Sangat berbesar hati Kak Azie andai dapat bersua.. :)


    KAKCIK > rasanya yg jadi mahal tu sbb kualitinya. Jenama tu disebut CROCS bukan kerana kulit boya or dagen boya, tapi kerana most design kasutnya menyerupai macam mulut boya..heheheh..
    tapi memang selesa betul kasut tu..

    ReplyDelete
  13. ABELI > setuju dengan ABELI.. sebab tu saya tak beli.. hahahaha..

    ReplyDelete
  14. terkazut aku..ingat hang punye :p

    aduiii jadi remaja belia kalau hang pakai beb

    pinkyyyyyyyy :D

    ReplyDelete
  15. salam...
    keja jangan tak keja...
    jeliternyer kasut akakkkkkk...

    ReplyDelete
  16. Salam Kak Azie...

    Budaya di sini pula pukul 4 dah lengang kebanyakan ofis.. dah ler kedai2 pukul 6 dah tutup.. boring maaaa

    ReplyDelete
  17. aku x tahu aku kerja masuk kul berapa balik kul berapa ha ha

    ReplyDelete
  18. ECHAH > tu kasut ALONG. Dia perlukan kasut yg selesa sbb skang ni kolej dng kampus dia jauh, dan dia kena berjalan.

    ehh kalu aku pun nak pakai gak, tak lawa pun, akan jadi lawakkk..hahahaha!

    ReplyDelete
  19. PAKLONG > kasut jer jelita..heheheh..


    NIDA > oooh kalu kui 4 dah bleh balik umah, gerenti boleh tido dulu baru masak utk dinner..heheheh

    ReplyDelete
  20. CALUK > jangan2 rumah dgn ofis pun ko tak leh nak beza dah...

    ReplyDelete
  21. Cantik kasut tu mahal tak pe asal selesa pakai.

    Kak Zai kat rumah ni dari pagi sampai ke malam bekerja.

    ReplyDelete
  22. KAK ZAI > tabik ler pada orang yang sentiasa tak penat bekerja dari pagi sampai malam...

    saya pun balik ke rumah kerja juga..:)

    ReplyDelete
  23. Aslmkm.
    Sori Azie, Kak G bz skit & then terlupa la plak ... Jgn mare! :)
    Bagus juga keje mcm Azie ... almost alwys ngan laptop/desktop masa kat ofis tu.

    ReplyDelete
  24. muahahahaaa bos kak azie orang putih ke? sama laaa dengan dakni tapi orang australia... keje macam tak keje je... banyak rileks dari keje tapi 5hb mac ni dakni dah tak keje lagi... nak pencen laaaa... muahahahaaaa duduk umah je jadi man of leisure plak

    ReplyDelete
  25. Hello Azieazah, nice shoes. Never knew 'Crocs' make this ones.
    How you doin' at work? Hope everything settling down okay.
    Have a nice weekend, Lee.

    ReplyDelete
  26. DRFAUZIAH > Salam Kak G. Terimakasih. Takper, Azie tak kisah. Btw, kerja saya memang kena gunakan komputer.. Desktop. Yang best kami boleh layari internet bila free kecuali YouTube...


    ICE > lebihkurang sama ler kita. Tapi Kak Azie seronok sbb kerja bermusim. Kalu bz, sampai tak sempat makan, kalu fre sampai rasa nak tidur... hehehe

    ReplyDelete
  27. UNCLE LEE > Hellooooooooo... miss you..!

    Di Msia, kami cuti yesterday for Prophet Muhammad. So weekend ada 3 days cuti. Bestttt...!

    Have a nice weekend, UNCLE..

    ReplyDelete
  28. bermula bulan april nanti aku mula kerja jam 9.00 am to 6.00 pm

    ReplyDelete
  29. MAMAI > best gak masuk lewat, tapi kalu nak tunggu kul 6 tu, rasa seksa woooo...

    ReplyDelete
  30. Azie,
    Cuba kerja di jabatan kerajaan. Mengeluh nanti tau! Kenapa ye?

    ReplyDelete
  31. salam azie,
    rindunya lah
    heeeeeeeee...

    somel crocs tuh
    sweet

    rumah n pat kerja i juga dekat jerk
    drive pun dalam 10 minit jer
    best kan
    heeeeeee

    sihat ke tu wak?

    ReplyDelete
  32. KAK NORA > Saya tidak pasti soklan Kak Nora tu. Setahu saya, dolu2 kerja gomen banyak relax, boleh gayut, boleh mengait, jualan kain baju.. boleh merayau sana sini..

    tp skang dengar citer, sesapa meronda kat kafe pun ada pegawai yang skodeng dan report, pastu dengar citer kerja gomen semakin strict..

    yang pasti saya keja swasta, pun ketat sekali undang2 dan tekanan..

    keja apa pun tak kisah, yg penting halal dan bertanggungjawab...

    ReplyDelete
  33. Salam BLUECITY... pekabar? Kiter pun rindu kat awak...:)

    kasut tu kasut anak dara saya.. Saya ni lebih minat dengan seliper jerrr..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails