Saturday, December 28, 2013

Kisah si Kundang (again)....

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sabtuday
28-12-2013


Sabtuday. juga terakhir 2013. Hari yang sepatutnya saya pegi kija seperti Sabtu lain, saya jadikan hari cuti. My off day, dan saya minta untuk tidak OT (memang untuk tidak dapat hadir OT pun kena 'minta' dan maklumkan). Ada beberapa keja yang nak dibuat termasuklah nak pegi pasar.

Kisah Buah Kundang beberapa hari lalu mengundang beberapa komen yang menarik perhatian saya. Wahhh saya jadi sedar, betapa naifnya saya tentang Buah Kundang ini. Masa kecik haruslah ada, tapi tak explore jadi saya anggap saya langsung tak tahu pasal Buah Kundang ni.

Bila kawan lama saya HASHIM515 cadangkan saya belah biji dan tunjuk warna biji Buah Kundang yang sebenarnya yang kaler Purple... oh ya betul. Saya kena belah dan tengok.


Memang warna bijinya berwarna ungu pekat. Sebab itu disebut orang, ungu biji kundang. Saya dok ingat selama ni Buah Kundang tu yang warna ungu. Hahahaha berpuluh tahun jadi naif pasal benda nih!

Buah Kundang tu ranum sangat, macam mangga yang tersangat masak. Rasa masam lebih banyak dari manis. Hmmm boleh la kot kalu nak buat gulai lemak dengan ikan nanti. Saya kena cuba. Ikan apa best?




 ~...sebenarnya SERI BULAN merasa sangat marah, tetapi tidak mahu menunjuk di wajah dan amarah di dalam rumah apatah lagi bila HISYAM bagai sengaja tersengih sinis sehingga jelas mata sepetnya bagi menutup semua pandangan dan mungkin juga kerana itu dia sengaja tidak melihat betapa soal anak dara Pak Imam itu sudah menjadi kisah besar...~




27 comments:

  1. hehe....akhirnya misteri telah terungkai
    saya pun tak ingat biji dia color apa
    tapi rasa dia memang manis, mungkin akan terjumpa yang masam =)

    saya tak pernah campur dalam masakan
    biasa kalau masak gulai saya guna ikan kembung
    hehe...nanti cer cerita rasa dia camne
    nak juga tau =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tadi Kak Azie cuba gak rasa, macam rasa buah mangga yang masak tu. Lebih masam.

      Delete
  2. Ikan apa best? Ikan bilis best kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ker? Hmmm kalu dengan ikan Sardin tin ok dak Tata?

      Delete
    2. Haa pun ok jugak. :big grin.

      Delete
  3. kami di kelate panggil buat star aje...sedap make ccolek tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ya kami di kampung dulu pun rasanya dok panggey buah setaq.

      Delete
    2. haah... cuma x pernah pulak la dibuat masakan.. makan mentah as buah....

      pernah jugak tanya mak, blh telan x bijiknya.. mak kata blh, kang nak membuang, sila ke doktor.. hahahaha

      Delete
  4. ikan tongkol kot . habis saya kena gelakkan org nih ... heheheee . saya lbh suka wat sambal belacan / sambal totok jer .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah la pulak Kak Azie buat gulag lemak guna ikan tongkpl. Selalu tu buat pindang. Hmm kalu guna ikan patin sedap kot...

      Delete
  5. yg muda sedap dibuat jetuk(yg masih belum ada empulurnya)...yg tu lagi sedap bubuh dalam gulai..

    ReplyDelete
  6. kalo sebut buah kundang saya pun tak kenal tapi buah tu sentiasa makan..kat kg kat terengganu memang banyak tapi kami panggil nama lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya sebab tu la Kak Azie pun jadi keliru sebab kat kampung dulu kami panggey lain juga. Tak sure tapi agaknya kaki panggey buah setaq....

      Delete
  7. Haaaaaaa....macam tu la....

    Terbaekkk la akak Deep Purple....

    So bermula hari ini sila perbetulkan mana yg silap selama ini....

    Kaler Purple = Kaler BIJI KUNDANG@UNGU dan BUKAN kaler KUNDANG@PASHA UNGU....

    Kalau buah tu masih muda bijinya berwarna biji kundang muda dan kalo dah masak agak gelap kaler biji kundang dia....masa tu blh dipanggil DEEP PURPLE.

    So akak belum terlewat nak karaoke lagu kumpulan DEEP PURPLE sbb lagi berusia lg pekat@deep kaler dia....kalo tak kompiden nyanyi je lagu kumpulan UNGU....hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wooit! Hashim, kalu hang tak sebut aku pun tak tau pasal kaler ungu tuh. Hahahaha nak soh aku karok lak. Malu laaaarrr
      Oh ya, hang dah balik ke Semenanjung ker?

      Delete
    2. Baru balik 13hb ari tu....anak buah pertama hantar rombongan bertunang....kena la turun maklum le yg pertama anak akak...

      Aku dah selesai keje kat Bakun & Murum tu....

      La ni di Miri n pada bila2 masa akan bertukar ke Kuching....nak tukar IC Sarawak kak

      Delete
    3. Kang 1hb terbang ke Kuching lagi 4 hari kat sana....

      Aku pun dah penat dah turun naik kapalterbang ni....ni mesti MAS n AIRASIA nak balas dendam suh muncul selalu dlm flight dorang sbb dulu aku rejek ofer dorang jd Pilot plane dorang....

      Delete
    4. Ehh apa salahnya hang apply lagi sekali jadi pilot depa? Haahaha... lama sungguh tak jumpa sembang panjang. Takmo gather di Tangling lagi ker? Jommm aarrr... aku dah ilang nombor hp hang, kalu free sms mai nomor hang. Aku dah keja area KD skang, dekat la dah dengan area rumah hang. Tapi sibuk la jugak.

      Kalu ada ada peluang pi Swak, aku pi cari hang laaa

      Delete
  8. rasanya kat kampung saya ada pokok nie, dah lama tak jengah kat sebelah rumah sedara....buahnya ada manis dan masam, orang dulu-dulu suka campurkan buah ini masak gulai lemak letak ikan...ikan apa tak tahu ler....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la yang Kak Azie dok rancang tu... Dah beli dah ikan patin, tapi tak tau rasanyaa ok ke idak nanti...

      Delete
  9. wife saya cakap buat sambal gesek je..

    ReplyDelete
  10. xbolah makan byk2 nanti sakit perut tp cantik kaler biji tu kan

    ReplyDelete
  11. Saya bernasib baik kot sebab selalu dapat buah kundang yang ranum ni, isinya lebih banyak manis dari masam. Tapi kalau nak masukkan dalam hidangan, selain buat sambal, idea mask lemak tu menarik. Orang selalu gulai ikan keli, sembilang, talapia, ikan kembong rebus atau campur dengan daging salai.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails