Thursday, August 11, 2011

Ramadhan: Keriuhan Itu Sebenarnya Sering Dirindu Aku...

Salam
Rabu
10 Ramadhan
Fadilat malam ke 10: Allah SWT mengurniakan kepada kebaikan dunia dan akhirat.


Selamat bertemu kembali, kengkawan. Apa cerita?

Lama tak berceloteh, rasa kekok untuk memulakan kelentong dan borak kosong. Har har har har! > ops! tak baik gelak bebanyak bulan posa.

Memang ada banyak cerita tertinggal, tertunda dan hampir basi. Tak tau mana satu nak mula dulu. Ritu semangat nak tulis panjang lebar, tapi kini rasa macam nak tulis ringkas-ringkas saja.

Selit sedikit kisah beberapa hari semasa balik kampung tempohari. Dah 2 minggu pun. Takpa, bukan pasal nak soh orang baca, tapi pasal sendiri nak tulis dan simpan citer itu di sini. Jika tidak di sini, di mana lagi, ye tak?

Balik kampung sempena nak sambut Ramadhan. Ada majlis kenduri tahlil utk My Arwah AYAH dan juga to My arwah (2 orang) Abang. Sebelah petang ada majlis menerima kunjungan meminang My Anak Menakan pula.


Tak tahu nak hurai macamana. Yang pasti suasana gotong-royong bila ada kenduri keluarga, sesuatu yang sangat menyeronokkan walaupun letih sampai sakit kaki lutut nan tua ini.

Gambar saja yang mungkin lebih memberikan kesan dan penceritaan yang mungkin lebih difahami.

Pic ni memang sengaja disnap dari jauh. Scene anak sulong bertanya khabar dan mendengar cerita dari Bonda.


Macam ko sorang jer lah yang buat kerja AZIE ooiii...!







MyBONDA semasa urusan peminangan berlangsung.


AA tu menyelit saja!



~...bagai mendapat segelas Air Sirap Bersoda selepas dahaga seharian, sungguh bersinar mata si HISYAM bila melihat SERI BULAN kembali berlabuh di baruh dan perahu koleknya tersangkut segak di tepian sungai...~








13 comments:

  1. Assalamualaikum,
    sedapnya ikan tu...

    hepi kan berkumpul ramai2 sesekali balik kampung macam tu

    ReplyDelete
  2. teleng jap kepala ni tgk hantaran

    ReplyDelete
  3. kak....
    kamu kembali..
    sebenarnya memang rindu dengan setiap entrymu..
    aduhai..
    dikau buat ku rindu kampung halaman. Ibu!!!!!

    teringin nak makan air tanganmu..
    saborjerlah kan... tak apa tahun nie jer belum berpuasa dan bersahur dengan ibubapa sendiri.. mana tau.. akan datang?

    kak.........
    rindu ayu terubat dgn entry ini.
    tahniah utk anak saudaramu. bila majlis makan besar bakal berlangsung?

    ReplyDelete
  4. ANYSS:
    Salam.
    Itu ikan kukus saja.



    KHAIRIN:
    Jurugambar tu yang patut teleng. Hehehe...



    AYU:
    Terimakasih atas rasa rindu itu.
    Majlis bertunang selalunya berbincang tetapi tiada tarikh tepat dapat diputuskan.

    ReplyDelete
  5. Assalamu'alaikum Azie...

    selamat berpuasa. :)

    Sekarang ni majlis bertunang pun meriah macam majlis akad nikah, kan? Mampukah kakcik nanti agaknya?

    ReplyDelete
  6. patut la lama diam menyepi tanpa khabar berita..... hihihihi

    ReplyDelete
  7. salam kak azie...lama sungguh menghilang rindu nak baca celoteh kak azie...

    ReplyDelete
  8. Alah memang kebanyakan blog lesu sikit bulan posa ni... patut pun, kan tumpuan lebih pada ibadah.. tapi sekali sekali kena tinggal jejak gak, hilangkan rindu.. kih3x

    ReplyDelete
  9. seronok nye bila sesekali dapat berkumpul dengan ahli keluarga

    ReplyDelete
  10. meriah....
    mknn berhidang dlm dulang dah lama xwat kan ;p

    ReplyDelete
  11. tertarik dengan ikan tu...masak apa tu kak?!!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails