Monday, January 4, 2010

Baju tidur merah...

Baju tidur merah ni sebenarnya milik ALONG, anak aku yang sulung. Tak ingat dah beli kat mana. Beli 2 helai masa tu, satu merah untuk ALONG dan satu kuning untuk anak kedua, IKA.

Sedar tak sedar baju tu turun-temurun diwarisi plak oleh CHAK yang sekarang berumur 8 tahun dan ALONG dah pun 19 tahun. Kira-kira 14-15 tahun dah usia baju tidur merah ni. Lama tuuu... Yang kuning ada, tapi CHAK tak berapa nak pakai.

Punca beli? (hmmm nak beli baju pun ada punca?) Sebab ALONG teringin nak baju tidur ada ropol-ropol macam cousin dia (anak adik aku). Adik aku ni pandai menjahit dan anak pompuan cuma sorang. Jadi anak dia tu, merasalah macam-macam fesyen baju termasuklah gaun-gaun yang macam-macam renda, bertali di belakang dan macam-macam lagilah.

Kerana aku ni jenis keras tangan tak reti menjahit (melainkan jahit kain batik koyak dan jahit lencana skulah -- itupun jenis yg jahit, kalu jenis gam?) maka anak-anak pompuan aku tak merasa ler nak pakai gaun cenggitu, melainkan yang beli. Itupun berapa lai ler sangat...

Dan itulah satu-satunya gaun tidur ropol untuk ALONG dan IKA sejak dulu hingga hari ini. Lagipun budak-budak sekarang tak minat lagi dengan gaun, melainkan seluar panjang.

Sebab tu bila ada gathering keluarga, aku paling tak suka bila ada yang "jenis" @ "spesis" suka menunjuk-nunjuk. Samada melalui dirinya, apa yang dipakai or fabric yang disarung ke badan, atau menggunakan anak-anak. Aduhhh... letihhh..

Balik kampung, cukup ler pakai tshirt or trek suit jer untuk buat kerja rumah, or bersarung or kaftan jer untuk tidur. Ada ker orang nak tengok? Or memang sengaja nak bagi orang tengok?

Sebab tu kalu kita balik kampung beraya, pakai baju kerja yang dah lanyak 10 kali pun orang tak tau... (Hehehehe aku ler tuhhh...)


~...aku tak tau bila dapat scan gambar-gambar lama especially gambar kahwin bagi menjawab tag dari BRO NAJWA AIMAN. Harap-harap dia terlupa dek kerana usia semakin meningkat dan tidak menuntut. Ahaks!..~



18 comments:

  1. Salam Azie..

    Abgbob kata, pakai baju berjenama atau nak bergaya sakan tu.. ada orang nak bagi markah atau hadiah ke? Tu yang sudahnya, kami anak beranak, kalau ke mana2 naik kereta, pakai selipar je. Sampaikan bila nak naik k/terbang, anak2 (adik ngan bangcik) jadi kekok nak berkasut. Pakai kasut utk ke sekolah je! :)

    ReplyDelete
  2. Salam..
    Nasib baik tak dak adik beradik yg jenis menunjuk mcm tu sbb sama level je...jenis cari yg senang dan penting tutup aurat.
    Anak perempuan akak ada 2 saja (ting 5 & 4) jd baju depa tak boleh nk share ngn adik2...sbb 3 adik depa semua lelaki.
    Suka tengok baju budak pompuan yg ropol2... nampak cute.

    ReplyDelete
  3. Walaweh... baju tidur lengerie warna merah ialah baju tidur pertama yang Permaisuri beta buat pertunjukan fesyen first time yang pertama depan beta tau! Adeh...!

    ReplyDelete
  4. errrr ALONG dah 19 tahun ye?? jap2... nak sikat rambut ensem2 sket... hua3

    ReplyDelete
  5. entry kali ni macam kena aje dgn ayu sbb ayu bkn jenis menunjuk2,apa tah lagi nak bertanding2 sesama ahli keluarga tp nak wat mcmana,kekdg tu tanpa kita sedar,ada org tak puas hatila plak...nak gak meniru kita...kita beli baju utk anak,dia pun beli gakla serupa (mcmla takde pesen lain nak beli!) apa yg penting,niat kita...asalkan ikhlas,Allah lebih tahu.kalau spesies yg nak menunjuk2 dan bangga2 sgtni,takde ke mananya pun...

    ReplyDelete
  6. Kak CIK > bagi sesapa yang biasa dengan Azie, pasti tau berapa banyak seliper Jepun Azie ada. Sampaikan pernah pi mesorat di Darby Park pun pernah pakai seliper... Mujur pun bleh sorok di bawah meja...

    Memang best jer kalu pakai simple.. cool dan sempoiiiii....!

    ReplyDelete
  7. SHANIZA > budak kecik or baby memang nampak cute jer pakai gaun... tapi kalu dah umur 7,8 tahun macam tak kene jerrr... kan?

    KHAYALKHAYAL > wehhh BRO. Lu ni masih dlm mood tag aritu ekkk... I pernah gak ada lingerie cenggitu, tapi kaler putih youuuu.. Malangnyer baru pakai sekali, jemur kat ampai ilang di malam hari.. cehhhhh...!

    ReplyDelete
  8. ICE > wehhh... ko nak sikat sikat tu, ada ker lagi rambutnyerrr? nak kene seligi budak niii...

    AYU > ya, kadang2 kita selamba jer, tapi hati orang ni bukan mudah kita nak teka. Kadang2 adik beradik sedarah daging pun susah kita nak ramal hati perut. Begitulah manusiaaa... Sabor jerk lahhh...

    ReplyDelete
  9. Salam Azie. Babah juga ada menyaran kepada Azie scan gambar lama yang nostalgia. Mungkin Azie tak sempat baca kot?

    ReplyDelete
  10. bab MERAH memnag minat gadis wanita..lelaki jarang

    ReplyDelete
  11. ada owang nak pegi kenduwi kawin je, tempah baju..I pegi kenduwi kawin nak makan je! Pakai je baju mana2 pong!

    ReplyDelete
  12. Kak Zai pun ada 2 orang anak pompuan.Baju kakak boleh bagi kat adik kalau dah tak muat.

    ReplyDelete
  13. BABAH > Saya ada baca, terimakasih. Saya juga ada jawab yang saya tak cukup masa untuk buat tu.. Belum ada masa sebenarnya. Tetapi saya tidak plan untuk buat pun.. Sebab saya malu (masih malu) nak tunjuk gambar lama-lama... hahaha maklum.. nampak lawakkkk...:D

    CALUK > ko rasa MokYang tak bleh pakai kerrr... aku boleh laaahhh..

    ReplyDelete
  14. EELOBOR > dolu I kecik2 memang sebut baju kelawar ler.. yang lengan besar gedabak tuh.. bila dah bijak skit nih, sebut ler baju kaftan... sama gak dak?

    ZEQZEQ > Betul lah.. Lelaki jarang yg minat kaler MERAH, biasa wanita. Tapi saya tak bleh pakai kaler merah ni, nampak yang sedia hitam ni tambah LEGAM... betulll.. tak tipu.. (awak mana tahu, awak tak pernah jumpa saya punggg...)

    ReplyDelete
  15. FA > Saya pernah terpakai baju yang sama pada 2 majlis kenduri kawan. Dan gambar kuar baru sendiri perasan. Tapi majlis tetap sempurna meriah dan makan pun kenyangggg...

    KAK ZAI > Azie pun buat gitu sejak dari anak pertama lagi. Malah dengan adik beradik lain pun, pusing-pusing baju sampai kadang2 tu anak buah passing kat kiter, lepas 3,4 tahun passing balik.. tahu-tahu dapat balik ke adik-adik tuan baju tu sendiri... hahaha

    ReplyDelete
  16. salam kak azie, cantik baju chak tu, 3 anak prempuan sy pn boleh turun2 baju gak. Si abang jer yang tak leh kongsi2

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails