السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
26-11-2014
Kerana lama berkawan dengan kaum Cina, lalu sedikit sebanyak saya tahu budaya depa. Sekadar pengetahuan. Dan, ada beberapa yang saya juga buat mengikut kesesuaian.
Antaranya: pemakanan herba kurma merah kering (red dates), ‘tongsam’ dan herba merah (macam kismis — baik untuk mata) yang saya rebus jadikan air minuman harian.
Antara khasiat yang depa kata, tambah darah muka merah.
Pic: Google. ‘Tongsam’ adalah herba yang macam kayu kering warna kuning dalam pic di atas. Boleh beli semua ini di kedai farmasi Cina. Timbang kati.
Tayang-tayang:
Ini yang selalu saya buat. Rebus sendiri samada slow cooker atau rice cooker atau atas dapur gas. Saya suka minum sejuk. Bertahun-tahun so far tiada kesan sampingan buruk, kecuali kerap kencing. Kencing lawas ler tuh, kan?
Kesan baik, biar perlahan asal menjadi.
*UPDATE: tertinggal sesuatu. Saya tambah gula batu sekadar cukup rasa ‘manis buah’.
~...tidak pernah SERI BULAN semarah itu walau HISYAM memang selalu mulut lepas, tetapi apabila ada yang membawa khabar berita tentang persiapan baju kahwin dan sanggul palsu si anak dara Pak Imam demi untuk hari bersandingnya yang diangan-kunun bersama HISYAM, SERI BULAN merasa hendak melempar selut ke ampaian rumah Pak Imam!...~
rasanya macam mana kak..? teringin jugak nak mencuba.. kuat tak bau herbanya..
ReplyDeleteHerba yg baik. Tambah sedikit madu tambah lazat Azie:)
ReplyDeleteKee chee yg baik untuk mata tu...nanti bolehlah cuba resepi ini - Kee chee + longan kering + tong sam + red date.
ReplyDeleteRed dates tu kurma dari Tanah Arab ke, or dari negara China?
ReplyDeleteerks...rase dia?
ReplyDeletehaah, nak tau rasa dia. tawar je ke? or macam infused water?
Deletesaya pun peranh dengar ada kawan bangsa cina bgtau kebaikan kurma merah tu...katanya minum lepas bersalin..baik utk kesihatan
ReplyDeletePelan-pelan kayuh..
ReplyDeleteBenda "instant" tak bertahan..
Wah resepi lagi ni
ReplyDeleteAkak dah mulai suka buat air campuran goji berry/wolfberry...
Lepas minum badan rasa sejuk..
Patutla kalau lalu kedai herba cina tu ada mcm2 herba, rupanya ada khasiat yg saya tak tau.
ReplyDeletesaya selalu guna herba cina tu dalam masakan, buat sup ayam memang best :)
ReplyDeleteBoleh try agaknya anak2 boleh minum tak herba ini, kesian si kecik yg terpaksa pakai cermin mata.
ReplyDeletekesiannya SERI BULAN... :(
ReplyDeleteAmoi kat opis saya selalu buat...letak gula batu sikit....
ReplyDeleteSori nak tanya, tong sam ke tong hui ye namanya
ReplyDeleteSori nak tanya, tong sam ke tong hui ye namanya
ReplyDeleteSori nak tanya, tong sam ke tong hui ye namanya
ReplyDeleteBahan2 diatas sy gunakan utk banyakkan susu ibu
ReplyDeleteBiasanya saya rebus kurma merah dengan apel tambah gula batu, bagus untuk kesihatan dan mencantikkan kulit ... kulit jadi kemerah2an,lebih sedap kalau di simpan dlm peti sejuk
ReplyDeleteBiasanya saya rebus kurma merah dengan apel tambah gula batu, bagus untuk kesihatan dan mencantikkan kulit ... kulit jadi kemerah2an,lebih sedap kalau di simpan dlm peti sejuk
ReplyDelete