Monday, January 18, 2010

Tak perlu ubat pun...

Aku jarang bercerita pasal keluarga dan anak-anak kat sini, kan? MALU sebenarnya nak berkisah, cukup sekadar orang tahu aku memang dah berkeluarga.. Hehehe..

Jumaat lepas memanglah aku demam. Tapi taklah teruk manapun, saja demam mengada kot. Mood pun merudum sakan, sampaikan aku terlelap di kerusi di ofis. Punyalah takda mood.



Malamnya bersambung pula dengan beberapa taklimat dan mesyuarat ringkas. Taklah penat sangat tapi, memang dah mula me“layu” macam sayur kobis kena jemur di pasar. (cuba beli time kul 1 tengahari... kecut semacam jer kan?)





Sebelum tu, dinner dulu. Punyalah lapar, jarang aku lapar sampai pedih perut macam tu, so makan nasi la. Nasi Goreng + Telur Mata. Sorang kawan makan Roti Arab.

Ahad semalam, atas permintaan, aku masak Nasi Lemak. Kalu aku masak sendiri nasi lemak, anak-anak memang makan banyak, sebab depa serasi dengan sambal yang aku masak. Sedap. Depa ler kata. Aku lak tiap kali makan beramai-ramai tu, mesti nak tanya, “Sedap tak?” Semua orang aku tanya. Hehehehe, samada bosan dengan soalan yang sama atau saja nak amik hati si tukang masak, semua orang akan jawab “sedappp...” (padahal masa jawab tu mata kat tv...)


~...Dan demam aku teruih baik petang Sabtu tu, sebab dapat berjalan lebih 10 round kat padang. Seronok dapat kuarkan peluh. Pengubat demam...~



12 comments:

  1. Salam Kak Azie,

    Dah lama tak makan nasi lemak. Hehehe

    Semoga lekas sembuh kak. Jom naik basikal nanti...:p

    ReplyDelete
  2. sedap nye nasi lemak...
    dah lama x makan nasi lemak...
    last makan nasi lemak yg En.Mazidul bawa time pot luck aritu...

    ReplyDelete
  3. IRIS > Salam. Terimakasih.

    Nasi lemak jarang makan pun takper, senang dapat...
    Naik basikal? Ohhh Kak Azie suker naik basikal...

    ACU > Kak Azie pun lama gak tak makan nasi lemak. Tapi dah buat tu, memang makan laa..

    ReplyDelete
  4. azie,
    akak kan dah lama tak makan nasi lemak....
    sikit..sambal nasi lemak....

    ReplyDelete
  5. Azie..

    nanti kakcik datang rumah Azie, konon2 nak hantar FM, Azie masak le apa yang patut. ya? ;-)

    ReplyDelete
  6. Sama la org rumah saya pun..setiap kali masak dia tanya...sedap tak...tak dan habih question mark saya dah jawab, sedappppp....memang sedap pun kan, air tangan isteri tercinta...

    nasi lemak tu nampak best...sabtu ni nak suruh wife masak nasi lemak la, ambik daun pisang tepi rumah...hehe

    ReplyDelete
  7. KAK MAH > Kalu nak sambal, kena makan dengan Nasi Lemaknya sekali... Amacam, berani? hehehe...

    KAK CIK > Nanti Azie bagitau lain yer... Kalu ujung minggu ada free, I'll arrange our date...

    ReplyDelete
  8. AZHAR > sebagai suami, wajar memuji masakan isteri. Bukan bodek, tapi hargai.. hehehe

    Nasik Lemak daun pisang? perhhhh...!

    ReplyDelete
  9. tengok mcm sedap..so tak hairan lah kalau anak2 memuji sedap..bkn takat ambik hati tu. roti arab tu nampak berlainan sikit...byk version roti arab rupanya.

    ReplyDelete
  10. Salam Azie,
    Dah lama tak masak nasi lemak...Dah tinggal bertiga ni..kadang-kadang malas juga nak masak..
    Insyaallah pagi esok sarapan dengan nasi lemak..Azam dah ni nak masak nasi lemak..malam ni nak buat sambal..

    ReplyDelete
  11. aku pun masak nasik lemak ahad tu sbb nak bawa pi kem my bujang.tapi aku masak sambal tumis taruk ayam goreng sbb malas nak keluar gi beli ikan bilis...kacang aku ganti dgn papadom sbb semua bahan aku korek dlm gerobok jer.ape yg ada aku bedal.

    hujan aje kat sini malas nak gerak gi supermarket.

    mmg ler sedap kalau tidak kena boikot tutup dapur sebulan ha ha ha :D

    ReplyDelete
  12. mom! take care tau?
    along tak tahu pon mak demam..
    this week along try balik. tapi tak sure lagi sebab banyak assignments tak siap lagi.
    take care! <3 u!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails