Sunday, August 14, 2011

Ramadhan 14th: Ucapan dan Kad Raya...

Assalamualaikum
Ahad
Ramadhan 14th


Hari Jumaat lalu, menerima kiriman Kad Raya yang indah dari seorang blogger yang jauh di selatan tanahair.

Terimakasih banyak duhai AYU Citarasa Rinduan.




Ucapan dan ingatan itu sungguh bermakna.

AA sendiri belum lagi buat design kad raya. Sibuk sampai tak tau apa idea nak design. Nanti kalu dah ready, AA papar kat blog untuk ucapan kepada semua pembaca.

Ucapan bukan hanya dengan kiriman kad raya. Ramai sedia maklum, sekarang ini ramai hanya gunakan sms dan mms sahaja untuk mengucapkan selamat menyambut Syawal. Apapun, tentulah keikhlasan dan ingatan itu yang lebih penting.

Pasni mesti ramai yang akan hantar ucapan dengan memuatkan kad raya design sendiri siap dengan gambar di blog masing-masing, kan? AA pun mungkin buat gitu gak. hehehehe

Beberapa hari lalu terjumpa gambar blogger ini di Harian Metro. Tahun lepas pun jumpa juga, dan seperti tahun lalu, AA snap dan masuk kat blog.



Rasanya tahun ini mereka pasti akan beraya di bumi Albany lagi agaknya. Rakan blogger NIDA.

Walau bagaimanapun cara, tentulah perasaan rindu dan perhatian itu yang menjadi sebab untuk menghantar ucapan.

Semoga dengan ucapan, ikatan kasih sayang terus erat dan berkekalan.


Menu pilihan entri kali ini:

Kailan Daging. Tumis biasa saja. Manis daging itu yang menjadi penyedap.



Paceri (or Pajeri?) Nenas permintaan MyTOKLAKI. Aku masak guna resipi My arwah AYAH. Puji jangan tak puji. Dilengkapkan dengan Ikan Masin dan Telur Masin.


~...mengambil peluang berjalan seiring dengan SERI BULAN sewaktu pulang dari terawih sempat pula HISYAM memberi janji, surat dan kad raya pasti akan dihantar seperti biasa hanya perlu menyemak di bawah tempurung di hujung ampaian...~









41 comments:

  1. kak, pajeri ni kalau ada ikan masin / telur masin memang 'ngam' habis!!!

    ReplyDelete
  2. dah lama tak terima kad raya....ucapan pun skadar guna sms dan emel jer...Teringat zaman sekolah dulu...berebut beli kad raya....

    ReplyDelete
  3. NAJWA:
    Memang itulah gu nya kata orang. Pajeri mesti makan dgn Telur Masin.



    MULUT PAYAU:
    Betul. Masa zaman sekolah dulu, jumpa hari-hari pun nak kirim kan raya, kan? Kelakar pun ada..

    ReplyDelete
  4. Azie...

    good idea eh, akak tak pernah terfikir kailan boleh masak ngan daging...boleh try nih! thanks Azie...

    moga terus sehat untuk beribadah ya..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak AZie...

    Wah... terharunya Nida Kak Azie muatkan gambar kami. Insya Allah kalau takde aral tahun ini last beraya di Albany.. doa-doakanlah agar segalanya lancar ye kak.

    Terima kasih Kak Azie... muahhhh :)

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..
    kak,,,,,,,
    aduh terharunya ayu........
    malu pulak bila kak tepek di blog kak...
    tulisan ku tak cantik, heheheh..
    setiap thn ayu akan kirimkan kad raya, pada sahabat yang selalu dlm ingatan,,
    y terpilih jer tau...
    kalau semua, aduh!! pengsan

    ReplyDelete
  7. Baru tahu, pajeri makan dengan ikan masin... :)

    ReplyDelete
  8. Terima kasih. Terima kasih AA.. Memberi idea pada Ate nak masak apa lah program Iftar hari Rabu ni...

    Ttg kad hari raya..Ate merasakan ianya penting dalam mengikat dan menyatukan silaturahim. Kad raya juga mempunyai value yang tersendiri..lebih terasa 'dekat' berbanding ucap selamat di sms atau fb. Ate dah beberapa hari dah beli kad raya, tapi tak tertulis-tulis lagi...

    ReplyDelete
  9. bestnye k.azie masak...da nak raye kn..tahun nie xdpt kad raye pun..:(

    ReplyDelete
  10. kat rumah aina banyak mengikut selera anak2, kebanyakan masakan yang aina suka kena tahan jer...kalau balik kampung baru dapat makan betul2...

    Pak Tuan special request tentulah GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN!

    ReplyDelete
  11. sy pun tak terpikir pasal kad raya lagi.. sms sudah la kan. rakan2 blog, rasanya kt blog pun ok kot ek. hehehe

    ReplyDelete
  12. Assalam AA..bulan puasa ni pajeri nenas memang pembuka selera

    ReplyDelete
  13. saya lebih teruja tgk kailan! dapnyer.....

    ReplyDelete
  14. pajeri tu peberet laki guwe.. hehehe

    ReplyDelete
  15. dah lama tak terima kad raya..
    biasa hantar kat kengkawan tapi kengkawan reply guna sms.. nak buat macam mana memasing sibuk..
    tapi start tahun lepas takde hantar dah kad raya..

    ReplyDelete
  16. Dah bertahun tahun tak menulis dan menerima kad raya! Kad raya sungguh klasik zaman sekarang ni, zaman org guna SMS/video call/FB

    ReplyDelete
  17. Pajeri nenas dengan ikan masin dan telor masin makan dengan nasi panas uhh...sedapnya tapi kalau kak Zai makan kena buat pilihan makan ikan masin atau telor masin...B/p tuiiing...

    ReplyDelete
  18. Paceri memang sedap mkn dgn ikn masin kegemaran hubby sy tu kak!!

    ReplyDelete
  19. last year ada juga dpt kad raya ; this year blom lagi..:(

    ReplyDelete
  20. Mak saya suka pajeri tu. Kailan daging tu pun mengancam jugaaaaa :)

    ReplyDelete
  21. k.azie..kus-kus semangat sy tgk gambar mkanan siang2 ni..haha

    ReplyDelete
  22. sya tak ingat bila kali terakhir terima kad raya
    huhuhu sedih!!!

    ReplyDelete
  23. Salam Aa

    wAH SEDAPNYA DIA MASAK....
    Hebatlah dah ada org jauh ingat...

    ReplyDelete
  24. Kak QUEENIE:
    Sebenarnya guna daging tu sebab ada lebihan dalam peti ais. Nak boh ikan bilis, malas nak kopek lagi. hehehe



    NIDA:
    Kak Azie pun gumbira tau, tengok pic NIDA sekeluarga dlm Harian Metro tuh!



    MAMASYAZA:
    Manis-manis pedas gitu.

    ReplyDelete
  25. AYU:
    Terimakasih sekali lagi. Tentulah setiap perhatian dan ingatan akan diabadikan di blog. Blog kan ker jiwa kita?



    CIKGU NORMAH:
    Saya di kampung dulu, memang itulah lauk gandingannya. Memang sedap Cikgu.



    Kak ATE:
    Wahhh sorang lagi dapat idea. Sila, silaaa.. Moga menepati citarasa.

    ReplyDelete
  26. NURAYUNNI:
    Kak Azie ni memang tukang masak satu-satunya dalam rumah. Kenalah masak tiap hari. :)



    JUNAINA:
    Sebagai emak, biasanya kita gitulah, kan? Asyik masak menu orang dan anak-anak saja. Lama-lama hat sendiri suka lupa nak masak.

    ReplyDelete
  27. EFFA:
    Tak kisahlah kan, samada ucapan thru sms atau kad, yang penting adalah ingatan dan hubungan itu.



    ACIK ERNA:
    Betul tu. Makan lak dengan ikan masin dan nasi putih panas-panas. Perhhhh!



    GADIS BUNGA:
    Suka sayur kailan eh?

    ReplyDelete
  28. NM02:
    Wahhh suami orang utara kah?



    AIZAMIA3:
    Salam kenal.
    Semakin ramai dari kita yang lebih selesa gunakan sms/mms sebagai pengganti kad ucapan. Mudah dan ringkas.



    DADDY ZIYYAD:
    Betul tu. Lagi cepat sampai. Silap-silap free lak lagi.

    ReplyDelete
  29. KAK ZAITUN:
    Betul tu. Kalu ada masalah dgn tekanan darah tinggi, memang kena kurangkan makan telor/ikan masin.



    CT NOARIZAH:
    Kena masak selalu selalu lah ya...



    AZZEY:
    Tak lama lagi insyaAllah, adaler yang kirim nanti.

    ReplyDelete
  30. CIKGU DINAS:
    Selain nenas, pajeri terung pun sedap, kan Cikgu?



    MUN:
    Sabar youuu... sabarrr...:)



    SYA:
    Alahaiii... sedihnya

    ReplyDelete
  31. MAMA JU:
    Tidaklah hebat pun. Orang yang sanggup mengirm kad itu yang lebih hebat. :)

    ReplyDelete
  32. sedap tu pajeri. hubby suka sangat tu.

    ReplyDelete
  33. Assalam,

    Sedapnyer pajeri nenas. baru tadi beli kat Bazaar Ramadhan...

    ReplyDelete
  34. Aslmkm.
    Hmmm ... baru dapat ke sini! Kalut la katakan! :)
    Kak G lebih terpikat dengan sup kailan tue; nak buat juga la.

    ReplyDelete
  35. ngidam nak makan pajeri nenas.emm


    tahun ni tak dapat lagi kad raya
    :(

    ReplyDelete
  36. setakat ni baru dapat dua kad... alahai..

    ReplyDelete
  37. YAN:
    Salam YAN. Hubby U macam hubby I jugak seleranya.


    KAK G:
    Salam Kak G. Sup kailan tu resepi orang yg kehabisan idea memasak, Kak.

    ReplyDelete
  38. SI PARA-PARA:
    Mengidam pulak diaaa...hehehe



    ZINO:
    Ehhh dua kad tu kira ok la tu. Ada orang lum dapat lagi tau. :)

    ReplyDelete
  39. kak sedapnya pajeri dengan sayur daging tu. ringkas2 mcm ni pun sodappp

    ReplyDelete
  40. ERI-CHAN:
    Sekali sekala ringkas2 memang sedap, kan? :)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails