Thursday, January 21, 2010

Citer perasan...

Baca tajuk, jangan gelak tau.

Memang nak stori mori skit pasal perasan. Semua orang pernah rasa bab perasan ni kan? Jangan tipu ok.. mesti ada punyaaaa...

Semalam aku hadiri jemputan di Bangsar, untuk berdiskusi dan berbincang mengenai sebuah kaji selidik. Seramai 10 orang peserta dijemput untuk berbincang dan bertukar-tukar fikiran, termasuk 5 orang lelaki.

Aku rasa aku paling awal sampai semalam. Setengah jam sebelum program. So, duk di lobi dulu tunggu sorang lagi kawan aku. (Kami berdua) Yang lain tu memang aku belum kenal lagi.

Masuk ke lobi beberapa minit lepas tu, 3 jejaka. Aku sebut jejaka sebab depa ni memang muda belia. Muda banyak ler dari aku yang dah tua banyak nih. Bukan main lagi masuk bertiga-tigaan. Korang ramai, mesti ler confident jer, kan? Cuba kalu sorang-sorang? Mesti tunduk jer, muka pun suci alim jer kan?

Nampak gaya pun memang masing-masing datang dari tempat kerja ler tu. Kemeja segak dan salah sorang tu pakai spek hitam. Oh pleaseeee... aku pantang tengok lelaki dalam bangunan pun nak pakai spek hitam. Boleh blahhh... tak macho ok? Itu namanya perasan...> aku jeling depa yang melintas depan aku, duduk kat barisan kerusi belakang aku. Dalam hati aku, “DO RE MI mana plak nihhh.. jangan-jangan nanti sama group discussion aku tak?”

Memang betul pun lah. Instinct aku jarang tersasar. Kerana aku taknak disalahertikan sebagai perasan jugak, so aku tak naik lif sama depa. Aku biarkan depa naik dulu dan aku dengan kawan aku naik kemudian. Masuk je dalam bilik mesyuarat tu, budak-budak tu (budak kerrr??) senyum kat aku. “Saya dah agak dah, Akak mesti grup yang sama ni gak..” Ok.. ok.



Sesi pengenalan memang kelakar (aku rasa kelakar sebab aku terpaksa mengaku aku peserta paling tua). And U know what, ada sorang peserta tu tak percaya aku sudah lebih 40... Heyyy.. yaaa aku sudah lebih umur ok? So cool tak? > ayat perahsantan tahap GABAN aku..

And si mamat yang tadi pakai spek hitam tak percaya bila aku kata, anak sulung aku sudah berusia 20 tahun. Ambikkk kooo.. Tapi sungguh tak sangka gak, dia yang pakai spek hitam tu sebenarnya dah kahwin dan ada anak satu. Sungguh aku tertipu oleh mataaaa... Adakah dia rasa dengan pakai spek hitam dia akan dapat bagitau “aku masih bujang?” uishhhhh...

Lalu, sapa yang perasan sekarang?

Pizza semalam sedap betul laaaaaa....!


~...anak aku si ALONG pun pernah kata, aku tak nampak macam lebih 40... tak caya pi tanya dia sendiri... hahahahaha!~


36 comments:

  1. Kak,

    apa rahsia awet muda tu? Kongsi boleh? Hehehe

    ReplyDelete
  2. IRIS > tak tau nak gelak atau nak sengih baca komen awak nih...

    Mana ada rahsia.. cuma bela HANTU RAYA jer... Hikhikhikhik! Tolong jangan percayaaaa...!

    ops! gelak banyak sangat, sampai jatuh susuk emas aku...! :D

    ReplyDelete
  3. salam....
    memang klas citer kau azie...hehehe

    ReplyDelete
  4. PAKLONG > tang mana klas tuh? tak faham dah... apapun dulu skulah, saya memang selalu naik kelas.. sbb kelas saya di tingkat 5. hehehehe!

    ReplyDelete
  5. Salam Azie,
    Apa petua awet muda tu...makan apa..kalau tanya "rahsia awet muda" pasti orang tak nak cakap...dah nama pun rahsia..hu...hu...hu..

    ReplyDelete
  6. Kak Zai rasakan azie nampak muda sebab senyuman yang sentiasa terukir kat bibir tu,pastu hati bersih walaupun kak Zai belum pernah bersua tapi kak Zai dapat rasakan.Instinct kata omputih hahaha...

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Azie....

    Oklah tu bila ramai yg kata kita lebih muda dari umur...tu yg syok dari org kata kita nmpk lebih tua dari umur!huhuhu..yg tu sedey! Awet muda....sure org lain jeles bila tgk Kak Azie...silap2 boleh tukar anak dgn mak!hehehehe.....
    Org kata kalau nak kekal awet muda, sblm tido n bgn pagi tu,minumlah segelas air masak...lalu dibaca selawat....Ayu amalkan benda ni,tapi tak taula nak kata awet muda ke tak...kena tgk nanti bila umur dah menginjak 40!( kena tgu 8 thn lagi!hihihihi)

    ReplyDelete
  8. Orang yg pakai spek hitam ,tak kira tempat/situasi..mcm simpan rahsia jer kan..(misteri gitu)..he3

    ReplyDelete
  9. KAK LEHA > takder rasia rasia pun...

    KAK ZAI > terimakasih la for the compliments...:D kali ni betul-betul mau sengihhhh...:D

    ReplyDelete
  10. AYU > Kak Azie pernah dengar petua tu. Memang berkesan, tapi Kak Azie jarang lah amalkan. InsyaAllah berkesan untuk AYU nanti tu..

    ZUREEN > Rahsia di sebalik kaca mata hitam ler tuh ek...

    ReplyDelete
  11. hang memang 100% tak nampak macam umur 40 tahun...tapi macam 55 tahun. pasai isi banyak..

    ReplyDelete
  12. kdg² ada sebab org pakai spek itam sepanjang masa. mcm kes seorang pengawal keselamatan di tempat kerja saya, x pernah di buangnya spek itam dia tu. last sekali baru dpt tau, dia pnya mata ada mslh sket. tp, buat insan yg suka berlagak....piiiirrraaaahhhhhh. hehehehe

    ReplyDelete
  13. sy pun sama...x gelak..sengih jer.
    tu kira ok la...awet muda makna nyer tu:-) ada rahsia kongsi2kan la...

    ReplyDelete
  14. Salam..

    Life begins at forty!!

    Saya pun dah masuk kategori ni...^_^

    ReplyDelete
  15. pssssttttt nak dating dengan ALONG bley ker??? kuang3

    ReplyDelete
  16. Huh??? Dah lebih 40??? Serius??? Ni pandangan dari belakang atau dari sisi ni?

    ReplyDelete
  17. salam aida... betul..la ckap.. si along tu.. mama dia tak nampak macam 40... mungkin dia tengok macam 50 kot... wkakaka... jgn mare..... kata orang tua..tua.. " biar mati timpa di balak.. jagan mati timpa dek perasaaan..." kata org tua..tua.. bukan abeli kata... abeli tulis jeeee.....

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Azie..

    Wah maintain vogue gitu.. cayalah kak. Tapi akak memang nampak muda pun, ikhlas ni...

    ReplyDelete
  19. FADZIL > hahahahahaha...! tergolek aku jatuh kerusi dah nih weyyy..! Memang INILAH JAWAPAN yang aku nanti-nanti. Akhirnya cuma awak sorang jer yg akan jawap gini. Betul..! Betul..!

    Tapi isi banyak, tak best kerrrr? > garu dagu...hmmmmm?

    ReplyDelete
  20. EELOBOR > ada orang memang nak bergaya pakai spek hitam (macam Saya... hahahahaha!)

    SITI MURNI > takdak rasia apa aihhh... mana ada orang yg tak tua? Tu saja ja Kak Azie nak perasan...:D

    ReplyDelete
  21. SHANIZA > yesss..! Satu kelab ler kiterrrr...


    ICE > Selagi ko belum BERANI dating dengan Kak Azie lagi, jangan ko mimpi nak dating dengan diaa...!

    ReplyDelete
  22. KHAYALKHAYAL > cuba ler pandang dari bawahhh... hahahahaha!


    ABELI > Saya memang percaya cakap orang tua-tua tuh... Mujur ler sini susah nak cari balak...:D

    ReplyDelete
  23. NIDA > terimakasih... Wah lawa ler avatar baru dierrrr...

    ReplyDelete
  24. sebab apa kita tak nampak macam 40 an? (I pun suka perah santan jugak) Sebab perangai mengalahkan mak budak!!!! hahahaha...tu petua awet muda jugak tu...

    ReplyDelete
  25. kalau hang nmpk 30an dah tentu aku nmpk 20an ha ha ha :D

    jom perasan sampai tahap diva! :p

    abis ler kita kena kutuk dgn kakcik dan zz *buat jer mcm tak paham :D

    ReplyDelete
  26. orang pun tak percaya bila saya kata umur saya 55 tahun.. dia orang ingat umur saya dah 65 tahun.

    p.s perasaan saya tak boleh tahan tengok pizza tu ! itu baru tengok gambar !!!

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. Kak Z.. orang yg pakai tudung putih tu perasan jugak ada ka depa kata dia budak sekulah..hahahaha

    ReplyDelete
  29. FA > memang setuju benar lah dgn FA. Sekali sekala terlepas jugak perangai budak remaja, tapi itu yang syok tuh.. hahahaha...!

    ECHAH > Dah agak dahhh... hang mana nak kalah punyerrr. Amik lah, aku takper, dok bawah skit dari hang... :D

    Memang dok tunggu ni, sapa lagi ler nak kutuk.. ZZ terkedu kot.. Agaknya baru dia perasan yang kita memang tak nampak mcm 40.. hahahaha! > tergolek aku!

    ReplyDelete
  30. AL-LAVENDARI > Bang, saya percaya bang.. Saya terpaksa percaya.. Hehehehe..

    FARHA > Budak skulah Tingkatan 3, tapi bawak keta besaq gedabak.. Mujoq kaki sampai nak brek...:D

    ReplyDelete
  31. Salam!
    Sejujurnya Pn Azie, ramai diantara org Melayu kita takut menyinggung perasaan orang. Saya anggap biasa saja wajah Pn. berbanding dgn usia kecuali selalu `cycling` kena kuruskan sedikit! lagi satu, mungkin Pn. akan alami sakit pinggang dalam usia begini. Wajah dah ok dgn senyuman manis!

    ReplyDelete
  32. CALUK > memang dah MokYang dah pun CALUK...hehehe

    TAJNUR > Salam. Terimakasih sudi bertandang..

    Betul tu. Bila usia meningkat, kadar metabolisme pun semakin menyusut. Tapi saya taklah begitu diet sangat, seadanya sahaja. Alhamudlillah belum ada penyakit serius.

    Semua orang pun, kalu senyum mesti manis punya lahhh...:D

    ReplyDelete
  33. budak sekulah kerrr..patut la garu garu lagik..hik hik

    ReplyDelete
  34. Nak tua ni bukannya susah, nak muda balik tak mungkin.

    Sekitar tiga tahun lalu semua kata abg ini muda sangat; awet muda, macam belialah, macam baru lepas SPMlah. Hobi abg kumpul spek hitam; tak kiralah yang berjenama ke atau pasar malam sahaja.

    Top-top dapat penyakit; sekarang nak jumpa org pun malas. Dah boleh panggil atok tak sesuai bergelar Pakcik pun lagi. Tua mendadak, tetiba boroi & uban tumbuh dengannya banyaknya.

    Dah ramai tak kenal siapa Penyair iDANRADZi.

    Itu org kata kalau Tuhan itu nak tarik apa yang ada dari kita sekelip mata sahaja.

    Kecuali amalan ghaib susuk pelbagai. Dik Azah tak pakai susuk kan?.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails