Tuesday, March 8, 2011

Sekali Lagi, Para Doktor: Tolongggg....

Salam.
08-03-2011, tengahari.


Macam ler free sangat hari ini. Rajin lak dan tulis entri lagi. Sebenarnya perkara ini sudah lama berlaku, dah nak sebulan. Memang ada terfikir nak tulis tapi tak pasti.

Kira-kira sebulan lalu, AA tiba-tiba diserang rasa gatal-gatal di atas tangan (bukan tapak) selama kira-kira 2 hari berturut. Kemudian lega, tetapi atas kaki pula gatal-gatal. Yang pelik, hanya sekitar atas tangan dan atas kaki (sehingga buku lali sahaja). Adakah saya salah makan? Berfikir... berfikir.

AA bukan seorang yang allergi, pendekata apa sahaja makanan yang gatal terutama seafood memang tidak pernah masalah sebelum ini. Panjangkata, belasah semua.

Selepas hari ke-4, semuanya kembali ok. Tapi memang AA tak puashati, nak buat testimoni sendiri. Sebab hairan. Tak pernah gatal camtu, leh lak gatal yang teruk. Bergaru sakan tiap minit, tanpa kudis tanpa bintik.

What I do? I pegi pasar malam, beli Yong Taufu, sengaja ambil 1 batang (leh guna ker penjodoh bilangan ni?) Crab Stick. Test try tengok.

Selang sehari, gatal di tangan tak timbul langsung tapi gatal di sekitar atas kaki berulang lagi. Lagi. Lagi. Yang heran tu, waktu siang kurang terjadi, sekali sekala jer. Tapi kalu waktu malam, especially time nak tidor (kacau betullah...!), memang akan tergaru-garulah selama beberapa minit walaupun dah sapu minyak, balm, krim dan segala yang sesuai lah!


Garu beberapa minit sebab memang gatal betul, sehingga sekitar kaki tu terasa panas dan macam nak melecet. Tapi tiada sebarang tanda merah-merah atau bengkak, atau bintat macam allergi. Pelik aihhh...

Gatal-gatal tu masih berulang setiap hari sehingga sekarang. Antara ikhtiar AA adalah, rendam kaki dgn air suam dan juga gosok dengan Sabun Garam Bukit..

Hasrat memang nak pi spital tanya, tapi asik ler tangguh. Memang perangai...

So, para blogger doktor, sekali lagi tolong beri nasihat percuma yaaaa... Pleaseeee!



Selingan hari ini:



Sebagai menjawab soalan dari blogger SOMMUFFINS. Tak timbul pun soal kepoh. Tak tahu elok bertanya, ye tak? Memang AA jarang sekali (hampir tak pernah) cerita pasal anak-anak semuanya. Sekali sekala saja. Macam biasa, alasan segan jika nak banding dgn anak-anak orang lain yang hebat. (Tapi anak sendiri, tentulah kita sahaja yang merasa hebatnya mereka!)


NOR + 2 NUR(s)

Jawapan: Anak AA semuanya 6 orang, SOM. Matematiknya adalah: 4 anak perempuan – (ditolak) dari jumlah seluruh anak dalam keluarga = 2 anak lelaki.

hehehe bleh gitu SOM?



~...SERI BULAN sentiasa dicurigai bila mengambil keputusan mengikut HISYAM bermastautin di Kampung Separuh Desa dan bukan sedikit pula menjadi mangsa lelaki “gatal” tetapi kerana janjinya untuk berbakti, HISYAM terus menjadi pendorong yang sukar dibanding...~









57 comments:

  1. jika masalah itu masih berlarutan, silahlah pergi berjumpa doktor dengan segera ...

    selalu saya baca jawapan doktor kat majallah macam tu !

    ReplyDelete
  2. alergik kot! dah makan ubat, insyaAllah baik..better AA cpt2 pegi sebelum terlambat :D

    ReplyDelete
  3. kita pernah kena! sampai nangis² rendam kaki dalam air panas!

    doktor kata alergik, walhal selama ni tak pernah. dia kata alergik boleh wujud tiba². ok, kira penyakit baru la?

    tapi lepas tu kita try balik semua benda yang kita makan sebelum kena gatal², dan tak gatal lagi. rumusan 2: alergik boleh sembuh tiba².

    sekian, hehe :)

    ReplyDelete
  4. Nak jugak tunggu cik tuan puan doktor jawap. Sebab malam tadi kegatalan jari ...hikhikhik

    ReplyDelete
  5. semoga Dr Daddy ziyyad mampu membantu :-)

    ReplyDelete
  6. Sebab kakcik bukan doktor, idokle teman tahu nok menjawabnye... Kengkadang teman pun kene juge gatei2 yang tak tahu punce tu...

    ReplyDelete
  7. Bang HAMZAH al LAVENDARI:
    Sekarang saya nak jawapan sebelum jumpa doktor. hehehehe



    MAK DARA:
    Haruslah allergi. Kalu boleh jangan laaa.

    ReplyDelete
  8. KUCING OREN:
    Oh ya ker? Bleh sembuh tetiba jer ek? Bagus lah kalu boleh sembuh.


    ACIK:
    Tu gatal jari lain tuuuu.. Jangan-jangan nak terima cek lain plak kali ni...:)

    ReplyDelete
  9. SAHROM:
    Kita tungguuuu..



    KAKCIK:
    Itu sekali sekala takper ler. Ini yang tiap malam ni, apa hal ler pulak ekkk...

    ReplyDelete
  10. wahhh ramai anak kak azie ye.. melimpah ruah la rezeki sekeluarga! :)

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cara Dapat Side Income Dengan HeartBeat!

    ReplyDelete
  11. AA
    Timakasih bitau equation maths tu tapi jawapannya masih diawang2an. Dah congak2 tapi takut tersilap paham pulak.

    Psst.. nama kita ada 1 M jer :-)

    ReplyDelete
  12. JIJI:
    Alhamdulillahhh..



    SOM:
    Ops! Masih tidak jelaskah jawapannya? Nanti I bukak kelas tuition subjek Maths utk U ek? Spesel punya. hahahaha

    Kita berdua jer jadi pelajarnya dan cikgunya kita pilih yang mudo-mudo skit. Bleh gitu SOM? hahahaha

    ReplyDelete
  13. akak, kazen kita pernah rasa gatal mengenyam kat tapak tangan dan satu badan. tapi benda tu tak nampak kat luaran, dia kat belah dalam. ada kuman dalam kulit dia. so dia kena p cocok utk menghilangkan rasa gatal tu semua.

    ReplyDelete
  14. eh, penyakit apakah ni akak? saya pun tumpang musykil jugak ni..

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah 6 anak..ana br dua. nak tambah lagi nie :)

    ReplyDelete
  16. kalau saye gatal2 ni selalu alergik mkn sea food...

    bile dah gatal2 tu..mcm tak cukup jari kat tangan ni nak mengarunye...

    ReplyDelete
  17. nasihat dari doktor tak bertaulian sila berjumpa dengan doktor yang ada ijazah...hahhaaaa...

    k.azie...anak aina separuh dari anak k.azie tapi tak maulah lawan cukuplah dengan yang ada...

    ReplyDelete
  18. Kak, untuk diagnosis penyakit kulit ni, perlu

    1- tengok rupa kulitnya/ruamnya

    2- dengar simptom pesakit

    Pendapat saya, (sebab tak tgk kulit akak camane), based on ciri2 dia gatal kuat waktu malam,ianya besar kemungkinan SCABIES, yakni kudis.

    -kalau time panas/peluh, makin gatal tak?

    akak cuba ambik gambarnya, dan tunjuk..saya tolong mana yg boleh.

    kalau nak kata allergic, mungkin juga. Tapi allegic patutnya tak kira time, siang pun gatal, malam pun gatal. Boleh jadi allergic ni kalau
    a) makan benda ada protein(protein based) mcm putih telur, ayam, ikan, seafood

    b) contact allergic--ini bukan menerusi makanan, tapi sentuhan. Contoh air paip tinggi klorin, air kotor, habuk, sabun, chemical, deodorant, perfume, bedak, etc

    ReplyDelete
  19. sebab tak pakai kasut/sandal pepel??!!
    .
    .
    :)

    ReplyDelete
  20. kena jumpa doktor...sampailah okay..

    ReplyDelete
  21. NM02:
    Kalu bila cocok tu boleh terus baik, ok la kan...



    WAHIDA:
    Jangan-jangan kena buatan takk...? hehehehe mengarut.

    ReplyDelete
  22. ANA:
    Alhamdulillah. Cukuplah 6 tu. Dah besar pun.



    AIN NORAINI:
    Kalu allergi seafood sekali pun, kenapa tidak muka, tidak mata hidung pipi atau dada? kenapa mesti atas kaki sahaja?

    ReplyDelete
  23. gatal tu biaq yg arif jawab...

    kira kak zie menang 1 dr kita
    tp best ada ramai anak darakan..

    seorg tukang masak..
    serg tukang cuci kain..
    tukang kemas..
    tukang lipat kain..

    best ...^____~

    ReplyDelete
  24. JUNAINA:
    Tak yah ler lawan. Biar rekod Kak Azie pegang. Hehehehehe


    DR DADDY ZIYYAD:
    Terimakasih pendapat dan info.
    Kalu nak kirakan, kulit Kak Azie langsung tak berubah. Tiada bintik malah jika tengok macam takda penyakit langsung pun. Masa time garu jer dia jadi merah skit ler, tapi pastu ok.
    Kadang2 duduk buat kerja di ofis (aircond) pun bergaru juga kaki.
    Pelik hanya kaki lebih teruk sekarang ni. Habuk mungkin...

    ReplyDelete
  25. DR SINGA:
    Belikan lah sepasang seliper PEPEL. Saiz 8 tauuu.. hehehehe
    *Nak kene doktor sorang niiii...



    ANTAAJ:
    Sebelum jumpa doktor, nak juga tahu pendapat doktor thru maya...:)

    ReplyDelete
  26. ATI:
    Ramai anak dara zaman sekarang tak sama mcm zaman kita lagi dahhh..
    Yang besar2 semua duduk jauh, skang ni si EMAK ni ler yang buat semua kerja tuuu. Wuaaaaa!

    ReplyDelete
  27. kak azie...
    cantik sandal...heheheh...
    kak...kaki gatal tak pe...
    boleh garu...meh sini sy tolong garukan...heheheh

    ReplyDelete
  28. saya bukan doktor jadi biorla doktor yg jawab, hehe

    comel sungguh selipar baru kat header tuh!

    ReplyDelete
  29. Aslmkm Azie.
    Pelek, tapi memang ada juga mengalami gitu.
    Doktor akademik macam Kak G memang la tak pasti juga sebabnya! :)
    Tapi ada kawan Kak G yang mengalami lebih kurangn gitu ... solusinya:
    1. Upar daun herba cina dengan secubit serbuk pala & garam. Sapu.
    2. Guna 'miracle ointment' dari senarai ubat tradisi Cina. Hanya susah dapat la.

    ReplyDelete
  30. Sambung lagi ye kak..setelah baca jawapan akak tu..

    -kalau takde apa2 skin rashes, then maybe betulah ia allergic reaction..maybe kepada habuk tu..

    sebab ciri2 alergic rash ni dia dtg, dan dia pergi..ikut suka dia

    ReplyDelete
  31. AZIAN:
    Kadang2 rasa nak garu dgn kayu, atau dgn paku. Terlalu gatal, tapi hanya di kaki sahaja.



    DINAS:
    Kak Azie rasa seliper kat header tu cantik pada warna, tapi belum tentu selesa. Sebab itu seliper plastik tu.

    ReplyDelete
  32. Salam KAK G:
    Terimakasih petua. Harus juga diusahakan.


    DR DZ:
    Terimakasih lagi.
    Mungkin juga allergi dari habuk kerana Kak Azie lebih banyak pakai kasut terbuka berbanding yg bertutup. Mungkin harus guna stoking/sarung kaki lepas ni.
    Terimakasih yaa..

    ReplyDelete
  33. Kakak yg bukan Dr pun nak jawab juga tapi bukan tang ubat. Cuma hairan kenapa tetiba jadi allergi gitu. Mesti ada sebab lain. Dah ada Dr yg jawab pun.

    Selipar pagi tadi lain, petang dah lain....

    ReplyDelete
  34. AA
    daku agak hairan gitu..
    klu ibu ayu pernah jadi mcm tu...
    pi hospital br tau dia ada alegik...

    pi hospital cepat yer

    ReplyDelete
  35. maybe akak allergic la tu....baik jumpa doc ambik ubat cepat kak jgn biarkan ianya melarat...semoga cepat baik..take care.

    ReplyDelete
  36. masukkan sekali gambar anak2 tuh. hihihi

    ReplyDelete
  37. akak alegik kot..

    dah kita garu nati..jadi merah2kan..

    jika xbaik dlm seminggu..baik akak pi spital..

    ReplyDelete
  38. kak azie,
    seperti yang telah dibincangkan..kemungkinan adalah allergic..
    ubat seperti piriton atau anti histamine boleh melegakan kegatalan sementara..
    dalam kata lain;
    gatal tangan = nk dpt duit kot
    gatal kaki= nak jalan2...hehehehe..

    ReplyDelete
  39. Tak dpt nak bagi nasihat nih coz belum ada pengalaman...kang betambah gatal plak kang slh bg nasihat...hu3....

    ReplyDelete
  40. allergic tak akak ni..saya allergic dgn kolam renang...huhu...

    ReplyDelete
  41. alamak, patut doktor je yang tulis komen kat sini

    ReplyDelete
  42. memang sah kena jumpa doktor lah azie...

    comel2 anak azie

    ReplyDelete
  43. gatal takpe jgn miang heu heu --> gi lah jumpa doktor nanti aku nak banjer kau asyik tergaru2 lak he he

    ReplyDelete
  44. KAK ZAKIE:
    Saya pun heran kenapa tetiba saya leh jadi gitu. Tapi mungkin allergi tu terjadi secara tiba-tiba.



    AYU:
    Tu yang malas pegi doktot. Sebab takut nak dengar keputusan tu. Selama ni makan ok jerrr...

    ReplyDelete
  45. NIEZA:
    Terimakasih. Ubat ok lagi, tapi kalu kena pantang makan... oh tak sanggup.



    EELOBOR:
    Gambar tak banyak.

    ReplyDelete
  46. MEK SARAH:
    Spital jauh.. hehehe bleh gitu?



    DR ZILA:
    Terimakasih. Kita pernah dah bincang. Kemungkinan besar allergic.
    Gatal tangan bukan nak duit, tapi dah dapat duit pun. Terimakasihhhh...:)

    ReplyDelete
  47. AZZEY:
    Salah bagi nasihat pun, kadang2 ada yang sampai saman menyaman, kan?



    ERI-CHAN:
    Allergic kolam renang? Allergic dgn klorin tu...

    ReplyDelete
  48. CEMOMOI:
    Doktor tulis sudut dia. Bukan doktor tulis di sudut 90° lak. hehehehe


    CIKGU NORMAH:
    Comel dan comot. hehehehe


    CALUK:
    Aku kalu miang dengan ko jer. hahahahah!

    ReplyDelete
  49. bila kena gatal mcm tuh keje asik nk menggaru ajer..bila garu melecet pulak pedih..jumpa specialist lah kak..

    ReplyDelete
  50. GADIS BUNGA:
    Yeah.. masih lagi malam tadi. Pelik hanya malam hari. uishhhh



    NOOR:
    Harus jumpa jugak nii..

    ReplyDelete
  51. allery la tu. sila berjumpa dokter :)

    ReplyDelete
  52. ooh teringat jiran saya tahun lepas,,kes sama,

    lepas seminggu kaki kena potong.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. SUHA:
    Salam kenal, sila masuk terimakasihhh...



    ZEQZEQ:
    Kaki palsu dia ada banyak ek?

    ReplyDelete
  55. Hai kak.. maaih lagi ker gatal nya.. saya pun terkena beberapa hari nie.. malam jer bergaru.. smpi xdpt tdo nyenyak..esoknya ngantuk bangat.. any solution ke kak? Huhu..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails