24-06-2011
Tadi sembang-sembang kosong dengan rakan sekerja, bercerita tentang Tapai.
Aku suka Tapai Pulut. Sejak kecil, makan Tapai yang My BONDA buat. Dia memang pandai buat Tapai Pulut. Buat nyorok-nyorok dalam bilik, time kami semua dah naik atas nak tidor. Dia buat sensorang. Katanya, buat Tapai Pulut tak leh ditegur, nanti tak jadi. Tak jadi tu, maksudnya tapai jadi masam dan bertukar jadi merah, tidak putih serlah.
MyBONDA dulu buat, bungkus dengan daun keladi, simpan dalam sia’ or Banjar said, ‘rantang’. Mangkuk bertutup aluminium berukir corak. Bukan mangkuk tingkat. Sia’ ni biasanya orang guna masa pi kenduri kahwin, isi gula atau kuih atau beras untuk tuan rumah yang buat kenduri. Zaman dulu jer ada sia’ nih...
Aku suka Tapai Pulut. Sejak kecil, makan Tapai yang My BONDA buat. Dia memang pandai buat Tapai Pulut. Buat nyorok-nyorok dalam bilik, time kami semua dah naik atas nak tidor. Dia buat sensorang. Katanya, buat Tapai Pulut tak leh ditegur, nanti tak jadi. Tak jadi tu, maksudnya tapai jadi masam dan bertukar jadi merah, tidak putih serlah.
MyBONDA dulu buat, bungkus dengan daun keladi, simpan dalam sia’ or Banjar said, ‘rantang’. Mangkuk bertutup aluminium berukir corak. Bukan mangkuk tingkat. Sia’ ni biasanya orang guna masa pi kenduri kahwin, isi gula atau kuih atau beras untuk tuan rumah yang buat kenduri. Zaman dulu jer ada sia’ nih...
Kawan AA tadi cerita, seorang jiran dia di kampung dulu, pernah/selalu buat Tapai Pulut campur Lada Hitam. Hmmm? pertama kali AA dengar ada Tapai sebegitu. Katanya, rasanya sangat sedap. Wow! kat mana nak cari Tapai Pulut Lada Hitam nih?
Dia juga cerita, jika buat tapai, bukan sahaja tidak boleh ditegur tetapi jika semasa menjemur ragi pun, jika ada seorang yang “pandai mengubat” lalu di situ, tapai itu pun tidak menjadi jugak.
Kenapa begitu? Dari segi mana kaitan menegur atau melintasi ragi, boleh menjadikan Tapai tidak menjadi? Macam pelik, tetapi itulah yang sering berlaku. Yang dibawa dari mulut ke mulut oleh orang dulu kala.
AA: memang tak pandai langsung buat Tapai. Pandai makan saja!
Dia juga cerita, jika buat tapai, bukan sahaja tidak boleh ditegur tetapi jika semasa menjemur ragi pun, jika ada seorang yang “pandai mengubat” lalu di situ, tapai itu pun tidak menjadi jugak.
Kenapa begitu? Dari segi mana kaitan menegur atau melintasi ragi, boleh menjadikan Tapai tidak menjadi? Macam pelik, tetapi itulah yang sering berlaku. Yang dibawa dari mulut ke mulut oleh orang dulu kala.
AA: memang tak pandai langsung buat Tapai. Pandai makan saja!
Hari ini cuaca panas, kan?
~...antara masam manis Tapau Pulut + Cendol Istimewa, ternyata SERI BULAN lebih ketagih Cendol Durian berbanding HISYAM yang tidak hairan selain dari Air Tarik Mamak Kurtha...!~
kalau Tapai Pulut Hitam kat kelantan banyak. Mak pun selalu buat.
ReplyDeleteakak suka sangat tapai ubi...tambah santan, air gula + ais...wooo....
ReplyDeletekalau makan tapai pulut, perut pedih.
jiran lama akak org Kelantan, pandai buat tapai pulut...selamba jer dia sambil buat sambil bebel kat anak2...
tp tapai dia tak pernah meragam. tu yg akak pelik tu.
yes..
ReplyDeletekita masih ada persamaan..
minat tapai pulut tapi tak minat tapai ubi
PS; lama tak tegur hisyam..
bab teh tarik mamak kurtha... kedai mana hisyam masuk?? nak nyorat..
kak AA ni banjar kah?
ReplyDeletesaya sangatlah suka kat tapai pulut. kalau raya, macam dah menu wajib - paksu yang pandai buat, kami hentam makan je.
tapai ubi? samela, bukan kegemaran.. wohoh, tekak kita sama eh...
adeh,terliur nengok laicikang tu..panas kat sini hari ni..
ReplyDeletehehe..tak dpt tapai, laichikang pin jadi lah yee :P
ReplyDeletetapai pulut juga kegemaran ku tapi bukan tapai ubi
ReplyDeleteazie..akak hanya suka tapai yang dibungkus dalam daun keladi saja, yang lambak atau dalam daun getah..rejek
camna lak tiba2 je muncul lai chi kang ni...
oh, sedap gilaaaa tapai pult! my fav hehe tp tapai ubi xprnh rasa. tapai pulut lada htm pun xprnh rasa
ReplyDeletebiasa tgk yg balut dgn daun pisang dan daun getah. daun keladi..tak penah langsung..
ReplyDeletetapai memang feberet... pantang jumpa hehe
ReplyDeleteHANI:
ReplyDeleteTapai Pulut Hitam, ya saya pernah tengok gambar tapi tak pernah rasa lagi. Mesti sedap kan?
Kak QUEENIE:
Ohh tambah santan, air gula & ais? Wow! terlior nya saya kakkkk.
AYU:
Pssssstttt.... nak no tepon Hisyam? Ahaks!
NAJWA:
ReplyDeleteYup, I’m Banjarian. Mak dan ayah cakap Banjar tapi dgn kami tidak. So kurang fasih bersurahan...
Biasanya memang time raya banyak tapai dibuat orang. Masa tu memang makan sungguh-sungguh!
ANYMZ:
Salam. Sila masuk, terimakasih.
Lai-chi-kang yang enak nyaman dingin masuk tekak!
MUN:
Ohh.. kalau dapat Cendul + Tapai? Wow!
IBU INTAN:
ReplyDeleteSusah dah nak cari Tapai dalam daun keladi, kak. Kalu kat kampung2 mungkin ada.
IZZ ZARA:
Salam kenal. Sila masuk, terimakasih.
Kak Azie pun tak pernah lagi dengar pasal Tapai Pulut + Lada Hitam. Rasa lagi tak pernah lagi.
YAN:
ReplyDeleteMak I dulu memang buat, bungkus dengan daun keladi. Mungkin itu pun menyumbang kepada rasa yang berbeza, kot.
Sekarang ni orang buat tapai, simpan dalam bekas microwave tu.
ZINO:
Pantang jumpa, rasa nak ngap ya? Sama ler kita...
Jiran ckLah orang Banjar. Tiap pagi raya memang dia hantar tapai begini, tapi tapainya bewarna hijau. Memang tak pernah jumpa di kedai...
ReplyDeletesaya suka tapai pulut gtu...msuk peti lagi best..
ReplyDeletekalu tapai ubi..lagi best jika digoreng kak..penah mkn tapai ubi goreng?
tapai pulut lada hitam xpenah dgr..
pasal xle tegur masa buat tu..xtau la mitos ka hape..mcm xlogik kan kaitannya..satu lagi..masa nk buat tapai xle time period..ikut jd merahlah tapai itu..huhu..
tu ngikut org ckp la..xtau kebenarannya..
saya pun suka tapai pulut...pulak tu kalau dimasukkan dlm peti sejuk...mmng sedap!!!
ReplyDeleteTapi tak prnah dgr pulak tapai pulut lada hitam...kalau ada, mmng nak cuba jugak...
tapai ubi dalam senarai saya kak...
ReplyDeletekalau ke pasar malam mesti beli !
pulut hanya makan dengan cendol dan pulut panggang aje.
saya suka tapai pulut. makan saje atau makan dgn eskrem. tapi yg spesis ada lada hitam tu tak penah jumpa pulak...nanti saya reki2.
ReplyDeletetapi ubi - pun faveret. makan saja atau buat goreng atau buat cekodok. walaweh sedapnyerrrr.!!!
azie..
ReplyDeleteapasallah akak dok buka entry ini.. sebabnya akak ni puasa... mujurlah jam dah menunjukkan pukul 300ptg.. nak buka dan cari tapai pun dah tak dan lagi....
azie..azie..
oh, jadi 'kulaan' juga la nih ;)
ReplyDeletemak saya banjar, dan kami pun dibesarkan di Kampung Banjar, Teluk intan. suami pun banjar...
huhu...
dah macam2 tapai saya makan, ini kali pertama dengar tapai pulut lada hitam.
ReplyDeletejangankan tapai pulut lada hitam..yang tak berlada hitam pun susah nak cari. lama jugak tak makan. tapi sekarang musim panas, makan tapai kena banyak minum air ler jawabnya....
ReplyDeletebukak selera nampak
ReplyDeleteCKLAH:
ReplyDeleteTapai yang warna hijau tu mungkin pewarna kot. Kalu bungkus dgn daun keladi pun kadang2 ada skit kaler hijau.
MEK SARAH:
Pernah dengar pasai Tapai Ubi goreng, tapi tak pernah lagi rasa. Harus sedap tu, kan?
MULUTPAYAU:
Memang, tapai ni kalu time sejuk baru kuar dari petiais, memang nyamannnn....!
AZRINA:
ReplyDeleteMakan cendol dgn pulut panggang? Makan serentak ker? Pelik tu.
GADISBUNGA:
Yup. Tapai makan dgn eskrim. Pun satu cara yang enak jugak. Aduhaiii...
AKAK:
Tajuk dah tapai, memang meliorkan Kak. heheheh sori. Selamat berbuka puasa.
NAJWA:
ReplyDeleteKulaan la kalu gitu. Cuma, Kak Azie tak pandai bercakap Banjar. Sayang sekali, kena banyak belajar lagi.
EELOBOR:
Betul. Kak Azie pertama kali dengar. Langsung tak pernah jumpa.
SITI MURNI:
ReplyDeleteKalu makan Tapai banyak, tekak sakit sebab terlalu manis. Memang kena sulam dengan air kosong.
PANGLIMA MUDA:
Kalu simpan dalam petiais, Tapai memang menyelerakan.