Thursday, December 17, 2009

Nasi Lemak (tak bernama)...

Pagi tadi aku terpaksa jalan jauh skit dari ofis sebab nak beli sarapan nasi lemak. Bukanlah di foodcourt depan tu takda orang jual nasi lemak, tapi macam dah jemu dan kali ni nak rasa yang lain. Aku suka Roti Sardin Garing or Lontong di foodcourt ni.

Lama jugak aku tak makan nasi lemak yang dijual kakak sorang tu. Dia berniaga dengan suaminya (tapi aku tak berapa suka si suami tu, suka membebel pasal politik, kutuk orang politik, perli-perli... heeeeeee...) Kalu tak kenangkan kakak tu yang mesra peramah dan lauk-lauk yang sedap, hmmmm... memang tak pegi lagi.

Ada banyak jenis pilihan lauk dan harga tak mahal pun. So far, area ofis aku dah tak ada orang jual nasi lemak biasa RM1 lagi, tapi kakak ni masih lagi jual dengan harga RM1, dan nasinya masih sama. Pendekata kenyang juga. Kalu aku beli dengan dia, mestilah beli yang berlauk dan my paberet adalah Paru Sambal (yang garing kering tapi enak). Kadang2 jer aku ambik lauk lain. TOKLAKI pula kalu beli mesti nak lauk rendang daging.

Bagi orang yang biasa area Imbi, area Starhill or berdekatan dengan Bintang Palace, mesti pernah makan nasi lemak dia. Dari tempat aku, kena berjalan lebihkurang 5 minit, tak sempat berpeluh pun. Tapi aku tak pergi tiap hari, malah tiap minggu pun tidak. Sebulan 1 or 2 kali jer. Sebab nanti ketagihan plak. Dan kalu aku dah makan nasi lemak hari ni, esok pulak baru aku boleh makan nasi.

See, boleh nampak Bintang Palace tu (ini bukan promo tauuu...). Oleh kerana area sini banyak hotel (JW Marriot, Park Royal, Coronade dll) banyak ler pekerja2 hotel yang datang beli. Ada tu sampai tapau berbungkus-bungkus untuk kawan (some of them kerja shift, kan).

Ini yang aku beli tadi. Memang tak bernama nasi lemak ni. Tak ler popular macam Nasi Lemak TANGLING (ni pun sedap) atau Nasi Lemak Antarabangsa (ramai kata dah tak sedap) or lain-lain nama, tapi pada aku yang sedap sebab jarang makan. Bagi aku kalu hari-hari makan, yang sedap pun bleh jadi tak sedap tauuu...


~...ramainyer orang bercuti hari ini, sana sini lengang...~



31 comments:

  1. hehe..sama le kita makan nasi lemak arini.

    Best blog akak ni. Jemputla ke blog hambe. Tapi serba-serbi masih kekurangan. Baru nak bergelanggang..

    www.ratudewicinta.blogspot

    ReplyDelete
  2. Salam Azie...

    kakcik ni kalau boleh nak sangat bercuti.. apakan daya cuti dah tak ada! Hanya akan bercuti pada 24/12 nanti utk bawa anak2 ke PD (ayah depa yang nak bawak sangat tu..) :)

    Hari ini kakcik sarapan meehoon goreng putih dengan sambal tempe+kentang..huhuhu.. nama je tak makan nasi.. tapi tengok le apa yang kakcik makan tu!

    ReplyDelete
  3. IRABELLA > Salam kenal IRA. Terimakasih berkunjung. Kak Azie dah singgah ke sana jua. Seronokk.. Sama-samalah kita belajar dan mengajar yerr..

    KAK CIK > Salam. Azie tak cuti pun hari ni, sebab esok dah nak bercuti 3 hari. So malam berlebih-lebih tu, sebab takda perancangan apa pun. Well, nampaknya melepak layan budak-budak jer lahhh...

    ReplyDelete
  4. Pun suka makan paru..

    Salam Maal Hijrah Kak Azie

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Azie...
    Wah menu bekpes kita samalah arini..Ayu pun nasi lemak lauk paru....hehehe...Ayu bila blk KL mmg pulunla nasi lemak psl byk pilihan lauk...kat KB susah nak cari yg sedap+byk lauk...

    ReplyDelete
  6. ZUREEN > paru kalu perap dengan lada, goreng garing pun sedap ratah..

    AYU > Nasi lemak di KL ni bersepah pagi petang siang malam bleh makan. Tapi kalu nak sedap, makan nasi lemak masak sendiri atau nasi lemak free...hehehehe!

    ReplyDelete
  7. Salam..
    Akak pun suka paru goreng kering..
    Apa istimewa nasi lemak? Tentulah terletak pd lemaknya... kalau tak cukup lemak tak sedap dan kalau terlebih lemak pun tak sedap!
    Ikut diet sihat, lemak (minyak sekali) hanya boleh diambil 1/4 sudu kecil sehari...

    ReplyDelete
  8. SHANIZA > Nasi Lemak mesti lemak. Tak lemak kalu, dia jadi nasi air plak.. hehehe.. Makanan yang baik pun, kalu ambil berlebihan, dia akan jadi tak baik..

    ReplyDelete
  9. Makanan favourite saya memang nasi lemak. Kalau ada ayam goreng rempah.. perghh memang kena regunya. Lebih2 lagi bila dimakan waktu malam. Jadi, bila ditanya rahsia berat badan naik mendadak (yang dulunya org kutuk macam papan lapis).... NASI LEMAK AYAM GORENG REMPAH YANG DIMAKAN MALAM2 la jawapannya.

    ReplyDelete
  10. fuuhh..boleh tahan juga selera pagi2 tu ye kak..
    Heavy b/f tu namanya..
    nanti kul 10am turun lagi tak? hee..
    naik kg lah nantinya ..

    ReplyDelete
  11. DIANA > Kak Azie pun suka jugak Nasi Lemak tapi memang jarang-jarang ler makan, sebab kalu kerap makan nasi, selalu sakit kepala. Kalu nak makan nasi lemak mesti nak kena ada lauk kalu kosong biasa, memang tak laarr..

    Nasi Lemak TPCA (dekat HKL) pun sedap sambal sotongnya..

    ReplyDelete
  12. BANG LB > Pagi-pagi tu memang macam buka posa. hehehe.. Ada kala berat, adakala makan kuih jer. Company saya ni berboskan China-UK, jadi strict skit.

    Jam 10 pagi tiada tea break. Malah 4 petang pun takpernah ada tea break. Kami hanya ada lunch time 1 jam sahaja wpun hari Jumaat... Habis kerja 6.30 petang.

    Nak naik kilo pun sebab makan banyak di rumah..itu jer.. hehehehe

    ReplyDelete
  13. salam kak azie, nasi lemak memang sedap, kat area sy pn ada yang memang sehingga menjilat jari, hehhe....

    tp pg ni sy mkn nasi dagang, dh lama tak makan, teringat masakan mak, tp mak dh tak larat nak buat. Nasi dagang pn mcm nasi lemak, dh mkn, pastu ngantuk, tghr dh tak boleh lunch, masih kenyang lg. Tp kul 5 perut mula menyanyi2, hehe, kena jgk cr pisang goreng plak

    ReplyDelete
  14. ehhh...lauk kita sama lah bila makan nasi lemak. Ct pun suka sgt makan nasi lemak berlauk kan paru sambal macam tu. My laling lak memang suka rendang. Wahhh...kalau selalu makan nasi lemak ni harus naik berat badan ni azie...

    hehehe...kalau makan paru tu ingat ct gak ya :-)

    ReplyDelete
  15. nak jgak hehehe... tp jauhnya nak dptkan nasi lemak sedap...

    ReplyDelete
  16. assalammualaikum azie..

    mkn nasi lemak boleh sakit kepala ke?
    banyak lemak kut ya...

    saya suka nasi lemak lauk paru juga...

    ReplyDelete
  17. Selamat Tahun Baru!!!Nak kurangkan makan nasi lemak tahun ni... dah nampak pelampung daaa...! Aiyooo...!

    ReplyDelete
  18. salam kak azie... kalo kat klang ada lagi orang jual nasi lemak biasa dengan harga rm 0.60 yang sama banyaknya dengan nasi lemak rm 1 kat kl tu... kalo tambah lauk ayam atau apa2 pon paling mahal rm 2... keh3 sedap pon sedap tapi pada saya yang paling penting terletak pada sambalnya... kalo sambal tak sedap maka tak sempurna laa nasi lemak tu

    ReplyDelete
  19. ROSNANIE > Sedap tu Nasi Dagang. TOKLAKI cukup suka makan, suka beli. Sebab Kak Azie tak pandai buat, try manjang tak jadi. Pernah kami upah jiran soh buatkan. Hehehehe.. Sebab lauk kari tongkol tu dengar kata kena masak 1 day earlier, baru rasa dia umphhh...

    ReplyDelete
  20. CT DELIMA > Harus gak dok ingat kat CT dan Che Mat jer lah tiap kali beli Nasi Lemak lauk paru nanti..hehehehe.

    SHAZRIENA > tak jauh mana ler Kuantan nak kemari..hehehe mai laa..mai..

    ReplyDelete
  21. A KL CITIZEN > Salam Cikgu Norma (kalu silap nama, bagitau yer).

    Saya makan nasi 1 kali sehari sahaja, kalu 2 or 3 kali, saya akan sakit kepala. Bukan pasal diet, tapi tak tau memang jadi gitu. Jadi bila makan nasi lemak pagi, esok hari baru saya makan nasi lak.. Tu yg pelik tu. Mudah sakit kepala.

    KHAYALKHAYAL > BRO, selagi ada orang jual, selagi tu ada orang yang makan. or sebaliknya.. Pelampung I lagi besar dari U punya laarrr... wuaaaa!
    Salam Maal Hijrah..

    ReplyDelete
  22. iCE > Klang tu masih kuat dgn suasana kampung kan? tu yang best. Teringin nak pi berjalan2 sana, jarang ada peluang.

    Nasi Lemak ni memang kuncinya pada sambal. Kak Azie suka sambal yang ada skit rasa manis, but juga ada rasa pedas..

    At my kampung pun, masih ada Nasi Lemak yg harga 0.50 sen, tapi kita kena makan double. Hehehe..

    ReplyDelete
  23. sedapnye..
    lama dah Tuya x makan nasi lemak..
    diet konon..huhuhuhu

    ReplyDelete
  24. TUYA > betul tu, kalu nak diet, jangan makan nasi langsung. Minum air jerr..hehehe...sbb tu Kak Azie tak pernah diet..hikhikhik!

    ReplyDelete
  25. kak azie, sy dok klang, nk g ke sana hehehe byk jgak tol yg perlu dilalui, :D tp berbalo2 kalau sedap kan:d

    ReplyDelete
  26. SHAZRIENA > SORI BERLORI, salah lokasi plakkk...heheheh...

    ReplyDelete
  27. Salam Kak Azie,

    Couldn't agree more about Nasi Lemak Antarabangsa...sangat teruk rasanya...anak saya yg no 2 tu suka sangat nasi lemak, frust tgk muka dia makan malam tu...

    ReplyDelete
  28. AZHAR >> sian RAYYAN.. takpa, nanti kalu Kak Azie pi Kangaq, kita pakat pekena Nasik Ganja tang merket nooo...

    ReplyDelete
  29. antara nasi lemak yang sedap.....nasi lemak yang free apabila di belanja kawan². hehehehe

    ReplyDelete
  30. EELOBOR > memang.. setuju...!

    JAN > Salam kenal.. terimakasih singgah..
    Nasi nyer memang camtuh...hehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails