Monday, February 8, 2010

Gerai no. 20...

Ini bukan iklan or promosi...

Jumaat lalu, AKAK call aku. Dan kami borak-borak sekejap sebelum giliran AKAK dipanggil nurse. Terimakasih KAK.

Antara yang diborak termasuk tentang gerai yang jual Nasi Lemak di TPCA. Aku lupa no gerai tapi lokasinya memang ler hafal dalam kepala sebab tiap kali kalu teringin Nasi Lemak TPCA, hanya gerai tu saja yang aku dan kengkawan pegi. Jadi hanya leh explain kedudukan gerai jer pada AKAK. Hehehehe... “sebelah kiri, tokey dia pompuan lawa hitam manis, pakai selendang...”

Kebetulan Sabtu pagi, TOKLAKI ada janji dengan kawan dia (kawan aku jugak) untuk bersarapan di TPCA, cuma time kami tidaklah seawal time AKAK. So tiada jodoh utk aku bertemu dgn AKAK.

Kami bersarapan jam 9.30am, dan AKAK dah pun balik ke rumah.

Gerai no 20. Time ni memang orang tengah ramai. Saja jerr aku snap time minah-minah omputeh ni duduk. Jangan tak tau, depa ni semua cakap Melayu (kawan anak Tokey Gerai No. 20 ni)...

Selesai sarapan, pegi Pasar Pudu, cari stok. Tengahari tu takdak idea nak masak, so bakar ikan jelah.

Pembakar aku sangatlah comel (dan juga dah buruk sebab dah berumur 10 tahun lebih tuu..), jadi berhimpit-himpit lah Cencaru tu. Maksimum leh muat 3 tapi aku paksa 4 sekali, mujur tak besar sangat, so kira muatlah tuh..

Sup Bebola Daging. Abaikan senduk kayu aku yang dah boleh dibuat kayu api tu yerrr...

Bubur Jagung ni masak juga, sebab nak bagi kat Abah Mertua yang baru kuar tengahari tu dari IJN. So kami berhimpun di rumah Mak Mertua yang setaman dengan aku. (Ya.. Abah Mertua duk Johor [dgn wife lain], so sebelum balik sana, rehat di rumah yang dekat dulu).

Malam, terpaksa pula hadir mesyuarat tergempar di ofis YPN. Ada pelancaran program baru. So, atas arahan, aku kena hadir di hari pelancaran program dan terpaksa melupakan hasrat untuk ke Program Amal Kesihatan dan tak tercapailah hasrat untuk menderma darah tu. Next time lah nampaknya.


~...aku boleh tutup mata jer pada budak-budak muda yang tak nak tegur sapa aku (walaupun dah jumpa 3,4 kali), tapi kalu buat tak nampak pada orang yang lebih tua dari aku, memang aku tak leh terima. Susah sangatkah untuk bersalam dan bertegur sapa? Memegang ijazah membolehkan mereka tu untuk jadi sombongkah?...~



40 comments:

  1. hadoi....seyes tergoda tengok sup bebola daging...sila kongsi resipi anda....

    ReplyDelete
  2. omputih cakap melayu??
    whohoho mst slang2 kan.bagus tol.

    ReplyDelete
  3. nampak delicious sangat kak..dah la saya kat opis ni, time tea-break. yg lain tu boleh tahan...tapi bab sup bebola daging tu jenuh saya tahan air liur dari meleleh..huhu

    ReplyDelete
  4. NORASHIKIN > resepi lempaq-lempaq.. kalu ada bunjut, settle. Tapi Mak’NDak tak guna bunjut. Rempah semua sukat sendiri, tumbuk tumis. Asal jadik jerrrr...


    EJAA > memang depa cakap Melayu, tapi ada gak ler campur-campur tu...

    ReplyDelete
  5. SITI MURNI > Sup Bebola Daging tu idea dari resepi yg SITI pernah masak dan tayang kat blog lerrrr... (jadi salah sapa sekarang?) hahaha..!

    Bebola tu beli yang ready made ler dari pasar. Sup macam sup lain jugak ler..

    ReplyDelete
  6. meetball sup nampak mengancam tapi kak zai tak boleh makan b/p berdezuuuppp kalau makan daging.

    Alhamdulillah ayah mertua azie dah sihat.

    ReplyDelete
  7. KAK ZAITUN > Saya pun jarang-jarang ada menu daging. Kurang popular di kalangan rakyat di rumah.. hehehe

    alhamdulillah, dah sihat sikit. Stabil tapi tetap juga bergantung kepada ubat...

    ReplyDelete
  8. suruhlah pemilik gerai 20 tu bukak cawangan kat Senawang .. kasi lawan itu Azhar Maju !

    ReplyDelete
  9. Kak azie berilah resepi sup bebola daging tu mcm sedap jer..Kalau susah2 sgt beri alamat umah ajelah..he3(trus dpt makan..he3 ,memang zureen tak malu ekkk..)

    ReplyDelete
  10. Azie,
    pergi, pergi dah...
    jumpa dan tak jumpa tu kuasa Allah...
    belum ada rejeki.....

    ReplyDelete
  11. AL-LAVENDARI > Bang HAMZAH. Pemilik gerai tu bagitau memang ada cawangan, tapi saya tak sempat tanya kat mana.. yg pasti bukan Senawang..
    Azhar Maju? maju sokmo ler tu ek?



    ZUREEN > alahai.. Resipi tu macam resipi sup biasa jer lah wehhh... Mekap jer yg buat teruja. Tabur daun sup, lawo ler diaaa...

    ReplyDelete
  12. AKAK > ya benar tu. InsyaAllah.. suatu hari nanti...

    ReplyDelete
  13. Rajin nyer akan masak masak, siap pencuci mulut lagi. Seronok nyer yek kalau kita berjiran heheheh ;)

    ReplyDelete
  14. ACIK MLMW > rajin tak ler rajin mana punnn... Dah rakyat ramai tu kena gak lah masak.
    Bubur Jagung tu si IKA yg sangat minat. Masak utk ABAH dan utk dia juga.

    ReplyDelete
  15. ikan cencaru di sumbat dengan sambal.....perrgh

    ReplyDelete
  16. kak azie,
    tergoda nye dengan sup meat ball tu..aduihhh

    ReplyDelete
  17. EELOBOR > Cencaru yang itu tidak bersumbat apa-apa. Tak reti yg benornya Kak Azie nak buat yg sumbat tu.. So yg itu plain, cecah air asam sajaaa..


    ACU > memang nak goda pun... hehehehe...!

    ReplyDelete
  18. Salam akak,

    Lama rasanya tak menjengah.

    Bubur jagung dengan sup bebola tu sangat2 buat perut lapar. Sangat suka.

    Kelate~terpaksa dijadikan kos lepas....ada plan lain yang dah di'plan' oleh orang lain. hehehe. Selamat pergi ye kak

    ReplyDelete
  19. kak azie, mmg dh jelas pn nmpk ikan tu bakar kosong jer. hehehe, yg sumbat sambal tu peberet eelobor ler.

    ReplyDelete
  20. tgh2 tak sedap badan ni kalau ada jiran antor semangkuk bubur jagung alangkah bestnya..lama dah tk makan bubur jagung..

    ReplyDelete
  21. Salam..
    Cencaru sumbat sambal dan digoreng garing.. sedap juga!

    ReplyDelete
  22. Azie, mcm kes I dgn Akak dulu. Kami tak berjanji nak berjumpa tapi TERMISS .. Kami ketempat makan yg sama cumanya bila I keluar, Akak n fmly masuk. Takde jodoh gitu.. :-)

    ReplyDelete
  23. Salam!
    Semoga Abah Mertua Azie cepat2 sembuh dan sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera selalu bersama2 mak mertua setaman Azie dan yang di Johor (mak mertua muda kot!

    ReplyDelete
  24. salam azie azah.. abeli yang lain tak berapa teliur.. tengok je sop bebola.. tu puhh.. meleleh air liur.. itu tengah santai blog .. hirop... sesudu.. sebiji bebola.... mamah pelan-pelan.. tangan taip komen blog teman ... amboiiiiiiii...

    ReplyDelete
  25. Salam Zie,
    Akak baru balik dari Tasik Banding..Subhanallah best Zie..Ration tak cukup nampak soup fish ball meleleh ayaq lioq..Gambarnya di blog akak..

    ReplyDelete
  26. salam buat azie...
    citer bab gerai ni terus jer jengok..mak aiii..lapor rasanya....

    ReplyDelete
  27. Walaweh...! Orang baru kuar IJN dijamu bubur jagung??? Ada santan kan bubur jagung tu???

    ReplyDelete
  28. ..dan bila wanita menjual keseksian ..wanita lain..ada mushkil jua..

    ReplyDelete
  29. mengancam lauknya...sup meetball tak tahan tuh...tergoda seketika :D

    ReplyDelete
  30. IRIS > Tak berjodoh juga kita untuk meronda Kelate sesama yerrr...


    EELOBOR > Harus Kak Azie pegi belajar cara nak buat sambal sumbat tu...

    ReplyDelete
  31. IDALARA > Jangan sampai merana melara dek tak dapat Bubur Jagung yerrr...


    KAK SHA > nak belajar.. belajarrrr...

    ReplyDelete
  32. KAK SOM > Nanti kita dating bertiga-tigaan yerrrr...


    Bang TAJNUR > Yup.. Mak Mertua saya ada lebih dari seorang.. Yang best semua mereka berbaik-baik wpun tinggal jauh.. Hebat kan?

    ReplyDelete
  33. ABELI > Saya pun dok bayang keadaan tu.. perhhhhh! nyamannn...!



    KAK LEHA > Nanti saya pi tengok. Tasik Banding? Mesti hebat tak terbanding tuh...

    ReplyDelete
  34. PAKLONG > Salam. Kalu lapor memang kena pi makan, nanti masuk angin, tumbang plakk...


    KHAYALKHAYAL > BRO. Abah tu dah 5 tahun buat bypass. Kena tahan di IJN ni sebab buah pinggang jer. Jantung ok. Makan tak pantang tapi air memang kena control. Tak leh lebih air.

    ReplyDelete
  35. ZEQZEQ > bila dah terjawab kemusykilan U tu, bagitau ler saya yer...


    KAKZIE > seketika takper.. kalu kerap sangat, kena buat sendiri juga nanti. Hehehehehe...

    ReplyDelete
  36. fuyoooooooooo

    gerai no 20, ramai mem2 mat leh seksi2
    heeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  37. mokyang, ikan bakar tu bakar dlm oven ye? huih tak penah try lagi... best tak? sup bebola daging adalah faveret seisi keluarga saya... nyum2

    ReplyDelete
  38. BLUECITY > Kebetulan saya pegi ritu, ada plak mek-mek saleh seksi ni datang sarapan sama...



    DINA > itu bukan oven aarrr... tapi pembakar yang ada bertutup (glass cover) dan bakar di atas dapur gas jerrrr... Dolu2 beli dari kawan (produk Menang tu).. RM70 tapi buat 3x bayor.. hahahaha.. dolu2 kan? Sekarang ni dah takda jual yg macam gitu...

    ReplyDelete
  39. Memegang ijazah membolehkan mereka tu untuk jadi sombongkah?...

    Buat parut luka berdarah sahaja.

    "Sekarang hanya iDAN seorang sahaja boleh berjuang untuk kedudukan diri!"

    Itu ayat dari para pemegang PhD yang rata-rata pangkat adik. Apa peranan KJ apa peranan Ketua Pakmal, apa peranan Penyelaras! Hancur. Ghairah mahukan gaji cepat ke belasan ribu RM maka hilang langsung sikap ukhuwah, tolak ansur. Kaki cantas belaka.

    Mana mereka pandang kita yang melukut ini Dik Azah.

    ReplyDelete
  40. Bang IDAN > begitulah manusia bila ada kedudukan yg sikit lebih dari orang lain. Mudah lupa diri...

    Dalam dunia yang serba kalut ni, manusia lupa tentang harga diri.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails