Friday, November 29, 2013

I want nobody, nobody but you..!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
29-11-2013


Setiap hari (sebenarnya setiap malam) saya lalu melintas depan gerai panjang yang jual durian tepi Petronas Taman Dagang nih. Mana leh tengok saja, kan?



Tiada Musang King, tiada durian Siam or D24 or apa jenis D pun. Semua Durian Kampung mari saja. So susah nak jangka akan jumpa isi kuning menyerlah bak kuning diraja... yang isi gempal gebus padat tergolek.

Hampir keseluruhan isi durian kampung, biasanya putih krim, tak tebal tetapi manis dan lembik. Susah nak cari isi yang rasa pahit-pahit. Ada setengah orang suka yang pahit-pahit tu kan?


Dari 6 biji yang saya beli semalam (dapat sebijik ekstra, sebab peramah lebih kot...) hanya sebiji ini saja yang berisi warna kuning.

Rasa? Kalu saya soh beli sendirik dan rasa, amacam? Hahahahah!

Yeah... saya peminat durian tahap Gaban! Gaban pun tak makan durian. And saya selalu kata, ruginya orang yang tak pandai makan durian.

Dalam rumah saya ada sorang. IKA tak makan durian, tapi kalu buat pengat durian, makan pulak. Semalam masa bawak balik durian, MyToklaki terus panggil, “Ika, ayah belikan paberet Ika nih.” Melompat la si Ika nak tahu apakebender-nya. Bila tengok durian, terus, “Eeeeeee....!!”

Hahahahaha....!

Sekian.




 ~...sejak terjebak dengan cinta banyak penjuru dan pelbagai hala tuju, HISYAM sudah semakin pandai bercerita tentang resah hati seolah-olah semua mata-air yang ada di Kampung Separuh Desa itu ingin dia miliki sehingga berkali-kali pula SERI BULAN mengingatkan sambil menyindir, dirinya masih setia di samping, masih muda untuk merasa perasan, masih kuat untuk menadah telinga juga masih mampu menjadi si pendorong kasih sayang...~




45 comments:

  1. Replies
    1. Kalu sekali hadap tu habis sebijik, banyak tak tu Kak Inda? Hehehe

      Delete
    2. kalau sebijik tu x la banyak mana.. selonngok sekali hadap sorang baru banyak :D

      Delete
  2. saya selalu beli kat pandan jaya buah durian.... tapi skrg gerai tu dah di robohkan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerai tu dah ada ada semula, tapi untuk parking memang susah sikit, kena tahu jalan masuk dan parking di belakang gerai durian, bukan lagi di tepi jalan. Apapun jalan situ masih under construction, sebab nak buat fly over. Tak siap siap lagi.

      Delete
  3. Kesian ika kena troll dgn ayahnya..haha.. Durian kg sedap buat kuah, bubur etc..lau durian kawin ngap terus je..nyum2..ohh..durian.sedapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kan? Memang nak buat pengat separuh darinya....

      Delete
    2. chot, jangan makan durian banyak sangat, karang ketat lagi muka dengan perut kau karang. hahahaha


      kak azie, buat serawa pun sedap. makan dengan lempeng atau roti.

      Delete
    3. Kak azieazah buat pengat nnt jgn lupa bgtau.nnt sy n t.a.t.a nak serang!

      Delete
    4. Haha..alamak.. xjadi la. Cancel..hehe

      Delete
    5. Mengalah sebelum pergi berperang. hahaha.

      Delete
  4. Jawapan yang sama dengan Ika..
    "Bila tengok durian, terus, "Eeeeeee....!!"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak "Eeeeeee....!!"

      cuma saya tak de perasaan bila jumpa durian.

      Delete
  5. dalam rumah saya jugak ada sorg yg teramat2 pantang bau durian..baunya ja,dia dah pening beberapa hari...so kami beli durian semasa ketiadaannya...

    saya suka durian yg masih mengkal isinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada juga yang, punya dusun durian berekar-ekar, tapi sendiri tak makan durian. Alahai...

      Delete
  6. dirumah pun ada pembenci durian...pantang toknenek.Maka berpantanglah seisi keluarga dari berdurian semasa ada dia...sbb kesian .
    sambal tempoyak menggamit gamit dok panggil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ada ikan patin, buat Masak Lemak Kuning dgn tempoyak... makcik, sedap!

      Delete
  7. ya allahh.. duriannnn... kat sini durian masih mahal. hukhukk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada ketikanya memang durian ni jadi mahal. Murah bila dah banyak sampai melimpah.

      Delete
  8. sy makan durian as buah, x makan as kuih or lelain.... tempoyak lagi la x layan. pengat ke apa ke, x suka sangat.

    paling2 pun sy makan lempuk durian, tp sebab durian sekarang timbang kilo, jenuh la.... kena himpun y dr kebun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tak jumpa lempuk. Saya makan juga, tapi tak makan sebab tak jumpa.

      Delete
  9. Esok nak balik BOta nak intai2 durian kat san kot2 ada. Kat rumah semua pemakan durian tapi akan lebih makan bila gu dengan pulut dan santan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhh kalu Bota, memang la tempat dia tu. Kurang kurang kat area Bukit Gantang pun banyak!

      Delete
  10. ohhhhh my...(cehhhh)...durian adalah feveret makcik juga...sangat sangat suka

    ReplyDelete
  11. saya pun macam ika
    tak makan durian raw macam tu
    tekak tak boleh telanlah
    tapi kalau tempoyak, aiskrim durian, serawa,
    apa lagi...favorite tu! hehe

    ReplyDelete
  12. kak azie, sama la, saya pun peminat durian. berapa hari lepas saya beli musang king.. hmm memang sedap. Tapi yang tak best nak menahan bau dalam kereta la.. hihihi kene sembur fabreeze banyak2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boot kereta yang bau letak aje arang nak bagi hilang bau. tapi kalau dalam kereta yang bau, tak kan nak letak pulak arang dalam tu kan? hahaha

      Delete
    2. Kenapa tak boleh letak arang dalam keta pulak? Boh je lah!

      Delete
    3. karang terconteng arang itu di seat kereta, kan satu kerja lagi nak lap.

      Delete
  13. bes nya..durian murahhh...lps baca entri ni mengidam plk mkn durian..dah la durian d kk ni mahal gilakkk...terpaksa la membeli jgk bt lps gian nnt...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah tingin, mahal pun beli. Dapat sebijik pun jadi la kan?

      Delete
  14. bagus gak klu ramai yg x mkn durian . leh pulun sorg2 . heheheee

    ReplyDelete
  15. adussss k.azie.yg close up tu tak tahan tu. btw kat sini dah start juga musim durian kampung tapi style yg mcm rasa cempedak tu le yg byk (ada ros citer dlm n3 dulu3 psl durian brueni ni)….

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja jer saya close up, nak bagi ramai yang terlior! hahaha

      Delete
  16. Memang rugi kalau tak pandai makan durian kan Azie... 2 anak kami tak mau makan durian, kalau beli memang untunglah... makan laki bini je ngan anak ketiga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa.. lagi ramai yang tak makan, lagi untung kita, kan?

      Delete
  17. durian kampung....sedapnya kak..nur suka yang pahit-pahit sikit...terliur ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada orang suka yang pahit-pahit. Saya, semua belasah!

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails