السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
30-10-2013
Kuih moden. Beli:
Mana sama dengan kuih lama:
Yang dibuat sendiri oleh kawan sekerja. Lepat ‘bodo’ orang sebut. Kalu kami di kampung (orang Banjar), Lepat Pisang adalah tanpa inti kelapa.
Ahhh... terkenang pula!
~...bila hasrat bercuti dan pergi sebentar dari Kampung Separuh Desa menjadi isu balah antara Mak Utih dan Pak Utih, HISYAM menegaskan perginya bukan kerana gentar kata nista tentang surat bawah tempurung yang terapung ketika hujan, tetapi kerana ingin menguji kegigihan SERI BULAN menanti walaupun tali buaian di tepi Sungai Menghijau Lumut hampir reput dihayun digoyang...~
Kakcik suka lepat yang ada inti. :)
ReplyDeleteInti kelapa tu kalu guna nyior muda sket, perhhh sedap kan Kak Cik!
DeleteOrang Perlis pun saman lepat pisang memang tak ada inti.
ReplyDeleteKami belah Utara memang Lepat Pisang takdak inti pun. Rasanya belah selatan or Kelantan, depa boh nyior
DeleteKak Jun, sampai nak kena saman bagai ni, kes teruk eh ni?
DeleteKak Jun ko tuh memang nak kene saman!
Deletedapnye.. dapnye.. lepat pisang tu.. sangat sedap bila makan ketika baru masak.. ;)
ReplyDeleteYeaa masa baru kuar dari piyuk kukus. Wahhh berasap pun terasa lembut.
Deletelepat!
ReplyDeleteHaaa cepat!
Deletesedap sedap sedap
ReplyDelete(^_^)V
Memang. Memang. Memang.
Deletelepat pisang makcik kurenggg sikit...tapi lepat liat, lepat labu....hmmm best. pisang buat serawa...perghhh
ReplyDeleteYup. Kalu kategori lepat, saya pun suka lepat liat dan lepat labu. Ahhh makcik!
Deletekuih lepat tu memang tak reti buat.. tau makan jer.. padahal sangat senang..
ReplyDeleteBancuh macam kita buat cekodok pisang. Cuma tambah santan. Bungkus dan kukus. Nak isi inti nyior pun boleh.
DeleteNak ikutkan semuanya kuih tradisi tapi sebab nak cari daun pisang susah sekarang ni jadilah lepat tu macam kuih lama - susah jumpa ni Azie. Org rajin aje buat kuih ni. Kakak suka.
ReplyDeleteDaun pisang dah kena beli di pasar, Kakak. Tak murah jugak. 2,3 pelepah daun tu dah RM3.
DeleteBunda pula lepat pisang kurang gemar...yang lain ok..
ReplyDeleteJom kita buat lepat ubi kayu, nak?
DeleteSalam kak azie,
ReplyDeleteLepat biasa sedap, bubuh nyor pun sedap juga. Asalkan pisang, hehe.... Bila baca ni, baru saya tahu buatan lepat lain setiap negeri...
Yeaa ada juga yang sama. Cuma versi tu berbeza mungkin ikut turutan keturunan keluarga.
Deletesaya suka lepat liat...
ReplyDeleteAhh lamanya tak makan lepat liat. Rindu sungguh!
Deletekak Azie, akak letak kuih tu atas keyboard, masa tu pc on atau off?
ReplyDeletePC on (kami tak panggey pc, biasa kami sebut Mac). Memang setiap pagi, on Mac terlebih dahulu, then on keyboard dan Mouse (keyboard dan mouse pun kena on, sebab ia guna bateri dan tanpa wayar) Off setiap kali nak balik utk jimat bateri (rechargeable)
DeleteRajinnya kawan akak tu buat kuih lepat sendiri, saya pun suka makan lepat jugak
ReplyDeleteKawan saya rajin. Kawan dia yang sorang ni malas. hehehhe
Delete6 bijik yg beli tu utk makan sendiri ke azie?
ReplyDeletetanya. macam nak aje?
DeleteMestilah makan sendiri. 4 utk pagi, 2 simpan utk minum petang. Sebab kami selalu kena stay overtime sampai 7 kadang 8 malam. Lapar oooo...!
DeleteKalau makan lepat bodo ni jadi bo** ke? ….. hahaha
ReplyDeletelarikksss
Tak perlu tunggu lepat la kalu nak jadi bodo, bang! hahahha
DeleteMIL Nur kalau buat lepat tanpa inti....sedappp
ReplyDeleteOrang buatkan, bila-bila masa pun sedap. hehehe
Deletesedapnya lepat pisang....
ReplyDeleteMemang sedap pun.
DeleteKak Azieazah orang Banjar rupanya... kita bersaudaralah gitew...
ReplyDeleteYup. Mak & ayah memang Banjarian. Mak asal Batu Pahat (ada darah Bugis juga). Tapi kami (esp saya) tak reti pun nak speaking Banjar sangat...
Deleteyang bodo2tu sedapnyer.. yang lebih2 tak best dah..
ReplyDeleteJika banding dengan yg berinti nyior, Kak Azie lebih gemar yang tanpa inti.
Deletesy suka karipap sardin. :D
ReplyDeleteYeah. Sedap sedap!
DeleteAssalam Azieazah
ReplyDeleteSemuanya "great" untuk minum sore! Tapi Pak Temuk kurang pasti yang lonjong seakan-akan telur ayam tu.
Yang lonjong macam telur ayam tu rasanya Kuih Che Mek Molek. Dalamnya ada inti gula.
Deleteazie..kat kg knah di kedah lepat pisang xdak inti..sejak duk perak..dah suka lepat pisang sini yang berinti kelapa.. cucur badak tu peberet knah .. =)
ReplyDeleteRasanya ramai orang Utara buat Lepat Pisang memang takdak inti, kan? Sebelah Kelantan or pantai timur sana, yes rasanya depa boh inti kelapa manis.
Deletemana nak cari kuih lepat pisang nie....dah jarang jumpa.....
ReplyDeleteBuat sendiri.. hehehe
DeleteLepat pisang memang sedap.
ReplyDeleteLepat liat tahu dak? Inti nyior putih lemak masin di dalam nya. Perhhh itu lagi sedap!
Deleteassalam kak, tepung torak ada org buat lagi tak?
ReplyDelete