Tuesday, April 30, 2013

Guardian di samun, dan saya di dalamnya…

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
30-04-2013



Saya balik kerja semalam, plan nak singgah supermarket dekat LRT (di mana rakan yang memandu turunkan saya), tetapi tiba-tiba rasa malas. Then, sampai area rumah saya teringat yang saya kena singgah juga kedai untuk beli shower crème yang dah habis sangat.

Masa tu tak sedar pun, hp saya rupanya hang. Patut pun takda sapa call saya seperti biasanya, MyToklaki akan call tanya saya kat mana… kul berapa sampai stesen LRT (untuk dijemput).

Bila sampai taman terus nak singgah Guardian. Lalu melintas depan surau, jemaah masih belum selesai solat, lalu saya menjangka MyToklaki takkan jawab call sehingga selesai Isyak. — panjangnya mukadimah! 

Masuk ke dalam Guardian sekitar jam 8.45 pm. — ya, saya memang tiap hari balik keja malam, sebab kena stayback buat OT. Dalam dok pilih-pilih barang (nak beli satu barang jer pun), sambil budak sales girl tu rajin melayan tetiba jer seorang lelaki India bertopi keledar masuk dan hulur pisau berkilat ke arah security yang berdiri kira-kira sekaki jer dari saya. Selamba jer dia kata (tidak jerit kuat pun). “Diam! Diam…! Saya kata diam!”

Yang sempat saya pandang sekilas ialah, pisau sepanjang kira-kira sekaki dihunus. Beberapa orang staf Guardian terus meluru ke belakang. 3 orang pelanggan lain (4 orang termasuk saya) pun terus meluru ke belakang jugak. Masa tu, terus ‘pling’ dalam kepala saya: ini rompakan!

Saya rasa saya orang akhir yang berlari ke belakang. Kami menyorok dalam satu bilik kecil di belakang yang gelap. Tak berani nak on lampu pun. Di luar cuma sales girl yang layan saya tadi dan security. 

Masa tu saya terfikir, janganlah penyamun tu ‘kacau’ kami. Mana la tahu, ugut nak handbag plak. Kebetulan saya baru kuarkan sikit tunai, yang masih dalam poket slack. Cepat-cepat saya sorok kat dalam bra! Hehehehe!

Selang 3,4 min barulah pintu dibuka kerana penyamun tu dah pergi. Depa (berdua dengan sorang lelaki Melayu) hanya sempat ambik peti cashier (yang dikopak) saja. Syukur lah.

Menanti beberapa minit sementara polis tiba, rupanya saya menggeletar. Malas bersoal-jawab (lebih menyerahkan kepada staff menguruskan) saya terus balik.

MyToklaki cakap, “Syukurlah awak selamat. Takda apa-apa. Jangan kena rogol sudah!”

Cisss ke situ pulak dia!

Yang saya boleh rumuskan: saya tidaklah seberani yang dilihat orang dan seperti yang saya sendiri sangkakan...

Selingan:

Duit Korea (nilai Won) yang saya belum pernah tunjuk di blog.





 ~...seseorang yang rupanya menjadi penghendap rahsia segala kegiatan SERI BULAN akhirnya mengakui dia sudah penat menunggu tetapi apabila tiada layanan yang sepadan dan HISYAM pula seperti memotong jalan dia akui selama ini dia rupanya seorang Jejaka Perasan!...~




45 comments:

  1. Siapa pun akan menggeletar kalau terjadi kejadian yang tak terduga begitu.

    Eh! orang lelaki ni, fikirannya tak ke lain agaknya! ;-)

    ReplyDelete
  2. Aishhhh...kalau Aina mau pengsan kot. Alhamdulillah Kak Azie dan semua orang kat situ selamat.

    ReplyDelete
  3. erkkkk......mujur la sorang jer penyamunnya..kalau berkumpulan rasanya harus dimintak semua henbeg yang ada agaknya....haihhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa nak tulis, sorang lagi kawan penyamun tu tunggu kat pintu. Yang menyamun tu lelaki India, yang menunggu tu lelaki Melayu.

      Delete
  4. alhamdulillah..mujur awak selamat dan tiada sebrg kecederaan berlaku di situ

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah azie dan semua selamat..kalau acik pun tak tau nak nak kata dah menggeletar ke apa.

    ReplyDelete
  6. Syukur alhamdullilah...

    Seriuss ayu pun pernah hadapi situasi begini. Satu sahaja. Jgn bt berani. Serah shj duit..
    Rogol? Minta jauhhhh

    ReplyDelete
  7. ngerinya...syukurlah tidak diapa2kan...mcm kata ur hubby la hehe...kalau nak barang..amik ja la..tp maruah kita..tu yg utama..

    ReplyDelete
  8. Nasib baik bilik kecik tu gelap. Kalau tak mesti org yg lain tu nampak Azie masukkan duit dlm bra ..... ngeeee

    ReplyDelete
  9. Merompak pun 1Malaysia jugak ke? .... huhu

    ReplyDelete
  10. syukur akak tak apa-apa. saya penah rasa kak. Penah. Dan masa tu takde keberanian dah. Yang tinggal cuma ikhtiar nak selamatkan diri dan barang berharga je!

    ReplyDelete
  11. syukuralh tkde kejadian buruk.menimpa..sy yg kena curi dulu tk sedar pun sy trauma berminggu2 lamanya apalg kalau alami dpn.mata!!

    ReplyDelete
  12. nasib baik x jadi apa-apa. kat mane nie? setiawangsa ke?

    ReplyDelete
  13. anti entry hisham rogol Seri bulan bersambung...ngeh ngehnN

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum,
    Alhamdulillah, akak tak apa2

    ReplyDelete
  15. huhuhu sereeeemm.. alhamdulillah selamat! saya baru nak tulis pasal kaum ni di belog. hihi

    ReplyDelete
  16. kak, kalau jd pd saya pon, tentu akan buat perkara yg sama dan rasanya saya lg menggigil. Sapa yg tak takut kalo berhadapan ngan perompak, tambah2 plak dia bersenjata. takut sangat2

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah selamat....i pun mngeletar baca ni apatah lagi orang yg mnghadapi nya...syukur...syukur u selamat....
    Klau i ...ntah laaaa tak mau minta laa

    ReplyDelete
  18. Syukur Azie tidak apa apa..alhamdullilah.

    ReplyDelete
  19. kak.. kalu sy la kann.. mmg tak ingat langsung dah nak selit duit kat dlm bra.. hahaha.. gud job kak azie.. hahaha..

    ayat yg selalu lelaki fikir kann.. but gerun gak tuh kak.. tak rela la wei.. huhu..

    alhamdulillah selamamt kak.. gamaknya maybe sy sudah terkencing dah kot kat situ.. kiki

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah, nasib baik tak diapa-apakan...
    kalau saya di tempat akak sure menangis ketakutan...

    ReplyDelete
  21. alhamdilillah akak selamat..ngeri saya.. orang kata malaysia aman..haihhh..

    ReplyDelete
  22. syukur semuanya selamat..
    tapi masih sempat sorokkan duit.. ;)

    ReplyDelete
  23. Baca pun rasa menggeletar.. takutnya... kalu makchaq mesti takut sampai menangis..

    Alhamdulillah selamat..
    sekarang ni orang makin berani.. rasanya orang jahat ni belajar dari tengok tv la..

    Ribu2 lagi duit won tu.. boleh pi lagi sekali la ke Korea nak habiskan duit.. he he

    ReplyDelete
  24. mak oii.. ketaq lutuit bila baca..tak terbayang cemana paniknya eja kalau dlm situasi kak Azie.. tang bab sorok dlm bra tu tak bleh tahan gelak.. hahahahahaha (sambung gelak...)

    syukur alhamdulillah semua yg terlibat tak di apa2kan..

    *masa selit tu ada yg perahsan tak?

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah azie selamat. sesiapa pun haruslah ketaq satu badan bila berhadapan dgn situasi camtu, sbb kita tak tau what will happen next.

    ReplyDelete
  26. Fuh..pglmn yg mendebarkn. Syukur Alhamdulillah selamat.

    ReplyDelete
  27. Pengalaman ngeri ni kak.. kalau saya kena mcmni mau tido malam pun termimpi2.

    ReplyDelete
  28. Subhanallah..... syukurlah lah akak selamat. Selamat segala2nya. Err, tindakan menyorokkan cash tu di sana memang bijak! Hehehehehe

    ReplyDelete
  29. hehe...dalam suspen dan takut....ada lawak di situ! hehe...strategi menyimpan duit di tempat tersembunyi. memang ada 'pekdah'nya stail2 orang tua2 kan. :-)

    apa pun alhamdulillah....kak azie selamat. tu yang paling penting. duit boleh cari.

    ReplyDelete
  30. Allahu akbar, takutnya..kalau saya, tah2 nak selit duit kat bra pun tak boleh sebab tangan ketaq sangat. Alhamdulillah semua orang selamat. Saya selalu kalau terpaksa pi bank, sambil dok menganga tunggu giliran tu, kepala mesti terpikiaq macam2 tapi alhamdulillah jugak selalunya takdak apa2 yg buruk berlaku..takut..

    ReplyDelete
  31. Ya Allah...alhamdulillah akk selamat..dil plak yg menggeletar bila baca..hati2 ye....

    ReplyDelete
  32. rasanya ko tak cerita satu rahsia yg aku trpaksa kabo kat sini...
    sebnarnya ko terkencing lam sluar kan kan kan.. :-)

    ReplyDelete
  33. Wow Kak... Saya tak pernah lagi dlm situasi macam tu... Tak tau apa yg saya buat kalau2 dlm situasi macam tu... Nasib baik dia tak kacau Kak & org lain, kalau tak memang habis...

    ReplyDelete
  34. ya Allah, alhamdulillah akak selamat..

    ReplyDelete
  35. Betul punya suspend ni. Syukur AA selamat...

    Pastu korang bayar tak beli barang tu? He he he

    ReplyDelete
  36. Alhamdulillah azie selamat...

    ReplyDelete
  37. saya baca seriau je, tapi last2 lawak, nasib kak azie ok, merompak pon berbilang bangsa, bahya betul.

    ReplyDelete
  38. Kak Azie

    Alhamdulillah akak selamat, takutnya tetibe je benda nak jadi sekelip mata kan. Jaga diri ye kak.

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum ... alhamdulillah awk selamat . saya klu kat citu pun meggeletar x tau nak wat apa . dah tentu apa dlm hbag lah yg difikir dulu utk diselamatkan .

    ReplyDelete
  40. Lailahaillallah... mula-mula geleng kepala & lepas tu saya senyum2 aje dengar komen Toklaki dia hi hihihiii....!

    ReplyDelete
  41. Kalu saya tak tau nak kata apa..terkedu cam org kena pukau..mau bisu fengsan....syukur anda selamat

    ReplyDelete
  42. syukur tak jadi apa2..duit dalam bra kompom selamat hehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails