Thursday, December 26, 2013

Buah kundang, kenapa bukan PURPLE?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis
26-12-2013


Alaaaa... malasnya nak update. Ada cerita pun, macam tak sempat jer nak taip. Kalut.

Cuti sehari semalam, rasa macam cuti Ahad. Lalu pagi tadi agak kelibut, terlewat mujur sempat. Sebab tu, saya cuma sempat capai T-shirt company. Ahhh janji pakai baju.

Kita dah matang, bukan budak muda lagi. Kalu lewat skit jer, mula la putus asa. Terus ponteng. Itu bukan saya. Lewat takpa, jangan terus ponteng.

Tayang-tayang:


Buah kundang. Kawan sekerja beli banyak masa balik kampung. Agak ranum. Mula-mula blur taktau nak buat apa (selain Sambal Belacan), tapi bila baca status seorang teman blogger yang gunakan Buah Kundang ni sebagai bahan sayur dalam Kari Ayam, lalu saya dapat idea. Masak Lemak Cili Padi ikan then boh Buah Kundang, mesti syok, kan? Yessss!

Cuma, hmmm kenapa Buah Kundang yang ini bukan kaler PURPLE? Selama ni saya dok sangka Buah Kundang semua kaler PURPLE. Bellum ‘banyak berjalan jauh’ saya ni rupanya....





 ~...usikan sekian ramai anak muda tentang SERI BULAN yang hendak disamakan dengan si bulan purnama bukan memberikan rasa lambungan pun kepada si puan diri malahan memberikan rasa marah terpendam kepada HISYAM yang tidak disedari sesiapa melainkan SERI BULAN nan seorang tetapi apa daya dia hendak menutup mulut orang yang sampai bila pun tidak akan sama seperti si mulut tempayan yang sering bergandingan dengan batok di tepi tangga menaiki ambin Teratak Nyatuh...~




49 comments:

  1. Sekali pandang macam buah delima pulak. Cuma saiznya kecil sedikit dari buah delima. Eh, buah kundang ni bukan asam kundang meh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaa pulak. Asam Kundang tu cemana pulak?

      Delete
  2. org dedulu tak pandai sebut purple...tu yg jd buah kundang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanya, kundang tu maksudnya memang ungu la,kan?

      Delete
  3. saya pun kan kalau dah lewat, biarlah lewat
    kelam kabut camne pun tetap lewat juga kan
    datang kerja dengan muka tak salah...hehe

    buah kundang color purple? first time dengar
    dia warna kuning keemasan, time camni rasa dia manis sangat
    tapi kalau kena yang masam terus surrender...hehe
    time mengandung gila makan buah ni esp yang masamlah

    letak dalam masakan pun baru first time dengar
    kang dah masak, cer hulur-hulur ye
    nak juga rasa =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak gaya memang Kak Azie yang tak tahu apa - apa pasal buah kundang ni. Hahaha baru nak belajar

      Delete
  4. Setahu Aina buah kundang memang kaler tu Kak Azie...

    ReplyDelete
  5. ha ah kan..teringin nk beli..kuning je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan Kak Azie beli di kampung N9, sekilo = RM10. Mahal jugak tu, kan?

      Delete
  6. Eeehem,dah lama tak gelak. :-) gini


    QAaaaaah qah qiihhhh qihhh qah qah...

    ReplyDelete
  7. ini buah kundang dah terlalu ranum....masam ke manis tu....?

    ReplyDelete
  8. Saya macam tak pernah tengok & rasa buah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sama ler kita. Orang kata, belum jauh berjalan..

      Delete
  9. makan macam tu je pun dah sedap tu kak, dah masak manis nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ker? Kak Azie tak berani nak rasa, ingat kan masam benar....

      Delete
  10. setau sy buah kundang ni bujur2 sket, x byk isi, bijik je y besar n kaler pepel. kami di sini panggil buah staq. tapi tgk pic kak Azie cam lain je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju Kak Azie pulak, buah staq tu macam buah plam, tapi kaler oren jernih...

      Delete
  11. rasanya mmg ini rupa buah kundang yg saya kenal.
    masa kecik selalu mkn...kawan siap jual 3biji 10sen, kalau tak silap ingat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat kampung dulu ada agak nya, tapi Kak Azie yang tak cukup explore kot....

      Delete
  12. Kak,

    Buah kundang mmg bukan kaler purple. Yg kaler purple tu BIJI dia...

    Sebab tu orang panggil warna purple tu warna BIJI KUNDANG. ..orang tak panggil kaler KUNDANG. ..

    Kundang kat Kuang & Rawang ade ler. ..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hashimmmmm!!! Lama tak muncul? Mentang-mentang la orang Kundang...

      Delete
  13. Buah kundang mmg masam n kalo dolu2 selalu mek buyung ngidam masa ngandung...

    Ada pokok besar rumah arwah nenek tp dah kena tebang. ..

    Nanti cuba belah biji dia dan perhati betul2....tapi dia kaler DARK PURPLE...

    Pastu snap post kat wall k ...ramai org tak pernag tgok tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampaknya kisah buah kundang ni menjadi semakin menarik pula.. nanti memang nak kena belah dan tengok bijinya yang kaler kundang tu..

      Delete
  14. Jangan salah tgok lak....kang kuar DEEP PURPLE....kena nyanyi la plak....

    Kalo kompem kaler BIJI KUNDANG@PURPLE boleh le letak sebelah kasut kiut purple atas tu k ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii takkan la aku nak kena nyanyi lagu Deep Purple lak

      Delete
    2. AA
      I baru nak bitau tapi ada yg dah bitau u dulu. Memang biji buah kundang warna purple.. I dah kaji masa kecik2 dulu konon nak jadi saintis muda. So meh kita nyanyi Smoke on the water, mehh? U sing I 'goreng', hehe..

      Delete
    3. Goreng garing-garing tau SOM. I tengah kemaruk nak karok nih! hahaha

      Delete
  15. http://www.anakulucheka.com/buah-kundang-colek-kundang/

    Tu link aje kak...

    Akak belah sendiri dan tengok secara LIVE TELECAST......yg siaran tertunda kurang trill. .

    ReplyDelete
  16. Nak sedap lagi, ambik agak-agak 5-6 biji buah kundang muda atau yang bersabut sikit tu...celur dia sampai 3 suku lembik... lepas tu ambik cili api +-10 biji..sedikit belacan...seulas bawang besar dihiris nipis...lepas tu ramas semua tu sampai sebati...letak air sikit...jangan cair sangat... lepas tu makan dengan pucuk ubi rebus...atau apa saja ulam-ulaman..nak lagi best campur sikit isi ikan gorang ke...ikan rebus ke...memang terangkat beb...tak caya try sekali tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh menu menarik. Macam Sambal belacan la jugak kekdahnya tu kan? Harus dicuba niii

      Delete
  17. Kalau dah masak mcm tu tentu manis rasanya.

    ReplyDelete
  18. Oh jadi memang ada buah kundang warna purple la ya..tak pernah tau dan tak pernah jumpa la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biji buah kundang tu sebenarnya yang kaler purple, Che Mid...

      Delete
  19. buah ni rasanya masam kan ? sama tak dgn asam kundang

    ReplyDelete
  20. yg saya tau,bijinya yg kaler pepel..sbb tu ada disebut biru biji kundang-biru pepel..isi dan kulitnya mmg warna mcm tu-oren..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dok salah faham la selama ni. Dok ingat buah tu sendiri yang kaler Purple. Hahahaha naif sungguh saya nih!

      Thanks Kak Kam.

      Delete
  21. Buah kundang yang ni yang dah masak.. dapnye.. kalau dapat yang manis.. yang purple tu bijinya.. tapi kalau dapat yang hijau buat jeruk.. lagi sedap.. alamak.. terliur dah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh ada juga jeruknya ya? Laaa idak ler teman tahuuuu

      Delete
  22. sedap buah ni..kalu pandai masa.. confirm licin apa yang di masak..haha... tapi mana ada warna purple puan...bukan ke warna ni juga... ^___^

    waaa... teringin sudah..apa pun suka entry dan blog ni..simple but nice ...salah ukhwah semua kat sini..saya bloger baru nak belajr juga..harap bagi supporter dan tunjuk ajar...thanks semua...

    salam kenal Lin (mencari kenalan dna bloger hebat-2 untuk di rujuk ^__^ ) sudi-sudi la mengajar saya budak baru belajar... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih Linz. Silakan masuk. Selamat menjadi blogger. Akan dibalas kunjungan bila ada kesempatan nanti.

      Delete
  23. Kat mana nk beli buah kundang ni...puas cari sekitar kl x jumpe2...ada ke yg tau?..

    ReplyDelete
  24. Kat mana nk beli buah kundang ni...puas cari sekitar kl x jumpe2...ada ke yg tau?..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails