Saturday, August 20, 2011

Ramadhan 19th: Jangan Pandang Orang Sebelah Mata; Satu Entri Mengata...

Assalamualaikum
JumAAt
Ramadhan 19th


Sepanjang lebih seminggu berada seluruh waktu kerja di department orang (di lantai bawah), ada banyak perkara aku belajar, dan aku baru tahu. Dari bual-sembang-mesra yang tidak formal, jauh dari dilihat sebagai bentuk mengadu atau mengata, tanpa sedar aku sebenarnya diberi peluang membuat penilaian.... dari sudut aku sendiri.

Mengelak dari dipengaruhi oleh sebarang cerita mereka, sebenarnya kebanyakan yang mereka sebut itu sudah pun berada pertimbangan dan penilaian aku sendiri, sebelum itu.

Pendek kata, apa yang diceritakan dan dinilaikan mereka itu, aku sendiri sudah pun merasa sebegitu. Pendekata, kalu kita melihat seseorang itu membawa dirinya dalam team-work, kita sendiri boleh tahu dia seorang yang rajin, atau berpura-pura.

Penilaian setiap orang berbeza-beza, tapi mata yang melihat tetap sama. Dalam banyak keadaan, pendapat pun sama juga.

Kesian juga, bila beberapa keluhan yang terdengar tanpa sedar memberikan pula suatu pandangan pada aku terhadap persekitaran bekerja.

e.g.:

1. aku tak boleh terima langsung bila salah sorang pihak management pernah membuat rondaan terhadap satu kerja, tiba-tiba mengomen, “Kerja macam ni senang, orang tak sekolah pun boleh buat...!” > Kalu tak sekolah, rasanya boleh ker seseorang tu baca spec kerja, atau bleh faham ker setiap instructions dalam order form?

2. aku terkedu bila setiap kali ada “permintaan” dari management untuk kami membantu department lain yang berada critical project, ada wajah yang tidak puas hati kerana beranggapan akan ada orang mengambil kesempatan untuk melepaskan beban kerja. > kalu ada orang yang nak curi tulang, bagi aku itu masalah dia sendiri.

Kerana aku sejak dulu berprinsip tidak suka bercerita banyak tentang diri sendiri (jauh sekali pasal kegiatan/aktiviti luar bersama kawan-kawan luar), lalu aku dilihat seperti orang yang terkebelakang, tidak setara, tidak hebat... dan banyak perkara “tidak” yang lain. Sebenarnya, lebih banyak yang mereka tidak tahu tentang kegiatan aku, lebih mudah untuk aku bergerak tanpa menjadi bahan gossip di tempat kerja.

Adakah, membantu rakan sekerja lain yang tidak sama lantai, akan membuatkan kita menjadi jatuh taraf atau jatuh standard? Adakah seorang pengurus yang membantu pekerjanya akan membuatkan dia low class?

Ilmu tinggi sekalipun, bila dikongsi akan terus dilihat tinggi dan bernilai, berbanding ada ilmu tapi simpan sendiri...!




... dan seorang rakan sekerja yang berpengalaman bertahun-tahun, sempat berkata, “Azie, kita jaga mangkuk kita sendiri sudahlah...” Aduhhh!


**********

Menu pilihan entri kali ini:

Tempe mentah, segar dari ladang. Aku beli di pasar sebelum ke tempat kerja. Cerita 2 minggu lalu.


Masuk dalam 2 bekas, untuk 2 orang.

Masak atas permintaan sahabat peminat tegar akan Sambal Bilis Tempe. Lemas aku bila dia request jer, pastu tiap hari dok tanya bila nak masakkan. Nak kata dia Jawa, tak juga. Ops! Tak perlu jadi Jawa untuk minat Tempe, kan?

*Lawo tak header baru tu? Ahaks!



~...duduk melepak santai sambil menghayun kaki di pangkin bawah pokok ceri membuatkan debaran hati si HISYAM lebih berganda kerana senyuman SERI BULAN memerangkap matanya, mengunci mulutnya tetapi pandangan bertaut bagai sama-sama tidak rela berpaling arah...~









36 comments:

  1. memang lawa berseri lagi...
    tetap purple gitu..

    betul kak tak semsti jawa nak makan tempe kan?

    kalau ada rakan sekerja yg macam tu, boleh lemas di buek eh
    geram je, macam dia je yg betul, macam kerja dia je yg penting
    pedulikan, jaga cawan memasing kan kak...

    ReplyDelete
  2. Sangat cantik header baru itu, notice itu dulu bila mai sini tadi, I LIKE!

    ReplyDelete
  3. Assalam azie..memang cantik header baru..sejuk mata memandang..dengan ada senyuman manis lagi.
    betul azie..tak perlu jadi jawa untuk makan tempe..anak anak acik suka sangat makan tempe goreng ni

    ReplyDelete
  4. tempe! favorite saya tu, lagi2 masak sambal kering, lamanya x makan, dekat ausie ada jual, tp 5$ sebijik! dah dekat rm16 sekeping, tunggu balik msia je lah,huhuh

    ReplyDelete
  5. adat bermasyarakat di tempat kerja gitu la.... mana2 akan hadapi kerenah yg sama..

    hey!!! ai isteri org jawa yg minat tempe tau.. tp si suami tak minat tempe. acane tuh??
    kehkehkeh!!!

    ReplyDelete
  6. SYA:
    Lepas jaga mangkuk, kita jaga cawan lak eh? Pastu masing-masing basuh pinggan sendiri. hehehehe



    DINAS:
    Terimakasih Cikgu. Original pic dari Google gak, text jer tambah-tambah.


    ACIK:
    Salam.
    Anak-anak saya makan tempe yang digoreng garing. Ratah memang best.

    ReplyDelete
  7. ZUL:
    Lambat lagikah nak balik Msia? Raya di Australia lagi eh tahun ni. Sian..
    Nanti balik, makan tempe hari-hari balas dendam. hehehehe



    KAK NGAH:
    Memang ada orang macam tu. Kawan saya orang Kelantan, tapi langsung tak makan budu.
    Sama kes la tuh.

    ReplyDelete
  8. kak.....
    opocot!!!!
    ingat masuk blog orang lain, ayu tau kak mmg kreatif....

    PS: bab ttg opis tu, mmg lumrah kak.. kerja kat mana2 sama jer, kecuali jadi majikan.. hehehe

    ReplyDelete
  9. komen 1:
    header memang cun.. jeles betol tengok.. nak buat tak reti.. :(

    komen 2:
    gumoks-gumoks la tempe itu.. kat sini payah nak dapat rupe cenggitu..

    komen 3:
    sungguh tergoda tengok sambal tempe ituuu... hish! mujur la puasa.. kalu tak dah jadi lauk nasik tengah hari dah..


    last..

    Selamat Hari Raya.. mohon ampun maaf kalau ada tersilap kata.... (sambil hulur tangan... hehe)

    ReplyDelete
  10. lawak kak header barunya...:)

    Dan sambal tempe itu mengancam, mintak sepinggan...:)

    ReplyDelete
  11. Anak sedara Ate 6 org bertahun2 belajar di Indonesia...Tempe makanan 'utama' di sana, tapi 2 orang jer yg boleh telan. 4 lagi masih jakun (sanggup makan nasi ngan kicap jer). Sedangkan mak bapak dia pantang jumpa tempe, berebut.

    ReplyDelete
  12. AYU:
    uishhh buat lawak pulak dia...



    EJA:
    1: terimakasih. Tak pandai mana, belasah jer.
    2: tempe gomuks utk orang gomuks kot. hahaha
    3: ehhh kalu nak buat lauk tengahari pun apa salahnya. hahahahaha

    Selamat Hari Raya EJA. Sama-sama, maaf zahir batin jua.

    ReplyDelete
  13. YUS:
    Terimakasih, ya memang lawak. :)



    Kak ATE:
    Memang ada orang belum serasi dengan tempe ni. Tapi kalu dah biasa, amboiii kalu boleh nak makan hari-hari.

    ReplyDelete
  14. AA,

    no comment.

    tp nak comment pasal sambal ikan bilis tu.. Seddapnya kalau makan dgn nasi panas2..perrgghhh..

    ReplyDelete
  15. YAN:
    Makan dengan nasi lemak yang panas pun sedap gak rasanya...

    ReplyDelete
  16. salam..kak,

    header tu sangat comel.
    sesuai dengan mood hari raya..

    ReplyDelete
  17. header baru lebih meriah!

    *

    anyway, tanggapan kalau kita bantu pekerja bawahan akan dikhuatiri akan menjatuhkan standard adalah cetek. org yg fikir mcm tu ada masalah jiwa yang parah.

    ReplyDelete
  18. SEKAMAR RINDU:
    Salam.
    Memang nak bangkitkan mood raya. Tengah mood raya!



    GADISBUNGA:
    Dia ada masalah jiwa kacau!

    ReplyDelete
  19. Sambal tempe sungguh menggoda iman.
    GULP!

    ReplyDelete
  20. Bila ramai staff melayu mmg byklah sok sek sok seknya..adat bangsa kita mmg tak suka tgk org lebih dr dia.

    Header baru ni mmg cun tapi awek yg terlentok ats k.bord tu lagiiiii cunnnn!!! :)

    ReplyDelete
  21. cermin mata orang tua ckLah belum siap. Jangankan sebelah mata, dua belah mata pun tak jelaih juga!



    ***komen loyar buruk ya Zie...jgn marah!

    ReplyDelete
  22. BUTTERFLYANA:
    Salam kenal, sila masuk terimakasih.

    Minat tempe juga eh? Nanti petang pegi cari ya...



    CT NOARIZAH:
    I dah kerja dgn puluhan staf pelbagai bangsa. Macam2 ragam.
    Komen header tu nampak benor bodeknya. hehehehehe

    ReplyDelete
  23. CKLAH:
    Elok gak gitu CKLAH. Langsung tak nampak, mulut pun tak mengomen apa-apa. Ya tak? hehehehe

    ReplyDelete
  24. Ada arahan tu buat saja..
    Termampu beri lebih..
    lihat diri sendiri akan kurangkan dok peghati yg lain terutamanya hal permasalahan pemeribadian (bahasa pasau) orang lain..
    anyway selamat berbuka dan tutup

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum...aduhai..feveretku tempe...segar2 nampak tempe tu..mntk sikit..hehehehe

    ReplyDelete
  26. Satu-satunya kad raya berselipar di Malaysia.. Kelas! Pepel kaler lagi..

    K. Azie, pandangan saya kan, kita tidak perlu menjadi sesumpah di pejabat. Tak payah tuko kaler & ubah body language mahupun slang bila mengadap MD/ED/GM/Kerani/Cleaner. Jadilah diri sendiri seadanya. Yang penting jangan disebabkan nak jaga mangkuk sendiri, kita rela dalam paksa mengiyakan & mengangguk kepada yg tdk perlu.

    Diam bukan bererti lemah, x tau buat segala - waima makan pun perlu skill sampailah nak mencuci mangkuk apatah lagi mangkuk tingkat kan? Eh, mangkuk tingkat kalu dah isi sambal tempe + i.bilis bagitau kat saya ye? - ala next time le... kita tuko-tuko mangkuk tingkat ek... Eh, silap! tuko isi di dalam mangkuk tingkat daaa...

    ReplyDelete
  27. header raya tu kak..

    tempe? saya sgt suka...dan saya mmg jawa..heheheh

    ReplyDelete
  28. sambal bilis tempe jugak yg jadi pilihan hatiku.... huhuuhuh

    ReplyDelete
  29. LANA-BULU:
    Selalunya pula, bila kita dok perati orang lain, kita terlupa pandang diri sendiri. Aduhh...



    UMMI_KHALISH:
    Salam.
    Tempe yang segar dari ladang tu dibeli pagi hari di pasar terus bawa ke ofis. Petang angkut bawa balik

    ReplyDelete
  30. LIZA:
    I suka komen U. Sungguh mendalam. Saling ingat-mengingati. Kita selalu alpa bila berada di level lebih atas dari orang lain.

    Mangkuk tingkat saya ada 4 level. Banyak lauk bleh isi tuh.




    ERI-CHAN:
    Yup. Header raya rekaan sendiri yang ntah apa-apa.
    Tempe kini bukan hanya utk yang Jawa saja.

    ReplyDelete
  31. EELOBOR:
    Yeahh.. Kak Azie tahu.

    ReplyDelete
  32. Cantiknya header baru tu....

    saya pun suka sambal bilis tempe, padahal ore kelate......sedapkan..

    ReplyDelete
  33. selamat hari raya maaf zahir batin...

    ReplyDelete
  34. MULUTPAYAU:
    Terimakasih.
    Sekarang ni tak kira ore mana pung, sumer minat Tempe.



    ZINO:
    Sama-sama. Maaf Zahir Batin

    ReplyDelete
  35. assalamualaikom kak azie :)

    lantai bawah eh? hehehehehe
    teman ade pengalaman juge lebihkorang gitu.. apepe pon pengalaman tu jadikan teman lebih 'mengenali' org2 yg keje dgn teman.. eh kak azie paham dak ni?

    'kepala blog' mu itu pojaan atiku!

    ReplyDelete
  36. AZEEDA:
    Salam.

    Faham, Kak Azie bleh faham. Maklum sama-sama ada pengalaman...:)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails