Wednesday, February 9, 2011

Kain Pelikat La La La La....!

Selasa.
08-02-2011, malam.


Lately, aku update blog waktu malam. Jarang waktu siang apalagi dari tempat kerja kerana kalut. Sebenarnya boleh jer nak meng-internet, tapi time management akan berterabur! Oh tidakk... risiko yang tiada orang akan tahu, tetapi sendiri bleh rasa dan sendirik gak kena handle. Better don’t!

Kerana update malam hari, susah nak tangkap sapa pengomen “nomot satu!” yang rajin nak tangkap podium juara.
NOMOT = ada gak yang tersangka itu comot, sebenarnya ia bermaksud NOMBOR, AA ni orang Utara, kena ler guna gak sekali sekala, nanti jadi lupa daratan bila dah berada di lautan. Cewaahhh!

Semalam aku baca kisah kain pelikat di entri teman blogger yang “kerek” macam aku iaitu HAZREY.com. Ada juga aku komen membuka selingkar kisah tentang jiran aku berkaitan kain pelikat.

Taktau nak kata lucu ke tidak, tapi itulah yang berlaku. Aku harap takda yang gelak guling-guling lagi, sebab aku bukan nak buat lawak pun. Cukup-cukuplah gelak pasal kes tertinggal kasut di restoren ritu, kang kembung lak perut macam KUCING OREN GEMUK yang nak gelak sampai seminggu!

Di kampung aku, yeaah... kampung aku ler, masa kecik-kecik tentulah ramai kawan seperjiranan.

Masa tu, dah ada lampu elektrik, kira-kira aku dalam Darjah 6 kot time tu. Tapi kerana orang kampung waktu tu melihat elektrik sebagai suatu nilai yang tinggi, tak suka bazir-bazir, kalu bleh, masuk bilik buka lampu kuar jer mesti off. Tidor pun off. Gelap gelemat!

Seperti kami, jiran sebelah rumah aku pun sama. Time tidor takder pasang lampu, hanya pasang lampu minyak tanah jer a.k.a. pelita. (kenapa kat PELITA Nasi Kandar tak pernah kelih pun pelita nyer? Dan bila Ramadhan jer banyak Pelita dijual, dimakan enak tapi tak pernah nampak apinya?)

Okey.. okey. Jiran aku. Anak jiran tu sama baya aku. Pompuan. Time tu tak ramai lagi kawan jantan, sbb dulu malu. Skang tak malu sangat. ehhhh...!

Suatu hari, actually, suatu malam berlakulah suatu kemalangan kecil. Iaitu kebakaran bila pelita minyak tanah tertumpah lalu menyambar tilam tempat tiduran jiran aku anak beranak. Tak ingat plak tilam apa, tilam mana, King size, ker Queen size. Gamaknyer “lembek” jer kot...

Salah sorang anak tersedar lalu terjerit. Apa lagi, si ayah dan si emak terpelanting bangun nak padamkan api yang tak berapa besar, tapi bleh jadi besar tu. Berjayalah, maklum hero keluarga, mestilah bersungguh padamkan api. Bila api dah padam, apa jadi?

Tentulah gelap, kan?

Bila dah gelap, apa nak buat? ehhhh...

Yeahh.. tentulah on suis lampu biar terangggggg.

Dan bila dah terang, anak-anak terpaku. Ehhh bukan! bukan... bukan pasal ada orang bolen. Tidak!

tapi anak-anak terperasan yang...,

Ayah pakai kain batik mak!

Mak pakai kain pelikat ayah!

Haruuu!

dan esoknya aku yang terguling tergolak!

Mujur My BONDA aku tak tanya.

Sampai hari ini, kisah tu cuma kami berdua saja yang sembang. Aku tak berani cerita kat orang, takut My BONDA cubit kata aku gatai...!


Pic kenangan: terima kiriman kain batik dari Terengganu, Jun 2006. Sampai sekarang pengirimnya masih menjadi kawan aku, sejak 2005, semasa bertugas di Klang, kena posting ke pelantar di Paka, kemudian kembali semula ke KL. Terus menjadi kawan yang jujur walau terlalu amat jarang kami berhubungan dan berjumpa.



~...kerana terlalu lama juga HISYAM pernah menjadi pemastautin negara bermusim 4, sehingga dia lupa tentang pelikat dan batik sarung, lalu bila melihat SERI BULAN terkial dengan batik lepas, tersenyum dia lalu membayangkan gadis itu berkemban di sungai belakang Teratak Nyatuh. Sah gatai...!~






42 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Saya nomot 1 kut. AA hari ni 9hb @ 8hb yea..

    ReplyDelete
  2. Salam KAK SAM:
    Tahniah! Nomot satu!
    Timakacehhhh... betulkan tarikh. Memang saya ni kalut tak ketahwuan hala.
    Saya akan tukar tu. :) > sengih malu.

    ReplyDelete
  3. ahhahaha....agak2 jiran belah kanan ka kiri tu...kalau mengadap jalan depan, prasan belah kiri dah no..haha

    ReplyDelete
  4. AA
    Kita dah jawab hal 'nomot jadi comot' kat blog kita. Awak dah baca lum? Kita tau nomot tu NUMBER (haa, tetiba cakap omputih plak).

    ReplyDelete
  5. merebak penyakit kain pelikat ni yek. bagus.

    ReplyDelete
  6. Aslkm

    heheh Habis skrg My Bonda dah tau?
    Tk kerana bagi kala kat kucing oren tu...Ya Allah selama ni mama baca..kucing goreng gemok!mama hairan sangat rupanya mama yg salah baca...tulah bila dah tua...

    ReplyDelete
  7. lawak la bile bace mlm2 cam ni...kak azie

    citer pasal kain batik gan pelikat pulak tu...nak gi tido la...

    ReplyDelete
  8. SHIKIN:
    Wakakakaka! hang nih. Memang PakLong Wahab dgn MakLong Maliah ler kisah nyer niiii.. syyyyhhhh!


    SOM:
    Memang I maksudkan pun adalah U. I baca yang itu ler, dan I reply pun kat situ. I tau U tau itu number, saja I nak tarik perhatian U supaya duduk di serambi rumah I ni lelama skit...!

    ReplyDelete
  9. HAZREY:
    Berjangkit tapi bukan jadi penyakit, takper.
    Cepat sembuh yerrr.!


    MAMA JU:
    Ramai juga yang terkeliru sangka itu KUCING GORENG. tapi boleh jer kot kalu kita nak panggey gitu... hehehe

    ReplyDelete
  10. AIN NORAINI:
    Memang sengaja nak bagi citer ni malam-malam. Baru best baca, ye tak? hahahahah

    Selamat malam AIN...

    ReplyDelete
  11. AA
    You jahhhat taw. Haraplah you tidor nanti mimpi I kacau you dari bawah katil, haAAhaAAhaAA <- antu gelak tu.

    ReplyDelete
  12. salam....
    mak aiii..tegelak besaq baca cerita ni...
    tapi aku lama tak dengaq perkataan "bolen"...

    ambo suka kerah baca cerita ni..

    ReplyDelete
  13. nak nyanyi lagu kain pelekat ~anuar zain dan eliana...jom! :)

    ReplyDelete
  14. wah best baca n3 kain pelekat ni...hehe

    ReplyDelete
  15. SOM:
    Antu kalu gelak cenggitu, duduk jer kat serambi sampai siang. hahahahaha



    PAKLONG:
    “bolen” tu bahasa Perak pior tuh.
    Kalu kita cakap “bogey”. hihihihih

    ReplyDelete
  16. ECHAH:
    “Kain pelikat la la la la!
    Kain pelikat disarung bertinggung koyak!”



    MIECYBER:
    Itulah kisahnyer, kantoi.

    ReplyDelete
  17. NIEZA:
    Amboiii.. best sesajer...:) tq

    ReplyDelete
  18. Asmlkm azie..hehe..lawak betul ya..nampaknya kita kena berhati2 bab tersalah pakai kain pelikat dan batik ni..malu pada anak2..

    ReplyDelete
  19. sekarang pasang lampu tidoq ...dijamin tak tertukar... hehehe

    ReplyDelete
  20. hahahaha.............. blushing2 lah mak bapa

    ReplyDelete
  21. sekarang ini pun ramai anak-anak dara pakai kain batik lepas ...










    lepas entah ke mana !

    ReplyDelete
  22. mana pegi ellina kain pelikat tu sekarang ye?

    ReplyDelete
  23. hehehe.....kak azie nie ader jer cerita lawak dia.

    ReplyDelete
  24. Salam AA,

    Senyuman di pagi hari. Kelakar memang kelakar....

    ReplyDelete
  25. hahahahahahahaa...really make me tergelak....

    ReplyDelete
  26. Salam kak azie.

    Kelakarlah baca cerita akak ini. Sebijik macam kisah kawan saya. Pada malam pengantin, tiba-tiba ada kecemasan, orang-orang kat luar pakat panggil nak kenakan diorang suami isteri.

    Diorang pun keluarlah dengan tergesa-gesa tanpa syak wasangka. Sekali keluar, yang isteri terpakai kain pelikat suami, yang suami pulak terpakai kain batik isteri. Kan dah kantoi, ramai-ramai tukang gelakkan...

    Teringat sampai sekarang.

    ReplyDelete
  27. MAKCIK MERIAM:
    Tapi kan makcik, anak-anak lelaki bujang saya suka benor pakai kain batik saya! cemana tuh? hehehehe


    CHIK ATT:
    amboii bleh ker lena kalu pasang lampu tuh?


    KAK KUJIE:
    Tak tau ler saya nak kata, Kak! kot selamba jer kot... hihihihi

    ReplyDelete
  28. al LAVENDARI Bang HAMZAH:
    Lepas ke mana lagi, ke laut lepas lerrrr...:)



    KUCING OREN:
    Dengar cerita ehhh.. baca berita dia belajar muzik di UiTM S Alam dulu. Jadi pensyarah muzik kot, dah kahwin pun.

    ReplyDelete
  29. EELOBOR:
    Merapu skit skit jerrrr...
    psstttt... nak Tart Nenas? Ada stok banyak dlm minggu ni..


    KAK ZAKIE:
    Senyum la Kak. Saya suka kalu Akak senyummm...:)

    ReplyDelete
  30. NAA:
    Cewahhh.. lawo lah dia tergelak!


    YUS:
    hehehehehehehe.. kongsi sengih.


    PEMERHATI DUNIA:
    Adakah pengantin itu anda? hehehehehe

    ReplyDelete
  31. lucu weh kak azie..
    camne bole tersilap tu..ekekeke

    pernah gak saya pkai kain pelekat somi saya sb nk cepat tukar suar..tapi xde kain..pastu..terbawa2 ke dapur..anak2 saya pelik.."nape mak pkai kain ayah??"..hehe

    tapi itu kejadian hari bekerja..somi kat tempat keje..xde kaitan..hehe

    ReplyDelete
  32. DR SINGA:
    Ahaaaa I tahuuuu.. U pakai pijamas kan? kan baju tidor yang renda-renda tali halus tu kan? kan? ahaks!



    ALIMAZ:
    Nomot pengabih! heheheheh

    ReplyDelete
  33. MEK SARAH:
    Amboii cepat cepat cover line yerrrrr. Mana amik kain pelikat tuh? dari atas katil kah? Ahaks!

    ReplyDelete
  34. kak saya selalu pakai kain/t-shirt/stokin hasben... bukan sebab macam terbakar tuh, tapi sebab tshirt dia banyak, tu yang main rembat jer.. adakala singlet dia pun saya pakai, haha.. ya, saya yang kurang senonoh...

    ReplyDelete
  35. AANAS:
    Ehhh itu bukan kurang senonoh, itu tandanya sanggup berkongsi apa saja... hehehehe

    ReplyDelete
  36. saya xpandai pakai kain pelikat..heheh

    ReplyDelete
  37. oho.. terkantoi sudah....... hihihi..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails